Együtt egy élhetőbb környezetért - Erasmus-heti tevékenységeink

2020. február 06.

Romániai állomásához érkezett a Let’ s Stop Consumption Frenzy! - Fékezzük meg a fogyasztási őrületet! elnevezésű nemzetközi projekt. Január 18. és 25. között iskolánk látta vendégül a projektben részt vevő 4 ország – Görögország, Litvánia, Spanyolország és Törökország tanárait és diákjait. A közös tevékenységeket hatalmas előkészítő munka előzte meg: az Ady-líceum szervező csapata – Vad Márta igazgató, Ciubotariu Éva igazgatóhelyettes, Fazekas Csilla projektvezető, Koncz Brigitta, Ianc Dorothea, Kirkósa Enikő, Czirják Enikő tanárok a projektben részt vevő 19 diákkal közösen szervezték meg azokat a programokat, melyek a környezettudatos, pazarlásmentes fogyasztói magatartást ösztönözték, ugyanakkor Nagyvárad és a régió kulturális és természeti értékeibe is bepillantást nyújtottak.

A projekt-hét nyitó napján, az egyes országok csapatainak anyanyelvi köszöntése és a görög, litván, magyar, spanyol, török énekes-táncos bemutatkozás után az adys diákok büszkén vezették körbe vendégeiket a 248 éves iskolában, melynek épületét az Örökségünk őrei műemlékvédő pályázat keretén belül örökbe fogadták. A látogatókat bevezették a szaktermekbe és a diákok ízlése és kreativitása szerint festett-díszített osztálytermekbe, miközben az iskola történetének egyes korszakairól is meséltek nekik.

Nagyvárad látnivalóinak megtekintése a színház belső terének körbejárásával kezdődött, majd a Szent László tér emblematikus épületeinek és a várnak a megmutatásával folytatódott. Ez után a vendéglátó adys diákok tetszés szerinti programokat szerveztek külföldi vendégeiknek.

A hét második napján folytatódott a kulturális és természeti látványosságok számba vétele, hiszen az úti cél a tordai sóbánya és Kolozsvár volt. A vendégek remekül szórakoztak a sóbánya különleges létesítményei között, majd, a kolozsvári Agapé vendéglőben elköltött ebéd után, Erdély fővárosában a Szent Mihály templomot és az impozáns méretű Mátyás-szobrot is megtekintették.

Szerdán a projekt-tevékenységeké volt a főszerep: a népes nemzetközi csapat a nagyváradi Ipari Parkban található Nidec nevű gyárba látogatott el, ahol olyan motoroknak a gyártási folyamatát figyelhette meg, melyek jelentősen csökkentik az energiafogyasztást. A gyárlátogatást a Nagyvárad barokk komplexumában tett séta követte. A vendégek megcsodálták a bazilikát és az egyházmegyei kincstárat, a Kanonok Sort és a Római Katolikus Püspöki Palotát. A délután már az újrahasznosítással telt. A diákok és tanárok megtapasztalták, hogyan lehet természetes alapanyagból új tárgyat készíteni, és miként lehet a műanyagot kreatívan felhasználni: vászonzsákokra mintát festettek, pillepalack kupakokból mozaikokat raktak ki, illetve pillepalack-fát készítettek.

A projekt-hét negyedik napján ismét kirándult a csapat: a Medve-barlang különleges cseppkőképződményeit figyelték meg, és az aranyosi sí-és szánkópálya kínálta szórakozási lehetőségeket próbálták ki, örülve a hónak, a tiszta levegőnek és a napsütésnek.

A záró napon az óvodásoknak és kisiskolásoknak előadott bábjátékokról szóló videókat mutatták be egymásnak a diákok, melyekben a legkisebbek figyelmét is felhívták a környezet megóvására és a szelektív hulladékgyűjtésre. Majd Ioana Tănase, a megye első hulladékmentes boltjának megalapítója, környezetvédő aktivista tartott kiselőadást a környezetszennyezés megfékezéséről és a hulladéktermelés visszaszorításáról.

A projekt-hetet a részvételi oklevelek kiosztása, közös tortaevés, táncház, és a Diófa csárdában tartott búcsúvacsora zárta.

Köszönet illeti mindazokat az intézményeket és magánszemélyeket, akik hozzájárultak a projekt-hét programjainak sikeréhez: Bozsódi-Nagy Orsolyát és a a Szigligeti Színházat , Ioana Boiet és a Nidec csapatát, Lakatos Attilla történészt, Ioana Tănaset, a kolozsvári Agapé vendéglőt és a nagyváradi Diófa csárdát.

 

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/egyutt-egy-elhetobb-kornyezetert-2635797/

https://www.biharinaplo.ro/2020/02/05/bihari-naplo-2020-02-06/




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad