2019. április 17.

Határtalanul! A szekszárdiak látogatása Nagyváradon

Határtalanul! A szekszárdiak látogatása Nagyváradon

Ebben a tanévben iskolánk 10.E osztályos diákjai és a szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola tanulói a “Határtalanul!” program keretében számos közös tevékenységen vehettek részt. A két tanintézmény közötti együttműködés megvalósítását a két projektfelelős: Szavári Attila igazgatóhelyettes (Szekszárd) és Puskás Ágnes (Nagyvárad) vállalták fel.

 2019. április 09.

,,Szűrrátétek régen és most’’ – második felvonás

,,Szűrrátétek régen és most’’ – második felvonás

A magyar vendégek a miénkhez hasonló lelkesedéssel utaztak Nagyváradra, hisz korábban idelátogató iskolatársaiktól csupa jót és szépet hallottak mind városunkról, mind iskolánkról.

Örömmel sétáltak a városban, jócskán elidőzve a várban, ahol érdeklődéssel hallgatták végig az idegenvezetőt, és a városháza tornyában, ahonnan a tavaszi napsütésben minden olyan tisztán látszott. A másnapi kirándulás mind tartalom, mind élmény szempontjából illett a Nagyváradon történt városnézéshez. Látták a dombok között elterülő járda nélküli falvakat, örültek a távoli hegyek csúcsáról rájuk kacsintó hófoltoknak, megállapították, hogy Belényesben is milyen finoman főznek, de legjobban a Medve-barlang nyűgözte le őket sokszínű cseppkő-alakulataival meg a medvékről szóló szomorú történettel. Fruzsi, aki már másodszor jött hozzánk a „Határtalan” pályázattal, meg is jegyezte: „Én életemben nem láttam még ilyen szépet!”2019. április 03.

Szűrrátétek régen és most

Szűrrátétek régen és most

Március 19-22. között Czirják Enikő tanárnő kíséretében 10 tehetséges adys diák Debrecenbe látogatott a “Szűrrátétek régen és most” című pályázattal, amely a Debreceni SZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája kezdeményezésére jött létre.

 2019. március 26.

"Határtalanul" program: Nagyvárad - Budakeszi

"Határtalanul" program: Nagyvárad - Budakeszi

Március 14-18. között  mint minden évben  idén is sor került a testvériskolák találkozójára a nagyváradi Ady Endre Líceum és a budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium között. Kis csapatunk csütörtök reggel nagy lelkesedéssel vágott neki a Budakeszire tartó útnak.2019. március 25.

Élménybeszámoló – a X. A osztály Dunaföldváron és környékén március 25 – 29 között

Élménybeszámoló – a X. A osztály Dunaföldváron és környékén március 25 – 29 között

Hétfőn délután elfoglaltuk a szállást Dunaföldváron, ez után ebédeltünk és megnéztük a vármúzeumot és a tájházat, majd meglátogattuk az ottani gimnáziumot, a Magyar László Gimnáziumot és meghallgattuk a város történetét. Este volt táncpróba, ahol a moldvai táncokat gyakoroltuk, amelyeket együtt fogunk előadni.

Kedden a reggeli után szinte egyből elindultunk Soltra, ahol a gróf Vécsey kúriában működő könyvtárba nyertünk betekintést. Hihetetlenül sok érdekes olvasnivalót találtam, melyeket alig várok, hogy megszerezzek és elolvassak. Könyvtárlátogatás után a Révbérpuszta-i tanyára mentünk, ahol utazhattunk szekéren, ehettünk tejfölös lángost, tepertős pogácsát és megleshettük, hogyan készítik el a patkót. Az ínycsiklandó ebéd után, mely közben citerán játszották el kedvenc népzenéinket, egy csikósbemutatóval örvendeztettek meg minket. Különféle mutatványokat csodálhattunk meg, többek között a híres Ötös Fogatot. Ez volt a legélménydúsabb nap az összes közül, személyes kedvencem volt.

Szerdàn Paks felé indultunk. Út közben megnéztük a Lussonium katonai erőd maradványait, majd az atomerőművet látogattuk meg. A látogatóközpontban kísérletekre épített előadást tartottak nekünk, így mi is nagyon élveztük a fizikát. Úton a szállásra betévedtünk egy könyvesboltba, ahol mindenki kedvére válogathatott a könyvekből. A napot egy finom vacsorával zártuk.2019. február 28.

Határtalanul! projekt: Nagyvárad-Szekszárd

Határtalanul! projekt: Nagyvárad-Szekszárd

Ebben a tanévben iskolánk 10.E osztályos diákjai és  a szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola tanulói a “Határtalanul!” program keretében közös tevékenységeken vehetnek részt. A két tanintézmény közötti együttműködés megvalósítását és a változatos programok összeállítását a két projektfelelős: Szavári Attila igazgatóhelyettes (Szekszárd) és Puskás Ágnes (Nagyvárad) vállalták fel.

 2018. október 13.

Határtalanul

Határtalanul

A Határtalanul! - program keretén belül – a miskolczi Kós Károly Építőipari Szakgimnázium és a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum együttműködésének köszönhetően – adys diákok ötnapos tanulmányútra utaztak Ianc Dorottya, Cseke Sándor és Takács Péter tanárok irányításával.

A miskolczi iskola egykori igazgatójának, Kovács István tanár úrnak jóvoltából a diákok tartalmas kirándulásokon, kihelyezett tanórákon és érdekes előadásokon vettek részt.2018. március 12.

Határtalanul Budakeszin

Határtalanul Budakeszin 2018. március 9-12. között a Határtalanul címet viselő pályázat keretében került sor 30 adys és 30 budakeszi diák első találkozójára  az Irodalmi kalandozás Arany János nyomában elnevezésű nevelési projekt alkalmával.  A négynapos program minden napja a budakeszi Nagy Sándor József Gimnáziumban kezdődött, innen indultunk a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumba, az alsó-sztregovai Madách-kastélyba, a nagykőrösi Arany-emlékhelyek megtekintésére. 

2018. március 08.

Határon túli kapcsolat

Határon túli kapcsolat

2017 újabb határon túli kapcsolatot hozott iskolánk,  elsősorban a 11.A osztály életébe: a Debreceni Könnyűipari Gimnáziummal kerültünk kapcsolatba,  ahonnan a másfél év alatt több diákcsoport is ellátogatott hozzánk, legutóbb március 8-án, Bardóczi Anita Ágnes tanárnő irányításával.
© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad