Látogatás az egyetem fizika és mérnöki szakjain

2023. október 24.

 

Október 24-én a 11.D osztály újra a Nagyváradi Egyetemre látogatott, ahol ez alkalommal a fizika tanszék docense, dr. Toderaș Monica Adina és volt diákunk, Antal Gergő fogadott minket.

A bemutató során a tanárnő elmagyarázta, hogyan zajlik a felvételi, beszélt az ösztöndíjakról, az Erasmus programokról és kitért arra is, hogy fizikusi végzettséggel milyen sokféle szakterületen helyezkedhetnek el a frissen végzettek.

Megtudtuk, hogy hiány van fizikusokból és Európa-szerte keresik a jó szakembereket, akik az iparban, az egészségügyben vagy különféle kutatási területeken találhatnak érdeklődésüknek és képességeiknek megfelelő munkahelyet.

A tanárnő kiemelte, hogy a kevésbé ismert orvosi fizika szakon a diákok a fizika humán alkalmazásairól tanulnak, mint amilyen például a diagnosztikai képalkotás (Röntgen, CT, PET-CT, MRI) és a sugárterápia.

A beszélgetés után átmentünk az Építőipari, Kataszteri és Építészmérnöki Karra, ahol dr. Gabriela Droj a térinformatika és geoinformatika alapelemeivel ismertetett meg minket. Ezek a tudományágak a térhez kötött adatok kezelésével és feldolgozásával foglalkoznak, és segítségükkel készülhetnek el a legmodernebb térképek.

Dr. Aurelian-Stelian BUDA docens a földméréshez, távolságméréshez és helymeghatározáshoz használt eszközöket mutatta meg a diákoknak, dr. Emil Traian Gligor pedig az építőanyagok alapvető jellemzőiről, alapkövetelményeiről és ezek teszteléséről tartott bemutatót.

Köszönjük az átfogó és érdekes bemutatókat!

 

Puskás Ágnes

tanár

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad