A Pusztai Farkasok Íjászegyesület íjászbemutatója

2023. április 27.

Az iskola másként-héten tartott bemutató elején Balog János és Ridi Ferenc íjászok elmondták, hogy a csapatuk egy hagyományőrző, honfoglalás kori hagyományokat felelevenítő íjászegyesület.

Ezután Balog János a honfoglalás kori magyarság ruházatát mutatatta be, amely a következő elemekből állt: csizma (mivel őseink lovon közlekedtek, ezért mindenki csizmát hordott), kaftán vagy köntös (az elülső része dupla, hogy a szembeszél miatt ne fázzon, ha lovon közlekedik), süveg (aki süveget hordott, szabad ember volt, akinek nem volt süvegje, szolga volt, ugyanakkor a süveg díszítése rangjelzés is volt), öv (minden fegyver az övre volt felkötve, valamint az öv díszítése nemesfém veretekkel rangjelzést is jelentett) és tarsoly (a tűzcsiholó eszközöket tartották benne – kovakő, acél, száraz moha).

A korabeli öltözékek jellemzőinek ismertetése után a fegyvereket nézhettük meg, és vehettük kézbe. A legfontosabb fegyver az visszacsapó íj és a nyilak voltak. Az íjat felajzott állapotban bőrből készült íjtegezben tartották, a  nyilakat pedig  bőrborítású fategezben vagy homokóra formájú bőrtegezben. A kés is része volt a harcosok felszerelésének, akárcsak a fokos, melynek egyik oldala balta alakú, a másik oldala hegyes vas, és vágásra, fémpáncél vagy fémsisak belyukasztására használták. A szablya pengéje ívelt az egyik oldalon és végig ki van élezve, míg a másik oldalon csak fokéle van.

Az íjászok a védekezéshez bőrpáncélt és bőrsisakot is használtak.

A honfoglalás kori harcosok már kisgyermekkoruk óta tanulták a lovaglást és a fegyverhasználatot, nagyon edzettek és erősek voltak. Ennek köszönhetően hatékonyan és kitartóan használták a fegyvereket a harcokban.

A bemutató során megtudtuk azt is, hogy az ostor volt az első szerkezet a világon, amelynek csattanása átlépte a hangsebességet. Nagyon látványos volt Ridi Ferenc ostoros bemutatója, amely során arra is felhívta a figyelmet, hogy az ostort a levegőben kell mozgatni, és nem szabad a földön húzni.

Az előadás második részében a diákok kipróbálhatták az íjászkodást. A fiúk és lányok csoportokat alkottak és céltáblára lőttek.

A nem mindennapi óra végén a bemutatót tartó  íjászok vezényszóra állva, térdelve vagy háttal a célnak lőtték ki nyilaikat.

Köszönjük a lebilincselő bemutatót és az oktatást!




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad