"Hallgatni Arany, beszélni Petőfi"

2023. december 12.

Petőfi és Arany barátságáról, a két költő emberi és művészi nagyságáról szóló rendhagyó irodalomórán vett részt december 12-én iskolánk 6 osztálya - kilencedikesek, tizedikesek és tizenegyedikesek.

Tóth Péter Lóránt irodalmár, versvándor, kunszentmiklósi tanár rendkívüli szeretettel beszélt a két költőóriásról, személyiségükről, a hazához, a magyarsághoz való mély kötődésükről. Elhangzottak részletek műveikből, költői levelezésükből. Az előadó arról is beszélt a fiataloknak, hogy irodalomnépszerűsítő útjai során milyen különleges helyzetekben volt része, amelyek azt is igazolták számára, hogy Petőfi „benne van a Kárpát-medencei magyarság génjeiben”. Arra biztatta a diákokat, hogy engedjék közel magukhoz a művészetet, az irodalmat, hiszen ezek segítenek az élet akadályainak leküzdésében, illetve kritikus gondolkodásra sarkallnak. Azt is fontosnak tartotta, hogy találjuk meg magunkban a csöndet, lelkünk hangját, és ily módon talán jobban megérezzük a két költő igazi zsenialitását, a mindenkori magyarsággal való összeforrottságát.

K.E

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad