50, 60, 70 éves öregdiák-találkozók az Adyban

2024. május 25.

Az iskolában zajló felújítási munkálatok miatt az idén a megszokottnál is különlegesebbnek és emlékezetesebbnek bizonyultak az Ady Endre Elméleti Líceumban minden májusban hagyományosan megrendezett 50, 60 és 70 éves érettségi találkozók szombaton. A volt osztálytársak már az épület előtt örömmel üdvözölték egymást, és az első csoportképek el is készültek a bejárati ajtó előtt. 

A kapusfülke melletti lépcsőnél mostani diákok igazították kedvesen útba az érkezőket, amit mindenki hálásan megköszönt, hiszen amúgy is könnyű eltévedni az iskola falai közt, jelenleg pedig a korszerűsítés miatt még inkább. A dísztermet még néhány hónapig nem lehet használni, ezért az ünnepelteket két csoportra osztották a szervezők: nagyobb részüket a tanáriba invitálták, a többieket pedig egy földszinti osztályterem felé kalauzolták.

Vad Márta igazgató előbb a tanáriba összeseregletteket üdvözölte nagy szeretettel. Szándékosan nem készült hivatalos beszéddel, ehelyett inkább arról mesélt, hogy zajlik mostanság az élet az Adyban. Tette ezt annak érdekében, hogy az öregdiákok könnyebben fel tudják magukban idézni azt, hogy ehhez képest milyenek voltak a körülmények akkor, amikor ők voltak tizenévesek.

Sokak örömére a 90. életévéhez közeledő, kitűnő szellemi frissességű Stark Erzsébet földrajztanárnő is jelen volt, aki kedvesen köszöntött mindenkit. Felidézte azokat az időket, amikor néhány évtizeddel ezelőtt igazgatóhelyettesként ebbe az iskolába került, és a diákok is segítettek abban, hogy legyen fűtés és bentlakás. 

A 70. érettségi találkozójukat tartók közül Fábi Ibolya osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel, majd Buna Boglárka zenetanárnő, igazgatóhelyettes és Csepregi Abigél Fruzsina diák bűvölték el énekhangjukkal hallgatóságukat. Az arany-, gyémánt- és rubinoklevelek átadása után további nosztalgiázással, régi emlékek felelevenítésével folytatódott a 32. Festum Varadinum utórendezvénye.

 

Ciucur Losonczi Antonius

 

forrás: erdon.ro
Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron  

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad