A Cion Neológ Zsinagógában jártunk

2023. február 13.

Európa harmadik legnagyobb zsinagógája a Sebes-Körös partján található Cion Neológ Zsinagóga, a nürnbergi zsinagóga leegyszerűsített mása.

A nagyváradi zsidó közösség gyarapodásának és a zsidó hitközség kettészakadásának következtében a XIX. század végén a városban két zsinagóga is épült, az ún. neológ és az ortodox zsinagógák. A neológ vagy kongresszusi hitközség 1870-ben vált ki az ortodox zsidóságból, és röviddel utána zsinagóga építésébe fogott. A templomot a nagyváradi reformista zsidók építették 1878-ban, a  projektet Busch Dávid, Nagyvárad város főépítésze, a zsidó hitközség tagja dolgozta ki.

Az impozáns, 1000 férőhelyes épület felépítését a váradi építészetben elismert névre, az eklektikus stílus mesterére, idősebb Rimanóczi Kálmánra bízták.

Az épületet az 1990-es évek elejéig használta a nagyváradi zsidó közösség, ezt követően elhanyagoltan állt és állapota nagyon megromlott. A 2008–2014 között teljesen felújított zsinagóga a kortárs művészeteknek szentelt térré vált. Területén nagyközönségnek szánt rendezvényeket szerveznek: koncerteket, kiállításokat, könyvbemutatókat, különféle kulturális vagy vallási rendezvényeket. A kupola alatt, a padlóba illesztett kőlapon magyar és héber felirat szerepel ay „épült 1878” szöveggel.

A Cion Neológ Zsinagógát látogattuk meg adys diákjainkkal az elmúlt héten, a 11. A, 12.F, 12.D és 12.E osztályokkal, Ardelean Klementina történelemtanár kíséretében.

A zsinagógában Csíki János fotóművész „In memoriam Holocaust” című kiállítását is megtekintettük, amely 50 fekete-fehér fényképen mutatja be Auchwitz, Birkenau és Mathausen megsemmisítő táborokat. 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad