Solymászat, várséta, lovaglás a 7.A őszi osztálykirándulásán

2023. október 22.

Gazdag programban vehettek részt a hét végi nyárias időben Gyulára kiránduló hetedekisek. Miközben bejártuk Gyula 15. században épült várát, diaporámán láttuk és hallottuk a vár történetét, bekukkantottunk a várúrnő hálószobájába, a lovagterembe, láttunk kódextartó állványt, láttuk, hogyan rendezkedett be a török megszállás idején a bég, és hol kortyolta a "feketelevesét", és felpróbáltunk középkori harci öltözetet, rácsodálkoztunk arra is, hogy milyen rövidek voltak a középkori ágyak, mennyire nehezek a katonai páncélok és fegyverek, és hogy hol volt az a hely, ahová "a király is gyalog járt". A várudvaron benéztünk a működő kovácsműhelybe, ahol emlékül szerencsepatkót is hazavihettünk. A solymászbemutató igazi különlegességnek számított, hiszen - amint megtudtuk - a solymászatot az Unesco felvette az emberiség szellemi- kulturális örökségének a listájára, és bekerült a Hungarikumok gyűjteményébe. Érdekes volt hallani arról, hogy milyen a vadászmadarak betanítása és felnevelése, a tradicionális solymászati felszerelések elkészítése, és hogy a magyarság solymászati múltja több mint ezer évre tekint vissza, így végigvonult egész történelmünkön. Izgalmas volt egészen közelről látni a repülő sólymokat, amint rárepülnek a nekik előkészített finom falatokra, illetve ahogyan a közönség vállára vagy fejére is rászállnak. A kíváncsibb diákok kipróbálhatták azt is, milyen a karra röptetés, azaz pár percig tarthatták a karjukon és cirógathatták kicsit a szép vadászmadarat.

A várlátogatást a Steigervald lovastanyára való kirándulás követte. A finom paprikáskrumpli-ebéd után lovasszekéren kikocsikáztunk a 300 hektáron elterülő birtokra, majd kipróbáltuk a futószáron lovaglást is: a poroszkálást és az ügetést egy 18 éves szép pejlovon. A tanyamúzeumban egy hagyományos tanyasi ház berendezését láttuk a hozzá tartozó bútorokkal, konyhai és mezőgazdasági eszközökkel, külön helyiségekben pedig a földek megmunkálásra való gépeket és az állattartásban használt eszközöket. Közben a kisállatokat - nyulakat, tyúkokat, kakasokat, pulykákat, pávákat is megnézhettük.

Hazaindulás előtt még visszatértünk Gyulára, hogy a kézműves cukrászdában közösen elfogyasszunk egy-egy finom sütit vagy fagyit.

Tartalmasan, vidáman, sokat látva, hallva, jól szórakozva telt el az első hetedikes osztálykirándulás!

K.E.

 

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad