Ízelítő Erdély természeti látványosságaiból

2024. április 23.

Utunk első állomása a Világörökség részét képező Torockó volt. Az erdélyi magyar építészet gyöngyszemeként emlegetett falu házain jól láthatóak a jellegzetes építészeti elemek: a vasból készült utcai pinceajtó, az ablakrácsok-és táblák, a fehérre meszelt homlokzat, a zöld zsalugáteres ablakok. A falu fölé magasodó szikla, a Székelykő a maga 1000 méter feletti magasságával óvón figyeli Torockót, igazán felemelő látványt nyújtva.

Továbbhaladva második úticélunk felé, a távolban láthattuk a Tordai-hasadékot is, a Szent László imájára kettévált hegyet, amit, sajnos, az időjárás miatt nem járhattunk be. Utunk második állomása így a tordai sóbánya volt, mely egy igazi mágikus birodalom Erdély mélyében. A tordai sóbánya a világ leglátványosabb ember alakította föld alatti területe és egyben a leghíresebb turisztikai látványosságok egyike. Ma a tordai sóbányából származó só 60 évre elegendő sómennyiséget tudna biztosítani az egész bolygó számára. A Rudolf-tárna, a 112 m mélységű Mária Terézia-tárna, a cseppkövek, a sóvirágok, a 80 m mély föld alatti tó nem mindennapi látványosságok. A tó közepén az idő egy szigetet hozott létre az 1880 után itt lerakodott sóból, amikor abbahagyták a sónak ebből a helyiségből történő kitermelését. Itt, ezen a részen a legtisztább a levegő, a föld alatti 4-10 mikroba/m3 a levegőben a legkevesebb mikroorganizmus-koncentrációt jelenti. A látványosságok mellett szórakozásra is van lehetőség, hiszen kipróbálhattuk az óriáskereket és a minigolfot, szuvenírként pedig vihettünk haza sókristályt és sópipát is.

A hosszú nap végén még egy rövidebb kolozsvári megállóra is szakítottunk időt. Elsétáltunk Kolozsvár legnagyobb és legrégebbi parkjához, a Sétatérhez, a tizenhárom hektáron elterülő díszkerthez, melynek a kialakítása már a 19. században elkezdődött. A kolozsvári Sétatéren hagyománya volt a különböző sportoknak, a sportlétesítmények lehetőséget teremtettek a sportrajongók számára a korcsolyázásra, csónakázásra, kerékpározásra, úszásra, teniszezésre, célba lövésre.Mára ebből a kerékpározás és a csónakázást helyettesítő vízibiklizés maradt meg. Ez utóbbit a nap zárásaképpen ki is próbáltunk.

Kirkósa Enikő

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad