Emlékezés Lédára halálának 90. évfordulóján

2024. január 22.

A magyar kultúra napja alkalmából Boka László, a budapesti Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa tartott előadást a 9-12-es diákoknak. A kutató Ady és Léda váradi megismerkedéséről, majd 9 évig tartó viharos kapcsolatáról beszélt, megmutatva azokat a ritkán látott fotókat, melyek a modern, 20. századi, nagyvilági hölgyről készültek. Az előadó kitért a Lédának dedikált, Váradon megjelent kötetre, kettejük levelezésére, és arra is, hogy a magabiztos, önmagára, költői teljesítményére büszke költő mennyire esendő ember volt, aki megtörten kereste a transzcendenciával való kapcsolatot. 

A diákok az Ady Endréről szóló eddigi tudásukat sok hasznos információval gazdagították, az esemény pedig egyben méltó megemlékezés is volt "a könnyek asszonyára", aki Ady Endrét költőként és emberként is kiteljesítette. 

Kirkósa Enikő

 

http://www.erdon.ro/helyi-kozelet/2024/01/a-magyar-kultura-napja-az-ady-liceumban




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad