Deportáltak emlékmenete

2022. május 26.

A nagyváradi zsidók náci táborokba deportálásának 78. évfordulója alkalmából szerdán 14 órától a Körösvidéki Múzeum  emlékmenetet szervezett , amely a Deportáltak Emlékművénél kezdődőtt, a nagyváradi  ortodox zsinagóga mellett. Ezt az akciót a mintegy 30 000 nagyváradi deportált zsidó emlékére szervezték Iskolánkat Ardelean Klementina történelem szakos tanár és a VII. A osztály képviselte.

A zsidók gettóba helyezése 1944. május 3-án kezdődött. Ez a folyamat 1944. május 9-én ért véget. A gettót a zsidó negyedbe telepítették, amelynek középpontjában az ortodox zsinagóga állt.

A nagyváradi zsidók deportálása 1944. május 25-én kezdődött. A Rhédey Parkban (ma Nicolae Bălcescu Park) gyűjtötték össze őket, és onnan naponta 2500-3000 zsidót szállítottak vonaton állatvagonokban, megalázó körülmények között,  koncentrációs táborokba.

https://www.ebihoreanul.ro/stiri/evreii-deportati-din-oradea-comemorati-miercuri-la-marsul-memoriei-171390.html




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad