Motiváció, képességek, önismeret, kíváncsiság a karrierépítésben - a 7.A-ban

2023. október 23.

Mi a karrier? Mi a szerepe a motivációnak, a képességeknek és a tapasztalatnak a munkahely-választásban? Mi az elsődleges szempont az állásinterjún? Hogyan lehet sikertörténet a karrierből? Ezekre a kérdésekre kaptak választ a 7.A diákjai az Iskola másként-hét első napján. Mai meghívottaink Magyaros Árpád HR-szakember, Magyaros Dávid diák édesapja,  és Miron-Vilidár Vivien, fotóművész, reklámgrafikus, egykori adys diák voltak. 

Magyaros Árpádtól előadásából megtudtuk, hogy jó pályát választani csak megfelelő önismeret birtokában tudunk, illetve megjegyeztük azt is, hogy egy állásinterjún a motiváció a legfontosabb tényező, ezt követi a képességek, adottságok területe, és csak mindezek után következik a tapasztalat. A pénz pedig nem elsődleges szempont a munkahely-választásban, hiszen az, hogy valaki mennyire érzi jól magát az adott munkahelyen, mennyire élvezi azt, amit csinál, illetve milyen karrier-lehetőség van ezen a területen, sokkal fontosabb tényezők. 

Miron-Vilidár Vivien megmutatta nekünk, hogyan érhet el valaki akár 30 éves korára is szinte mindent a választott pályáján, hogyan szerezhet külföldi ösztöndíjakat, melyekkel még Japánba is eljuthat. Az ő példája igazolta azt, hogy a kíváncsiság, az érdeklődés, az állandó tudásvágy, a motiváció olyan hajtóerők, melyekkel az ember csodákra képes. És lehet úgy külföldön tanulni, hogy a tanulmányai befejeztével az ember hazajön, és itthon adja tovább a megszerzett tudást. Vivien sokat mesélt a gyerekeknek Japánban szerzett tapasztalatairól is, arról a teljesen más kultúráról és világszemléletről, mely az ottani embert és társadalmat jellemzi. Megosztott velünk néhány fotózási technikát is, melyet a diákok a nap utolsó tevékenységeként a Körös-parton gyakorlatba is ültethettek. 

A mai napért köszönettel tartozunk vendégeinknek, akik idejüket áldozták ránk, és megosztották velünk legjobb tudásukat és tapasztalatukat! 

K.E. 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad