Mindegy, hogy mit, de csinálj valami hasznosat az életben!

2023. október 27.

Október 27-én Kapy András mérnök és vállalkozó látogatott el a 11.D-be. Előadásában arról beszélt, hogy a napjainkban  az erőteljes változások korában élünk. Megfigyelhetjük a 20. században sikeres, „öreg” iparágak hanyatlását és egyúttal új technológiákon alapuló szakterületek kibontakozását. A következő 10 évben sok hagyományos munkahely meg fog szűnni és az új állásokhoz elengedhetetlenek lesznek az informatikai ismeretek. Szóval, ha valaki nem szereti az infót, az magánügy, de ha nem tudja használni, akkor rossz lesz neki a 21. században. Ezt figyelembe kell vegyék a mai fiatalok, akiknek azt ajánlotta az előadó, hogy válasszanak érdeklődésüknek megfelelő munkát, de egyúttal mások számára is legyenek hasznosak.

Ha informatikusként helyezkedik el valaki, akkor többek között vonzó jövedelemre, részben vagy teljesen otthonról végzett munkára és jövőbiztos állásra számíthat. Egy programozó megteheti, hogy egy amerikai cégnek dolgozik, de közben a görög tengerparton lazít...

Egyébként „vegytisztán” infóból megélni elég nehéz, érdemesebb valamilyen szakinformatikai területet is megismerni, mint például az orvosi informatika, térinformatika, mérnökinformatika, gazdasági informatika stb.

A különböző szakterületek ötvöződése igazán érdekfeszítő dolgokat eredményezhet például a közlekedés, mezőgazdaság, ipari tevékenységek, térképkészítés, orvosi képalkotás, a betegségek szűrése, rehabilitáció, mesterséges intelligencia stb. terén.

A rendhagyó óra második felében a diákok kérdéseket tettek fel az őket érdeklő tárgykörökből.

Köszönjük az érdekes, jövőnket meghatározó kérdéseket feszegető és nagyon elgondolkodtató előadást!

 Puskás Ágnes




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad