Adysok Bécsben

2023. szeptember 08.

Július 21-23. között néhány adys diákkal meglátogatuk a csodálatos Bécs városát, valamint Kreuzenstein várát, a Melki apátságot, majd a Laxenburg-kastélyt, végigutazva az osztrák Dunakanyaron.

Kirándulásunk első napján reggel 6 órakor a Kanonok sortól indultunk. Dél körül érkezés Bécsbe. Meglátogattuk a Schönbrunn-kastélyt,a Habsburgok egykori rezidenciáját. A pompás belső termek után megtekintettük a barokk parkot is. Ez Ausztria egyik legismertebb műemléke és turisztikai látványossága: magát a kastélyt évente 1,5 millióan keresik fel, a parkot további 5,2 milliónyian tekintik meg. A nyugati szárny első emeletén találhatók a császári pár (I. Ferenc József és Erzsébet császárné) lakosztályai. A keleti részben Mária Terézia kvártélyai, valamint az ún. Ferenc Károly-lakosztályok kaptak helyet, melyekben a császár szülei, Ferenc Károly főherceg és Zsófia főhercegné élték mindennapjaikat. A palota több száz szobája közül császári család apartmanjai a kastély leglátványosabb részei, a nyilvánosság számára többségében ezek állnak nyitva. Este visszatértünk egy kis városnézésre. Megnéztük a Hofburgot, ami város a városban, 240 000 négyzetméteren terül el Bécs központjában. Az egykori császári palota évszázadok óta az osztrák főváros egyik dísze. 1452-től a Hofburg volt a Habsburg Birodalom uralkodóinak, az osztrák uralkodó főhercegeknek, és a Habsburg-családból választott német-római császáronak a székhelye, 1806–1918 között itt volt az osztrák császárok lakóhelye. Ma a Nemzeti Könyvtár és a Sissi Múzeum is itt kap helyet. A sok helyen átjárható épületegyüttesben 18 épületrész, 54 lépcsőház, 26 folyosó 19 udvar és 2600 helyiség található, a komplexumban 5000 ember él és dolgozik. Ezután a Szent István székesegyházat, (németül Stephansdom, Stephanskirche, elterjedt becenevén Steffl) az első keresztény vértanú és Mindenszentek tiszteletére felszentelt, a 12. századtól több évszázadon át épített gótikus székesegyházat látogattuk meg Bécs belvárosában, a Stephansplatzon.

A katedrális Ausztria egyik legfontosabb gótikus épülete. Ez után következett a kapucinusok temploma, benne a császári kripta Bécs egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága. Többek között 12 császárt és 18 császárnét temettek el itt. Legutóbb 2011-ben Habsburg Ottót. A kriptában összesen 107 szarkofág és 5 szívurna található.

Ma a mellette fekvő kapucinus kolostor szerzetesei vezetik és gondozzák a császári kriptát. Az Operaház, a Staatsoper (gyakran emlegetett nevén Wiener Staatsoper, magyarul Állami Operaház) Bécs zenei életének egyik központja volt sétánk következő állomása. Nézőterén 2200 látogató fér el, minden februárban a Bécsi Operabál színhelye (csak itt nyitják balról a keringőt). Estére a szállásunkon várt a vacsora.

Második napon a pazar fekvésű Kreuzenstein várába indultunk. A Bécstől 20 km-re északra, a Duna völgyében, Leobendorf felett egy erdős dombra épült fenséges vár sziluettje már messziről látható. A vár elődje még 1140-ben épült, sajnos ezt a harmincéves háború során a svéd hadsereg 1645-ben a földdel tette egyenlővé, a megmaradt köveket pedig a lakosság hordta el. A jelenlegi sasfészek megépítése Johann Nepomuk Wilczek gróf (1837-1922) nevéhez köthető, aki 1874 és 1907 között román és gótikus stílusjegyek keverésével álmodta újra. Wilczek gróf, Ferenc József császár udvari kamarása jellegzetes figurája volt a Monarchiának, az igazi filantróp nagy műgyűjtő hírében állt, elsősorban a középkor emlékei, műkincsei érdekelték.

A vár termeiben található bútor, fegyver és páncélzat, valamint a lovagi felszerelések is gyűjtőszenvedélyének bizonyítékai. A fegyvergyűjtemény (Rüstkammer) Ausztria egyik legnagyobb magán kollekciója. Az egykori romok közül megmentett néhány emlék szintén megtekinthető (nem fényképezhető): ilyen egy régi keresztelőmedence a kápolnában, a gyönyörűen festett üvegablakok és egy majdnem 1000 éves ajtó is. A várkápolna ékessége egy Tirolból származó gótikus szárnyas oltár. A zenekedvelőknek igazi ritkaság az itt látható XV. századi orgona. A belső udvaron gótikus árkádok impozáns sora véd a nyári tikkasztó melegtől.

A palotaszárny számos érdekességet tartogat számunkra. Kőhajító szerkezet és ostromgépek maradtak meg épen és sértetlenül, korhű formában. A gasztronómia sem maradt ki a tárházból, a hatalmas kupola alatti középkori konyha közepén tonnányi súlyú asztallap áll egyetlen fából kifaragva, körülötte monumentális konyhaépülettel. Az idegenvezetés fegyver és hálótermeken vezetett keresztül, kóstolót adva a korabeli életből, kiszolgálva a borzongásra is vágyókat – több kínzó-büntetőeszköz bemutatásával. Egy középkori várrom helyén építtette fel Hans von Wilczek gróf az”eszményi várat”. Következő úticélunk a Melki apátság, az osztrák barokk építészet mesterműve. Az osztrák barokk legnagyobb hatású egyházi épülete

Az UNESCO világörökség részeként a wachaui kultúrtáj egyik leglátványosabb nevezetessége, 1000 éve Alsó-Ausztria szellemi és kulturális központja. A már messziről látható, várként emelt pompás barokk stílusú épületegyüttes a Duna mentén, csodálatos természeti tájba ágyazva, világhírű kolostori könyvtárral, pompás díszítésű templommal, felbecsülhetetlen egyházi kincsekkel, hatalmas angolparkkal, impozáns épületegyüttessel az érdeklődők százezreit bűvöli el évről-évre. A jellegzetes sárga színű épületegyüttes dominánsan uralja a tájat, 320 méter hosszú, háromemeletes déli frontja szinte összenyomja a barokk óváros aprónak tűnő házait. Legjelentősebb látnivalói a káprázatos díszítésű apátsági templom, a pazar könyvtár, a pompás Márvány-terem és a Császári-szárnyban lévő kiállítások, no meg a páratlan panoráma az erkélyről. Az osztrák uralkodók arcképeivel díszített hosszú, 196 méteres Kaisergang-ból (Császári folyosó) nyíló 88 díszterem 11 termében rendezték be az apátsági múzeumot. Az itt lévő termekben sok illusztris vendég szállt meg hajdanán, több osztrák császár, de még Napóleon is tartózkodott itt!!

Az apátság keleti oldalán fekvő impozáns park tavasztól őszig látogatható, benne a 250 éves hársfasorral és a barokk kerti pavilonnal (Gartenpavillion). Ahogy egyre távolodunk az apátság épületétől, úgy lesz a franciakertből egyre természetesebb, erdős, ligetes, piknikezésre csábító angolpark. Délután visszatértünk Bécsbe és megcsodáltuk a parlamentet, a városházát, a Belvedere palotát és a Hundertwasser házat. Este a hotelunkben fogyasztottuk el a vacsorát.

A harmadik nap Laxenburgba indultunk. A császári kastély parkja manapság a bécsiek egyik kedvenc kirándulóhelye. A parkban lévő tó egyik szigetén, idillikus környezetben található egy ,,mesekastély'', a középkori várkastélyokra emlékeztető Franzensburg. Az óriási, 280 hektárnyi területen három kastély is található, a fő vonzerő mégis Európa egyik legszebb, legromantikusabb, gyönyörűen gondozott kastélyparkja hangulatos, csónakázásra csábító tavával, lovagkort idéző mesebeli várával, varázslatos barlangjaival, változatos látnivalóival. Csodálatos élményekkel gazdagodva, kellemesen elfáradva, délután hazaindultunk.

Takács Péter tanár

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad