Elfeledett szakmákról és a biztonságos közlekedésről a 7.A-ban

2023. október 25.

A hét harmadik napja Karancsi Kinga tanárnő érdekes előadásával kezdődött a 7.A-ban. A tanárnő a prezentációjában azt mutatta meg a diákoknak, hogy a korábbi századokban milyen szakmák léteztek, amelyekről ma már esetleg csak regények lapjain olvashatunk: pl,lámpagyújtó, jégvágó, patkányfogó, telefonközpontos. Arról is érdekes volt hallani, hogy az utóbbi években viszont korábban soha nem hallott foglalkozások jelentek meg, mint pl. az influenszer, a kriptovaluta-elemző vagya  podcast-producer. A tevékenység végén a diákok 7. osztályosoknak készített pályaorientációs kérdőívet töltöttek ki. 

A nap második felében Jakab Róbert közlekedésbiztonsági szakemberhez látogattunk el a Várba, aki kisfilmek segítségével mutatta be, milyen veszélyeket  és gyakaran végzetes baleseteket rejt magában, ha valaki biztonsági öv nélkül, vagy a telefont használva, esetleg alkoholos befolyásoltság alatt vezet. Ez utóbbit egy különleges szemüveg segítségével tapasztalhatták meg a diákok, akik a földre helyezett bójákat kerülgetve kellett előrehaladjanak. A diákok azzal az ígérettel távoztak, hogy otthon a szüleik figyelmét is felhívják a felelősségteljes, biztonságos közlekedésre.  

K.E.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad