A karrier egy fogorvos, egy állatorvos és egy szállodatulajdonos szemével - a 7.A programjában

2023. október 26.

Érdekes személyiségek fogadták el mai meghívásunkat is: dr. Szabó Erika fogorvos, dr. Czirják Zsolt állatorvos, egyetemi tanár és Szabó Lujza magánvállalkozó beszélt ma nekünk karrierről, munkáról, hivatásról.

Szabó Erika, Csanád édesanyja elmondta, hogy szakmája ugyan fogorvos, de egyben vállalkozó is, hiszen a klinikai munkavégzésen kívül magán szakrendelőt is működtet, ahol a maga ura, hiszen saját maga dönti el, mikor és mennyit dolgozik (persze, ez alól adódhatnak kivételek). Beszélt arról is, hogy a fogorvosi területen belül az endodonciára specializálódott, ami egyetem utáni szakirányú képzést jelentett és a legmodernebb gépek, berendezések használatát. Ezen a területen igyekszik a legjobbat nyújtani, hiszen nem szereti a középszerűséget. Ő maga is az Ady végzettje, aki az itt szerzett informatikai tudásnak most is hasznát veszi.

Czirják Zsolt elmesélte, hogy már tizenkettedikes diákként is tanított, hiszen tanára megkérte, hogy tartsa meg a biológiaórákat az osztályában, hiszen már akkor ő volt a legjobb ebben a tantárgyban. Megosztotta velünk pályájának legérdekesebb tapasztalatait, azt, amikor családi strandolásról kellett egy beteg lóhoz rohannia, vagy amikor egy tehenet mentett meg a fulladástól. Elmondta, hogy tanárként az érdeklődést és az együttműködést várja el diákjaitól, hiszen ezek hiányában a tanár is elveszíti kedvét és motivációját. Szakmája mellett hobbijáról is mesélt, ami a méhészet és a túrázás, és arra biztatta a hetedikeseket, hogy sok minden iránt érdeklődjenek, és majd érdeklődésük alapján válasszanak hivatást maguknak, és abban teljesedjenek ki.

Szabó Lujza, Csaba édesanyja az általa működtetett Imperial Rooms teraszán fogadott minket. Elmondta, hogy abban a szerencsés helyzetben van, hogy munkája egyben a hobbija is, tehát valójában nem is érzi azt, hogy dolgozik, hiszen imádja azt, amit csinál. Arra ösztönözte a diákokat, hogy tanuljanak minél többet, és ne sajnálják, ha 20-25 évet is akár kemény munkával kell végigtanulniuk vagy dolgozniuk, ha utána boldogan élvezhetik majd ennek a munkának a gyümölcsét. Megmutatta nekünk a négycsillagos hotelszobákat, melyeknek megcsodáltuk minden ízlést kielégítő igényes berendezését, eleganciáját és kényelmét. Látogatásunk végén finom uzsonnával kínált minket, így nemcsak szemünket, hanem ízlelő bimbóinkat is kényeztettük.

Hálásan köszönjük a mai napi különleges tapasztalatokat, élményeket is!

K.E.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad