Kedd - szerda - csütörtök - Hol tanuljak tovább?

2023. október 24.

    Kedden a 10.C és a 10.F osztályok közösen tanulmányi kirándulásra indultak Kolozsvárra, hogy a szakjuknak megfelelő egyetemet meglátogassák, ezáltal segítséget kapjanak a döntésben  merre tovább?
    Vonattal utaztunk Kolozsvárra, ahol először ellátogattunk a Babes-Bolyai Egyetem filológia karához  mivel útba esett. Ezt követően Mátyás király szobránál álltunk meg, melyet többb fényképen meg is örökítettünk. Innen a két osztály útjai szétváltak. 
      Mi, a 10.C, matematika-informatika osztály lévén ellátogattunk a Babes-Bolyai Egyetem főépületébe, ahol beülhettünk azokba a padokba, ahol egykoron az oszi is tanult (7/I-es terem). Itt Pável Szabolcs tanár úr – aki mesterséges intelligenciát oktat  bemutatta a magyar tagozaton működő matematika-informatika szakokat: matematika, matematika-informatika, informatika, informatikus mérnök. Mesélt nekük a felvételiről és a diákéletről is, valamint, hogy akik idejönnek, milyen tantárgyakat tanulnak majd. Érdekes volt.
     Ezután megtekintettük a középkori Kolozsvár külső várfalának maradványait, majd a Házsongárdi temetőben felkerestük Brassai Sámuel és Nagy István síremlékét. Majd a volt Magyar Állami Színház és Opera épületéhez mentünk, mely jelenleg a Román Állami Színház és Opera épülete.
     Mátyás király szobránál újra találkoztunk a 10.F-esekkel, és együtt ellátogattunk Mátyás király szülőházához. Mielőtt a szállásra mentünk volna, megtekintettük a volt Bolyai Tudományegyetemet, melyet 1956 után vontak össze a román tannyelvű Babes egyetemmel. Jelenleg ebben működik a Babes-Bolyai Tudományegyetem Kémia Kara. A nap végén megkerestük a szállásunkat, és késő estig beszélgettünk.

   Szerdán 9-kor indultunk a szálláshelyről a Fellegvárba, ahol az MCC székhelye található. 

    Ott Makai Dimény Viola, Hegyi Kamilla és kollégái bemutattták nekünk ezt az intézményt, mely elsősorban az egyetemisták képzésére és elszállásolására jött létre. Akik ide felvételt nyernek, ingyen szállást kapnak, sőt, annak függvényében, hogy hány kurzust végeznek el, ösztöndíjban is részesülnek. Sok, a későbbi elhelyezkedést segítő kurzus/projekt/szakmai gyakorlati lehetőség van. Egyik előadó, a 2022-ben végzett volt 12.F-es diák, Simon Krisztián volt. Így beláttuk, hogy habár nem könnyű ide bejutni, de mégsem lehetetlen és megéri.

    Ezután lesétáltunk az állomásra, és felültünk a hazafelő induló vonatra. 

    Nagyon jól és hasznosan telt ez a két nap. Megérte elmenni!




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad