Go4Life: A gyors és hatékony segítség életet menthet!

2023. október 07.

Az idén alapításának 30. évfordulóját ünneplő Bihar megyei SMURD, a SARTISS Egyesület és a Megyei Sürgősségi Kórház együttműködésével ebben az évben is megrendezésre került a Go4Life elsősegélynyújtó tanfolyam és verseny.

A verseny eddigi fennállása során a rekordszámú, kb. 240 versenyző Nagyvárad szinte valemennyi középiskolájából, belényesi és margittai iskolákból  érkezett, hogy bebizonyítsák: az elsősegélynyújtás megtanulható.

Az október 7-én lezajlott egész napos döntő feladatai próbára tették a versenyzők szakmai tudását, fizikai állóképességét és a csapattagok kommunikációs készségét is.

A csapatok a Körösvidéki Múzeum szabadtéri amfiteátrumától indultak, és a versenytérképen bejelölt útvonal megtétele után ugyanide kellett visszatérniük.

A diákok 12 szituációs gyakorlatban vettek részt, amelyek Nagyvárad különböző pontjain (a Szent László téren, a Körös partján, a színháznál, az Ady Múzeumnál stb.) várták az érkező csapatokat. Az utcán, a járókelők szeme láttára megoldott életszerű feladatokat orvosok és önkéntesek pontozták az alapján, hogy a fiatalok mennyire szakszerűen jártak el a helyzetek megoldását illetően. A feladatok közé tartoztak például: sérült személy hordágyra helyezése, fulladás, vérzés, törés, égés esetén történő elsősegélynyújtás, a stabil oldalfektetés és újraélesztés. Ezek mellett a versenyzőknek a tűzoltó tömlő használatában és csapatépítő feladatokban is jeleskedniük kellett.

Az Ady Endre Elméleti Líceumot két csapat kéviselte. A ,,Pas” csapat tagjai Budai Anna (11.F), Borbély Franceska (11.F), Füzesi Beatrix (11.F), Kovács Jázmin (11.F), Zsupun Bence (11.F) voltak, míg a „Mirus” csapatot Blaskó Nóra (12.D), Csucsuj Tamás (12.D), Coroianu David (12.D), Király Alexandra (11.E), Kovács Rebeka (12.D) alkották.

A több mint háromórás versenyútvonal teljesítése után az adys diákok a középmezőnyben végeztek.

Az újságíróknak is nyilatkozó diákunk, Coroianu Dávid így fogalmazta meg az adys résztvevők véleményét: „Úgy gondoljuk, hogy mindenkinek kötelező lenne elsajátítani az elsősegélynyújtás alapszabályait. Sajnos sokan azt hiszik, hogy "velem ez nem történhet meg", de ezt soha nem lehet tudni. Az elsősegélynyújtás oktatását be kellene vezetni az iskolákban, például a biológia órákon”.

Köszönjük a szervezők és a felkészítők munkáját!

 

Puskás Ágnes, Hanesz Annamária

tanárok




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad