Május 12–15. között rendezték meg a Network to Promote Language Diversity (NPLD) programját a Baleár-szigeteken

2023. május 19.

Május 12-15 között megrendezték a Network to Promote Language Diversity (NPLD) programjaként a Baleár- szigeteken az ECCA (European Charter Classroom Activities) Campus, ahol iskolánkat és egyben a magyar nyelvi kisebbséget Koncz Kinga (VII.B), Szabó Panna (XI.A) és Laczikó Szabolcs (XI.D) képviselte, akiket Domján Katalin tanárnő és Flóra Gábor (a Partiumi Keresztény Egyetem ECCA képviselője) kísért el. Velük tartott Zatykó Noémi, volt diákunk, is, aki a verseny előző kiadásának egyik nyertese volt és mivel most a kolozsvári egyetemen filmművészetet tanul, a szervezők felkérték workshop tartására és a tábor filmanyagainak elkészítésére.

A diákok egy-egy rövid videóval neveztek be az ECCA nemzetközi versenyére (thisismylanguage.eu) még februárban, az eredményt pedig március 20-án, a boldogság napján tudták meg.

A résztvevők nyolc különböző nyelvi régióból érkeztek Mallorca szigetére, ahol élménydús hétvégét töltöttek el. A programok változatosak voltak: a pénteki rövid városnézést Palmában ismerkedős est követte a többi diákkal a sziget északi részén fekvő Escorca kerület magaslataiban levő szálláshelyen. Másnap több workshop-on is részt vettek a tanulók, a délután folyamán pedig el kellett mindenki készítse a saját helyzetének megfelelő MoJo videóját, este pedig a különböző nyelvi régiókban népszerű, anyanyelven éneklő, előadók zenéire táncoltak. Vasárnap kisebb túrával indított a csapat, majd mindenki a saját nyelvén kellett egy rövid rap- szöveget írjon, melyek egy közös rap-eléssé álltak össze a nyolc kisebbségi nyelvből. Hétfő a hazaindulás napja volt, az összebarátkozott diákok szomorúan vettek búcsút társaiktól.

Összességében hihetetlenül élménydús mallorcai hétvégét hagyhattak maguk után a tanulók. Mind örökre szóló élményekkel, új ismeretekkel és új barátokkal gazdagodtunk.

https://htt.partium.ro/hu/hirek/anyanyelvunkkel-hatarok-nelkul

 

Szabó Panna, XI. A




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad