Látogatás Magyarország legnagyobb növénykertjében

2024. április 22.

Április 22. a Föld napja. Ezt a napot 11.C és 11.D osztályok tanulói a szarvasi Arborétumban töltötték. A 82 hektáron eletrülő „Pepi kertben”  Kugyeláné Décsei Mónika vezetésével egy komplex természetismereti túrán vettünk részt.

Az Arborétum abban különbözik a botanikus kerttől, hogy míg a botanikus kertet elsősorban kutatási célokkal hozzák létre, addig az arborétum kialakítói az adott ökoszisztéma megóvását, a fajgazdagság fenntartását, az ember és a természet közötti harmonikus együttélés módjainak bemutatását tartják szem előtt.

Utunk során  elszakadtunk a város zajától, igyekeztünk megszabadulni „favakságunktól”, és minél többet megtapasztalni a természet színeiből, hangjaiból, formáiból. Vezetőnkkel bejártuk a „Pepi kertet”, a Mitrowssky-kertet,  a bibliai tanösvényt, a fűszer- és gyógynövénykertet, de láttunk faiskolát, parkerdőt és a lazaság látszatát keltő tájképi kertet is.

Mindenkinek tetszettek az indiai kék pávák, a fehér pávák és a nem mindennapi mintázattal rendelkező hibridjeik. Megismertük az emupár meglepő  történetét. Megtudtuk, hogy a park ad otthont annak a gyűjtőhelynek is, ahová a Körösökbe invazív fajként elszaporodott vörös- és sárga fülű ékszerteknősök kerülhetnek. A fák formájának alakítását a kertészeken kívűl a leveleket és a fák kérgét rágcsáló őzek is előszeretettel végzik el.

Utunk során láttuk az élő kövületként számon tartott Ginkgo fát, melynek szívóssága annak köszönhető, hogy génállománya háromszor nagyobb az emberénél. Láttunk még egy nyüzsgő, óriási hangyabolyt, villámütötte fát és a csokorültetés miatt összenőtt „sziámi-iker” fákat.

A kanyargós ösvények  több évtizedes vagy évszazados korú fák mellett haladtak el, mint például tölgyek, tiszafák és áltiszafák, fenyők, mocsárciprusok, liliomfák, magyalbokrok, juharfák, hársfák, kőrisek, bükkfák, gesztenyefák, varázsmogyoró, szomorú gyertyán, vérbükk.

Utunkat a park óriásánál zártuk, a 150 éves és 35 méter magas hegyi mamutfenyőnél, mely Magyarország egyetlen villám ellen védett fája.

Háromórás sétánk után még volt egy kis energiánk arra is, hogy a Mini Magyarország élethű makettjeit  is megnézzük.

A fák között vezető sétánk során a klímaváltozás jeleivel is szembesültünk, amikor azt tapasztaltunk, hogy az orgona, a magnólia már elvirágzott;  a gesztenye, az akác és a bazsarózsa szirmai pedig idejekorán nyíltak ki. Emellett a talaj felszínének repedései a földben uralkodó vízhiányról árulkodtak.

Reméljük, hogy ez a szakszerűen gondozott, mégis a lehető legtermészetesebben fejlődő ökoszistéma még hosszú időn át a jelenleg tapasztalható szépségében tündökélhet.

Köszönjük a tartalmas, izgalmas szakvezetést is!

 

 

Puskás Ágnes

tanár




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad