Anyanyelvi vetélkedőt szerveztek

2024. április 12.

Lezajlott április 10-én a Kőrösi Csoma Sándor anyanyelvi vetélkedő megyei fordulója, amelynek a váradi Ady Endre Elméleti Líceum adott otthont.

A részt vevő csapatokat és a zsűrit Kirkósa Enikő magyartanár köszöntötte, kiemelve: a versenynek az a célja, hogy a diákok anyanyelvi műveltségét, nyelvi leleményességét és kreativitását fejlessze. A vetélkedőt minden évben három korcsoportban hirdetik meg, a szerdai döntőn az általános iskolás csapatok versengtek. A verseny témája idén az Eszem-iszom, dínom-dánom a szólásainkban volt. A Bihar megyei döntőre hat csapat jelentkezett pályamunkával: három nagyváradi, két székelyhídi és egy hegyközcsatári. A székelyhídi csapatok nem tudtak személyesen részt venni a döntőn, de az ő kisfilmjeiket is levetítették, így a zsűri tagjai, Sarkadi Viktória és Vincze Melinda magyartanárok értékelni tudták munkáikat. A csapatok a versenyre egy kisfilmet vagy bemutatót készítettek egy adott település hagyományos magyar ételének elkészítéséről. A diákok a települést, a szakácsot, az étel receptjét, elkészítési módját és a kész ételt is be kellett mutassák. A versenyre jelentkező csapatok a kalács, a babgulyás, a paprikás krumpli, a pergelt leves, a krumplileves és a rántott hús, valamint a töltött káposzta elkészítését mutatták be videóikban, prezentációjukban.

A bemutatókat és vetítéseket követően a zsűri végül holtversenyben két csapatot juttatott tovább az országos szakaszra: az Ady Endre Líceum Pergelt tészta (felkészítő tanár Kirkósa Enikő), illetve a Szacsvay Imre Általános Iskola 44-es szendvics nevű csapatát (felkészítő tanár Horváth Simon Erika). Az országos szakaszra továbbjutó csapatok az ételekkel, evéssel kapcsolatos szólásokat kell felkutassák, ezek jelentését és eredetét kell majd tudják, illetve nyelvi játékokat, feladványokat, rejtvényeket kell megoldaniuk – magyarázta Kirkósa Enikő. Az országos szakaszt májusban szervezik meg a Brassó megyei Négyfalun.

https://www.erdon.ro/helyi-kozelet/2024/04/anyanyelvi-vetelkedot-szerveztek?fbclid=IwAR2BheBVwRZoFR9l1QQMPDwD_mOucNLFZgHyeSe1mTH2wjGobsbXMbSJjzE_aem_AaitmPQrApIkB2ESAuPSBjeR8OrVzF4zDC8suZUQA5JomYav5yftuNDRs2EUBjP8YWdtRsnQbdXrPfQomGmcq7GI

P. Nagy Noémi




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad