Bamberg

Bamberg-Fonyód-Nagyvárad diákcsereprogram

A magyarországi Fonyódon található Mátyás király Gimnázium és a bambergi (Bajorország) Franz Ludwig Gymnasium vezetői 1982-ben döntöttek úgy, hogy diákcsere-programot indítanak. A cél egymás kulturájának, nyelvének és szokásainak a megismerése volt. A nagyváradi Ady Endre Középiskola 1990-ben kapcsolódott be a projektbe, Makai Judit és Helmut Dütsch tanárok kezdeményezésére. Az elmúlt években a Mihai Eminescu Főgimnázium és az Emanuil Gojdu Főgimnázium is csatlakozott a programhoz. Évek óta június - július hónapokban húsz magyarországi és húsz váradi fiatal látogat el Németországba, eleget téve bambergi barátaik meghívásának. Mivel Bajorországban ilyenkor még nem ér véget a tanév, a diákjaink részt vehetnek tanórákon, és emellett számos kiránduláson is: Münchenbe, Weimarba, Nürnbergbe, megismerve Bajorország legfontosabb látnivalóit.

A Németországban eltöltött napok után, a magyarországi és a romániai diákok látják vendégül a német tanulókat, akik egy hetet töltenek el Nagyváradon. A német fiatalok nem csupán a partiumi megyeközpont nevezetességeit tekintik meg ilyenkor, hanem valamelyik közelebbi vagy távolabbi városba is ellátogatnak: Kolozsvárra, Aradra vagy Nagyszebenbe. Felkeresik a váradi Német Demokrata Fórumot, a Polgármesteri Hivatalt és a nagyváradi Caritas Catolicat. Rajna József atya és Hegedűs Ilona segítségével a diákok betekintést nyerhetnek a  Caritas munkájába, és rövid időre be is kapcsolódhatnak az itt zajló tevékenységekbe, ami mindig nagy élményt jelent a fiataloknak.

2010-ben a Nagyvárad-Bamberg kapcsolatfelvétel 20. évfordulójáról is megemlékeztünk Bambergben és Nagyváradon szervezett ünnepi programokkal. Azóta a diákcserét kétévente szervezzük meg. A legutóbbi csereprojekt 2016-ban zajlott.

Az utóbbi években váradi részről Nagy Andrea, Puskás Ágnes és Závodszky Tamás tanárok, Fonyódról Keserű Zoltán,  német oldalról pedig Jeff Kurzella, Agathe Kocher, Elke Peschk, Rudi Brunner, Rupert Plischke, Elisabeth Spörlein oktatók koordonálták az eseményeket.

Érdekesség, hogy a németországiak buszát a diákcsere kezdete óta minden évben Alois Hoh sofőr vezeti, aki számtalan emléket őriz e kapcsolatról, és annyira jól ismeri az útvonalakat, hogy szinte már behunyt szemmel is képes lenne vezetni a buszt.

 

Puskás Ágnes2018. augusztus 06.

Bambergi beszámoló

Bambergi beszámoló

Idén is sor került a kétévente megtartott, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum, a bambergi Franz Ludwig Gymnasium és a fonyódi Mátyás Király Gimnázium közötti cserediák programra. A diákcsere bambergi részére június 25. és július 4. között került sor, majd hazaérkezésünk után egy nappal, július 5-én a németek is útnak indultak, hogy először Fonyódot, majd július 10-13. között Nagyváradot látogassák meg.
© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad