Itthon is lehet anyanyelvünkön és magas színvonalon tanulni!

2023. október 26.

Október 25-én és 26-án a 11.D osztály Kolozsvárra látogatott, hogy megismerkedjünk a Babes-Bolyai Tudományegyetem és a Kolozsvári Műszaki Egyetem kínálatával.

Szemlénket a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon kezdtük, ahol dr. Szász Levente professzor előadását hallgattuk meg. A prodékán úr elmondta, hogy a tekintélyes múlttal rendelkező  BBTE-en 22 kar működik és ez Románia első egyeteme, amelynek világszínvonalú teljesítményét egy brit rangsoroló platform QS STAR nemzetközi vizsgálata öt csillaggal méltatta.

A Közgáz Egyetemen magas színvonalú oktatás folyik, melyet az is bizonyít, hogy évente több mint 20 nemzetközi versenyen vesznek részt és érnek el eredményeket Európától az Egyesült Államokig és Mexikóig. Az egyetemi előadások egy részét vendégelőadók tartják, akik Magyarországról, Franciaországból, Szingapúrból vagy éppen a hires Harvard Egyetemről érkeznek Kolozsvárra.

A BBTE előnye még az is, hogy a szaktudást anyanyelven sajátíthatják el a diákok. A Közgázon nagyon fontosnak tartják, hogy a szakkifejezéseket románul és angolul is ismerjék a hallgatók. Ezért a magyar szakra járó hallgatók román és angol fakultatív órákra is beiratkozhatnak. 

Volt diákunk, Bugyi Zsófia harmadéves menedzsment szakos hallgató arról beszélt, hogy mennyire pezsgő a diákélet Kolozsváron, és hogy milyen sokféle lehetőség közül választhatnak azok, akik az egyetemi órák mellett még más, a szakjukhoz kapcsolódó tevékenységekben is részt vennének.

A folytatásban dr. Onet-Marian Zsuzsanna adjunktus a matematika és informatika kar kínálatát ismertette. Ezen a karon az oktatás román, magyar, angol és német nyelven zajlik.  A tanárnő arra is kitért, hogy az egyetemi tanév szerkezete merőben eltér az iskolaitól, de még a hallgatók órarendje is merőben más, hiszen lehetnek óráik reggel 8 és este 8 között. Háromféle tanítási formát foglal magába az egyetemi oktatás: a kurzust, a szemináriumot és  a laborgyakorlatokat. A tanárnő mesélt a diákoknak arról, hogyan zajlanak a vizsgák, a szesszió és a nyári gyakorlat.

Megtudtuk azt is, hogy egy diáknak többek között három fontosabb elfoglaltsága van: a tanulás, a munka és a szórakozás. Ebből ugyanabban az időintervallumban kettőt gond nélkül lehet jól csinálni, de ha valaki mind a hármat szeretné, az már problémás. 

Az informatika szakon kihívást jelent a tudományág folyamatos és gyors ütemű fejlődése, amivel lépést kell tartani, és ezért állandóan az aktuális elvárások szerint alakítják úgy a kötelező, mint a választható tantárgyak tematikáját.

A Kolozsvári Műszaki Egyetemet az egykori adys diák Demeter Réka, jelenlegi harmadéves hallgató mutatta be. Réka az automatizálás szakra jár, de bemutatta mind a 12 szakot, amely ehhez az egyetemhez tartozik. Elmondta, hogyan készült a felvételire, milyen tantárgyai voltak eddig, és beszélt az államvizsgáról is. Ezután együtt megnéztük a termeket, ahol az előadások, szemináriumok, gyakorlatok zajlanak.

A fizika karon dr. Borbély Sándor egyetemi adjunktus, dékánhelyettes tartott nekünk egy érdekes előadást a teleportálásról. Megtudtuk, hogy a kvantumfizika szerint nullától különböző esélye van annak, hogy fellépjen az „alagúteffektus“ és egy fal előtt lévő test megjelenjen a fal másik oldalán. Ha a testet felépítő részecskéknek ismernénk a tömegét, helyzetét és sebességét, akkor a testet elvileg szét tudnánk szedni darabjaira, majd összerakhatnánk.

A fizikai anyagok teleportálása a valóságban nem lehetséges és legfeljebb a a sci-fi filmekben láthatunk ilyet, de az ún. „összefonódott“ részecskék állapotát „ráerőltethetjük“ más helyen – akár nagyobb távolságra lévő – részecskékre. S hogy ez mire is jó? A jelenleg folyamatosan fejlődő kvantumszámítógépek a közeljövőben képesek lesznek feltörni a titkosított kapcsolatokat, és avatatlanok férhetnek hozzá bizalmas adatokhoz vagy pl. bankszámlákhoz stb. Ezért új hálózatokat kell kiépíteni az előadásban bemutatott kvantumkommunikációs módszerekkel.

A Kolozsváron töltött két nap alatt egy kis városnézésre is sor került. Megnéztük a Fő teret Mátyás király szobrával, Mátyás király szülőházát, a Farkas utca nevezetességeit, a Mikó- kertet és a Házsongárdi temetőt.

Köszönjük vendéglátóinknak a színvonalas bemutatókat, melyek révén a diákok bepillantást nyerhettek a kolozsvári egyetemi életbe!

Puskás Ágnes 

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad