Január 27.: a holokauszt nemzetközi emléknapja

2024. január 25.

International Holocaust Remembrance Day

 

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor. Auschwitz felszabadításának 79. évfordulóján tisztelgünk a vészkorszak hatmillió európai áldozatának, köztük a fél millió magyar áldozat emléke előtt.

Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozta, hogy a tagállamok kötelessége megemlékezni a közel hatmillió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatról, és oktatási programokat indítani annak elősegítésére, hogy az ehhez hasonló népirtás többé ne ismétlődhessék meg.

Minden év január 27-én a holokauszt áldozataira emlékeznek. Ez egy egyetemes emléknap, amelyet Izrael állam javasolt 89 másik állammal együtt, az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 2005. november 1-jén elfogadott határozata alapján. A náci atrocitások áldozatai: mintegy hárommillió lengyel, félmillió szinti és roma, több mint 15 ezer homoszexuális, fogyatékkal élők és a „Jehova Tanúi” keresztény kultusz tagjai, mindannyian „a német állam ellenségeinek” tituláltak. Összesen 1,5 millió gyereket öltek meg.

A hitleri Németországnak a zsidóság megsemmisítésére irányuló programjáról, a „végső megoldásról” 1942 januárjában határoztak, amely a 11 milliós európai zsidóság teljes kiirtását indítványozta. A holokausztnak (a görög eredetű szó jelentése „tűzben elégő áldozat”, héber szinonimája a soá) mintegy kétszázezer cigány, valamint homoszexuálisok, testi és szellemi fogyatékosok is áldozatul estek.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad