Magyarórák a karanténban 1.

2020. április 09.

A távoktatás, virtuális térben történő tanítás-tanulás egyaránt új helyzet elé állította a tanárokat és a diákokat. Másféle hozzáállást követel tanártól és diáktól egyaránt – a tanár olyan megoldási módokat kell, hogy találjon, amivel fenntarthatja a diákok érdeklődését, megszervezheti az önálló tanulás módjait, illetve folyamatosan tartania kell a kapcsolatot a tanulókkal. A diákoknak sem egyszerű: sokkal több terhet és felelősséget ró rájuk az önálló, online eszközökkel segített tanulás, mint az osztálytermi közös munka. Ezért az online térben történő magyartanuláshoz igyekeztünk olyan feladatokat adni tanulóinknak, amelyek elvégzésével egyszerre alkotnak és tanulnak.

A 11. F-ben a romantikus lírával foglalkoztunk, amikor át kellett térni a távoktatásra. Így az általuk kapott feladatok is ehhez a tananyagrészhez köthetők. Néhány példa ezekből: idővonalat kellett készíteniük egy költői pályaképből, szófelhő segítségével kellett megrajzolniuk egy költői portrét, újragondoltak, újraalkottak egyes műveket, illetve filmes versfeldolgozást készítettek versekből. Ezekből válogattunk össze egy párat.

Az mellékelt szófelhő közös munkánk eredménye, Kölcsey Emléklapra epigrammájából kiindulva négy szóban kellett megfogalmazniuk, hogy ők mit is üzennének a jövőnek. Az alábbi kép ezen üzeneteket tartalmazza, fogadják szeretettel!

 

ELOD GERGELY - Vorosmarty Mihaly gondolati liraja.docx




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad