Múzeumi séta a Darvas–La Roche-házban

2023. március 02.

A Darvas-ház a Iosif Vulcan utca (egykori Rimanóczy) 11. szám alatt áll, és méltán tekinthető a legeredetibb szecessziós stílusú váradi magánháznak, egy európai színvonalú századfordulós épületnek.

A második villa, amelyet a Vágó-testvérpár Váradon tervezett és egyik utolsó közös alkotásuk is egyben. Stilisztikai szempontból a terv a testvérpár második alkotói periódusához sorolható, melyre jelentős mértékben hatott a bécsi szecesszió geometrikus vonulata, s amelyben véglegesen kialakult a Vágó-testvérek sajátos stílusa. Az épület annak a stilisztikailag egységesnek mondható csoportnak része, melyhez a Moskovits-palota, az Árkád Bazár vagy a mára elpusztult budapesti Feld Színház (vagy Városligeti Színház) tartoznak, és szorosan rokonítható a budapesti Schiffer-villával, melyet mintegy előrevetít. A ház a totális művészet jegyében fogant, mely egy sajátos és egységes környezet megteremtését tűzte ki célul. A Vágó-testvéreknek saját egységes filozófiájuk volt a műalkotásról, az építészeti alkotásról, nem vettek át vagy alkalmaztak már meglévő formanyelvet, rendszereket.

A Darvas-ház a legelegánsabb és legkorszerűbb váradi rezidenciák egyike volt. Egységes stílusa a századforduló művészeinek ideálját testesíti meg, a szecesszióra jellemző totális műalkotás és rafinált életvitel művészetének egyik legszínvonalasabb példája.

A ház megrendelője Darvas Imre nagyváradi faipari nagyvállalkozó volt, jómódú, neológ zsidó. Cége idővel részvénytársasággá alakult, melyben a fő részvényes ő és egy bázeli bankár, Alfred La Roche voltak. Darvas 1908. május 7-én vette meg Erlich Ignáctól a Rimanóczy utca 11. szám alatti házat 54 ezer koronáért, így az új tulajdonosok Darvas Imre és felesége, Schutz Margit lettek.

A hátsó bejárati kapu fölötti táblán „La Roche és Darvas Faipari Vállalat" felirat látható,  itt rendezték be az cég irodáit. 

Az emeleten egy múlt század eleji nagypolgári lakást alakítottak ki. Betekinthetünk a ház urának és úrnőjének szobájába, a konyhába és a cselédszobába, az ebédlőbe, a hálószobába és a fürdőszobába is. A többi szobával ellentétben a két utóbbi helyiségbe nem lehet bemenni, mindössze benézhetünk a szobákba a mintegy derékmagasságig érő üveglap fölött. A látvány így is pazar, a szépen díszített hálószobabútort egyébként egykori tulajdonosa, Simon Judit hagyta a múzeumnak, s a hálószoba az épület azon része, amelyik a legkevesebb átalakítást szenvedte el az évek során.

A Darvas–La Roche-ház a boldog békeidők hangulatát idézi fel a látogatóknak. A Gyermekálom fantázianevű fényvetítés (videomapping) kötötte le a diákjaink figyelmét. A sétán a 6.A, a 8.A és a 11.A osztályok diákjai vettek részt.

A nagyváradi Darvas-villa felújítása európai uniós finanszírozással, a Regionális Operatív Program 2014–2020 részeként valósult meg.

Ardelean Klementina

 

forrás:

Emődi Tamás – Paşca, Mircea: DARVAS–LA ROCHE HÁZ, NAGYVÁRADadatbank.ro

Fried Noémi Lujza: Időutazáson voltunk a nagyváradi szecesszió korába a Darvas–La Roche-házban. maszol.ro




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad