Dizabilitățile sunt doar în mintea noastră

2023. október 23.

În cadrul programului național „Școala altfel”, în data de 23.10.2023, l-am avut ca invitat, la clasa a IX-a A, pe artistul plastic surd Remus Ilisie. Pictorul orădean este o lecție de viață pentru oricare din noi. 
În ciuda deficienței de auz, a obținut diploma de master în pictură la una dintre cele mai cunoscute Universități de Arte Vizuale din România, la Cluj - Napoca, a avut expoziții de artă personale și de grup în orașele din țară, dar și în cele din străinătate, printre care menționăm Ulm, Reims, Zagreb, Roma, Treviso. Mai mult decât atât, este realizatorul, în întregime, al unor filme de scurt metraj prezentate și premiate la festivaluri de film adresate atât auzitorilor, cât și neauzitorilor din Piatra Neamț, Fălticeni, Reims, Toulouse etc., fiind chiar intervievat pentru revista „Aperitiff”, publicația TIFF-ului. De asemenea, Remus Ilisie este consilier și organizator al diferitelor evenimente culturale derulate în cadrul Filialei Surzilor din Bihor. 
Invitat să vorbească despre cariera sa, artistul a demonstrat elevilor maghiari că, mai presus de orice, trebuie să îți depășești temerile, să comunici și să te comunici cu riscul de a greși, dar cu siguranța lui a învăța. Sunt auzitori care nu au avut curajul să călătorească singuri de teamă că nu se vor descurca pentru că nu cunosc limba țării pe care o vizitează. Remus Ilisie a vizitat singur aproape întreaga Europă, din Danemarca până în Italia, din Portugalia până în Estonia. Așadar, să avem curaj, să îndrăznim, să ne depășim limitele și să lucrăm în fiecare zi la noi înșine. 
În prezentarea sa, invitatul a îmbinat comunicarea în limba română cu cea în limbajul mimico-gestual, elevii putându-se astfel familiariza cu expresivitatea acestui limbaj.



Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad