Magyar szerzők művei a magyar kultúra napján - magyarórák másképpen

2024. január 22.

A Himnusz születésnapján az Ady-líceum kis-és nagydiákjai a nap első két órájában kedvenc versüket vagy szépprózai olvasmányukat hozták el magyarórára.

A 11.A és 11.E diákjai magyar költők versei, illetve magyar dalszövegek közül válogattak olyanokat, melyek megérintették őket. Szóba kerültek a Republic, Ákos, de még a Carson Coma dalszövegei is.

Az ötödikesek kedves olvasmányukat mutatták be diáktársaiknak. 

7.A osztály diákjai kedvenc versükkel érkeztek. Volt, aki felolvasta, volt, aki kívülről mondta választott költeményét. Elhangzottak vidám, tréfás versek is, de hallhattunk honvágyról, hazaszeretetről, emberi sorsról, elkeseredettségről szólókat is, rövidebbeket és nagyon hosszúakat is Petőfi Sándor, Arany János, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, József Attila, Szabó Lőrinc, Áprily Lajos, Horváth István, Varró Dániel, Romhányi József alkotásai közül.

A diákok elmondták azt is, hogy miért esett választásuk az adott műre, milyen korábbi élmények, hangulatok kapcsolódtak az illető szöveghez, és mindez hogyan hatott a felolvasás vagy az előadás minőségére.

A programban Csepregi Imola, Demeter Emőke, Kirkósa Enikő és Sarkadi Viktória magyartanárok irányították a diákokat.

Kirkósa Enikő




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad