Koszorúzás Debrecenben

2023. március 20.

 

Március 18-án, szombaton 21 adys és kísérő tanáraik - Mona Gyöngyi kollégiumi felügyelő pedagógus és Takács Péter fizikatanár- a Rákóczi Szövetség nyertes pályázatával több érdekes programon vettek részt Debrecenben.

Reggel 9.30-kor a Református Nagytemplomban tárlatvezetés mellett ismerkedtünk meg a templom történetével. A Debreceni Református Nagytemplom alapterület szerint Magyarország legnagyobb református temploma, illetve a város és a Magyar Református Egyház ikonikus épülete. A neoklasszicista stílusban épült templom közel kétezer fő befogadására képes. Nemcsak egyházi, hanem történelmi és kulturális szempontból is jelentős helyszín. 1849. április 14-én itt olvasta fel Kossuth Lajos a Függetlenségi Nyilatkozatot, mely esemény folytán hazánk egyik legfontosabb Nemzeti Emlékhelye. 1991-ben pedig II. János Pál pápa is szolgált a Nagytemplomban, mielőtt megkoszorúzta volna az Emlékkertben a gályarabok emlékművét. A földszinti templomtérben a Kossuth Emlékkiállítást, valamint a Gyülekezettörténeti Kiállítást láthattuk, melynek legfontosabb eleme a Vizsolyi Biblia eredeti példánya- ebből 51 példány maradt fenn szerte a nagyvilágban. Állandó kiállítás még a bibliai makett-és festménykiállítás, mely Csia Lajos lelkipásztor 25 nagyméretű makettjét és Tichy Kálmán festőművész 52 festményét tartalmazza. Utunk ezután a templom tornyába vezetett, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a városra. A látogatás befejeztével, 11 órakor már vártak minket a Déri Múzeumban, ahol csodálatos 2 órát tölthettünk. Először Munkácsi Mihály Krisztus-trilógiáját csodálhattuk meg fényjáték kíséretében, amit színvonalas művészi és teológiai magyarázat tett még élményszerűbbé. Mindenki számára csodálatos, felemelő érzés volt, átélni a kép, hang, fény és az üzenet "szimfóniáját", egységét. Örömünkre szolgált megnézni a japán kultúra gyűjteményét, különösen a stilizált szamuráj udvarházat, a rá jellemző fegyverekkel, ruházattal, valamint az európai, oszmán, perzsa, indiai hadviselést, fegyvereket. Hasonlóan érdekes volt megcsodálni az egyiptomi főúri sírkamrákat a szarkofágokkal. Kellemesen elfáradva, egy kis belvárosi séta után, a Fórum bevásárlóközpontban töltöttük az ebédidőt, ahol mindenki kedve szerint választhatott ételt. Napsütésben értünk ki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik legfontosabb debreceni emlékhelyére, a Honvédtemetőbe. Helyszíne a Nagysándor József tábornok által vezényelt maroknyi honvédsereg és a sokszoros túlerőben lévő cári katonaság között 1849. augusztus 2-án lezajlott küzdelem helye. A csata után 112 honvéd és a 634 orosz katona földi maradványait helyezték ide el. Főhajtás mellett mi is elhelyeztük itt iskolánk koszorúját, majd együtt elmondtuk a Nemzeti dalt. Ismételten hálásak vagyunk, és köszönetünket fejezzük ki a Rákóczi Szövetségnek a pozitívan elbírált pályázatért és azért a munkáért, amit szerte a Kárpát-medencében oly régóta, s oly lelkesen végeznek.

 

Takács Péter, tanár




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad