Történelemóra a múzeumban

2022. január 19.

Érdekes történelemórán vett részt az Ady Endre Líceum 7.A osztálya Ardelean Klementina tanárnő kíséretében. Az óra színhelye az  Aurel Lazăr Emlékmúzeum volt. A Lazăr-ház történelmi jelentőségűnek tekinthető, hiszen egyik szobájában került aláírásra 1918. október 12-én az a nyilatkozat, amellyel az erdélyi, bánsági, partiumi és máramarosi románok függetlennek kiáltották ki magukat az Osztrák-Magyar Monarchiával szemben.

Az Aurel Lazăr Emlékmúzeum izgalmas, az illusztris politikus családjának tulajdonában álló korabeli bútorokból, műtárgyakból, családi képekből és könyvekből álló kiállításnak ad otthont. A gyűjtemény nagyobbik részét Aurel Lazăr menye, Valentina Lazăr adományozta a múzeumnak.

Aurel Lazăr 1872-ben született Nagyváradon, értelmiségi családban, a váradi kulturális és politikai élet jelentős személyisége volt.

Ardelean Klementina

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad