Szent László nyomában

2023. április 28.

Az Iskola másként-hét utolsó napján a 9.C és a 10.C osztály Moldován Gellért tanár úr vezetésével és a két osztályfőnök kíséretében meglátogatta a váradi várat és a római-katolikus bazilikát.

A várban megtudtuk, hogy a várfal először földből volt verve, és hogy egy 70 méter magas toronyból nézték, hogy közeledik-e ellenség. Ezeknek a helye van a burkolatban kővel kirakva az első udvarban. Megtudtuk, hogy Szent László királyunk kőből építtetett egy hatalmas és impozáns székesegyházat, melyben -  rendelete szerint -  végső nyugalomra helyezték, és itt is avatták szentté 1192-ben. Emiatt a templom és sírhelye zarándokhely lett, ahová egész Európából érkeztek hívek és királyok, hogy leróják tiszteletüket és közbenjárását kérjék. Ott megmutatták nekünk a pontos helyét annak, ahol valamikor Szent László királyunk szarkofágja el volt helyezve. Megismertünk egy pár legendát Szent László királyunkról, melyek által rájöttünk arra, hogy milyen csodálatos daliás vezér lehetett. Megtekintettük a Szent László király által építtetett székesegyház alapjainak maradványait és a Griff- termet, azaz a fejedelmi palota azon termeit, ahol az erdélyi nemesek Erdély fejedelmévé választották Báthory István, Bocskai István, Bethlen Gábor és Rákóczi György várkapitányokat.

Majd ellátogattunk a bazilikába. Megtudtuk, hogy a székesegyház és a barokk püspöki palota építését Mária Terézia császárnő finanszírozta és a saját építészét bízta meg, hogy az épületet megtervezze. Azt is megtudtuk, hogy az ifjú császár, Ferenc József, jegyesével, Sissi hercegnővel, gróf Schlauch Lőrinc bíboros meghívására Nagyváradra érkezett, és három napot és éjszakát a palotában töltött, ahol mindketten nagyon otthonosan érezték magukat.

A püspöki palotában pedig megnéztük a Szent László- termet, ahol az arannyal beborított, ezüstből készült Szent László-herma van kiállítva, melyben lovagkirályunk arccsontjának egy darabját őrzik ereklyeként. Nagyon szép, impozáns műtárgy, amely meggyőzött bennünket arról,  hogy valóban magasztos és tiszteletre méltó királyunk volt, akire egész Európa felnézett.

Ez a nap is érdekes volt!

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad