Scurtă călătorie în lumea comunicării mimico-gestuale sau Dansul cuvintelor din trup

2023. október 25.

Ne pierdem expresivitatea și lejeritatea în comunicare o dată cu vârsta. Copiii sunt mult mai receptivi și își arată mult mai ușor pe chip sentimentele, gesticulează fără a fi timorați atunci când comunică. Tocmai de aceea, întâlnirea cu Remus Ilisie, profesor de limbaj mimico-gestual, a fost una relaxată și jucăușă, a fost o întâlnire în care nimănui nu i-a mai fost teamă că se va exprima greșit. 
În data de 24.10.2023, Remus a fost invitatul clasei a V-a A, iar în data de 25.10.2023, i-a vizitat pe elevii din clasa a V-a B. La începutul fiecărei întâlniri, copiii au vizionat un videoclip în care Johnny Depp și Natalie Portman redau mimico-gestual versurile din melodia lui Paul McCartney: „My Valentine”. De asemenea, au aflat informații interesante despre limbajul Na`vi, folosit în filmul „Avatar”, un limbaj inventat care are la bază limbajul mimico-gestual.
Copiii au învățat diferite semne pentru cuvinte și enunțuri precum „Bună dimineața”, „Bună ziua”, „Bună seara”, „Ce îți place”, „Ce nu îți place”, „Mulțumesc” etc. Au învățat anotimpurile, familia, cald, rece, ploaie, ninsoare și altele. Au concurat unul cu celălalt ca să găsească cel mai repede semnul potrivit pentru un anumit cuvânt și au fost puși în situația de a comunica în pereche în limbajul mimico-gestual: unul întreba „Ce îți place / nu îți place?”, iar interlocutorul răspundea, de exemplu: „Îmi place toamna. Nu îmi place căldura.”
Curiozitatea copiilor a fost de nestăvilit, au dorit să știe o mulțime de semne. Elevii au fost empatici și intuitivi: o fetiță a întrebat cum se arată în LMG: „Pot să te ajut?”, iar alta a vrut să știe dacă există un limbaj mimico-gestual internațional sau sunt mai multe și diferite în funcție de țară. 
La final, toți copiii l-au aplaudat pe Remus așa cum o fac surzii: ridicând mâinile cu degetele răsfirate ca niște petale și scuturându-le entuziasmați ca să vadă invitatul lor cât de bucuroși erau că i-a vizitat.



Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad