Rendhagyó nyílt nap az Adyban

2023. május 04.

Vad Márta igazgató asszony nagy szeretettel köszöntötte ma reggel az iskolánk iránt érdeklődő diákokat az Alma Mater előtti téren, a Majomszigeten.

Hanesz Annamária főszervező két nagyon lelkes diákunkkal, Bimbó Zorkával és Balla Johannával csoportokra osztották az érdeklődőket,  akik az adys diákok vezetésével végigjárták az iskola tanítási és szabadidős tevékenységeinek bemutató helyszíneit.

A Diáktanács, vagyis a DT egy olyan önszerveződő társaság, ami a diákságot képviseli az iskolában és az iskolán kívül is. Önfejlesztő előadásokat szervez, színes programokat ajánl, közösséget formál. A hasznos tevékenységek mellett kapcsolatokat építenek, rengeteg szórakozásra is lehetőséget nyújtanak, játszva tanulják a nagybetűs életet.

A Zabhegyezők, Zabisok életre szóló élményt ígérnek, gyerekekkel foglalkozni szerintük a legjobb dolog, tapasztalatot gyűjtenek nemcsak a foglalkozásokhoz, hanem a szervezés és együttműködés terén is. Az érdekődők bepillantást nyertek az animátorok feladataiba, és láthatták azt is, hogy mennyire befogadó ez a csapat. Oroszlánrészt vállalnak a Nemzetközi Gyerekfesztivál szervezésében, idén is látványos lesz a Festum Varadinum által szervezett Majálison való részvételük.

A Létra iskolánk színjátszó szakköre, akik, szintén játszva, improvizációs gyakorlatokon keresztül, színészi elemekkel dolgozva közösséget hoznak létre.

A Sportszakkörön belül foci-, kosár-, illetve kézilabda szakkörökre van lehetőség, de az Adyban nagyon sok sportba lehet belekóstolni: tollaslabda, hoki, pingpong, tenisz, sakk, atlétika, aerobic, jóga, stb. Az új gumiborítású pálya pedig sok minden másra is lehetőséget teremt majd.

A Médiaszakkör azokat várja, akik érdekődnek a fotózás vagy a videózás iránt, ez is egy gyerekek által működtetett csoport, izgalmas témákat fényképeznek és kielemzik, segítik egymás munkáját.

A Robotika szakkörön azt állítják, hogy akár egy nap alatt rá lehet érezni az alapokra, de három hónap alatt a kódolás is megtanulható. Minden évben részt vesznek a debreceni regionális döntőn, és mivel iskolánknak már előző évekből van pályája, akadályai, színszenzorai, szinte biztos a sikeres továbbjutás.

A kémiát is népszerűsítették: látványos bemutatókkal és érdekes kísérletekkel az iskola sokszínűségét igazolták.

Az idegen nyelv standnál fontos tudnivalók hangzottak el, a nyolcadikos nyelvvizsga az intenzív osztályokba idén május 19-én lesz az Eminescuban. Iskolánkban a haladó angol nyelv mellé német, olasz, ill. francia nyelvet választhatnak a hozzánk iratkozó diákok. A haladó nyelvet csoportbontásban a tudásszintjüknek megfelelően tanulják,  sikeres nyelvvizsga esetén a kezdőnyelvből is érettségizhetnek, tehát az érettségivel egyidőben már két nyelvvizsgával is rendelkezhetnek az igyekvők. Az Erasmus Plus-ról és a cserediák-programokról is szó esett.

A Néptánccsoportunk eddig azokból a gyerekekből verbuválódott, akik tudnak és szeretnek néptáncolni, de ősztől ígérik, hogy indítanak kezdő csoportot. Azt mondják, hogy bármennyire hihetetlen is, de a néptánc egy nagyon jó önkifejező eszköz. Az ő műsoruk zárta a kb. két órás tevékenységet, nem is reméltük, hogy mindenkit megtáncoltatnak, de életre kelt a tér!

Makai-Bölöni Judit




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad