A nagyváradi adysok virtuális találkozója az Erasmus-partnerekkel

2021. június 15.

Május utolsó hetében került sor a Let’s Stop Consumption Frenzy – Fékezzük meg a fogyasztási őrületet! elnevezésű projekt ötödik és egyben utolsó találkozójára – a járványhelyzet miatt ezúttal a virtuális térben.

A virtuális találkozó házigazdája – Spanyolország, Litvánia, Görögország, Románia (Ady Endre Elméleti Líceum) után – most Törökország volt, az isztambuli Kurtkoy Anadolu Lisesi nevű líceum. Sajnos a projektben részt vevő tanárok és diákok csak a digitális technika segítségével láthatták és hallhatták egymást, de így is sokszínű tevékenységeknek lehettek részesei.

A programok között volt isztambuli városnézés, melynek során diákok és tanárok virtuálisan körbejárhatták és megcsodálhatták a török nagyváros nevezetességeit. A Black Friday Theatre Show címet viselő színházi előadásban a diákok a túlfogyasztás veszélyeire hívták fel a figyelmet tréfásan-komolyan. A partneriskolák mindegyike készített színházi bemutatókat, iskoláink diákjai kettőt is bemutattak, mivel a IX. D-sek és a X. D-sek is – Koncz Brigitta és Fazekas Csilla tanárnők vezetésével – készítettek egyet-egyet. Ehhez kapcsolódva hallgathattak meg a diákok egy – a spanyol partnerek által készített – előadást a fogyasztói jogokról.

A legizgalmasabb és legszebb alkotásokat eredményező tevékenységek a kézműves foglalkozások voltak, ezek a különböző használati tárgyak, anyagmaradékok újrahasznosításáról szóltak. A partneriskolák diákjai egy időben végezték ezeket a feladatokat, és a kész munkáikat bemutatták a kamera előtt.

Az egyik feladat az volt, hogy különböző anyagokból tetszés szerint tolltartókat vagy neszesszereket varrjanak, majd üdítős üvegekből dísztárgyakat készítsenek. A tevékenységek irányítója Czirják Enikő rajztanárnő volt.

Az elkészült tárgyak mindegyike kreativitásról, szépérzékről tanúskodott, ugyanakkor a korábban az ilyen fajta munkához kevésbé vagy egyáltalán nem szokott diákok is ügyesen forgatták a varrótűt vagy az ecsetet, és kedvvel díszítették munkáikat gyöngyszemekkel, színes szalagokkal, madzagokkal. A fegyelmezetten és nagy odaadással készült munkák azt mutatták, hogy közösen alkotni, régiből, eldobandóból újat varázsolni, miközben figyelünk környezetünk megóvására, jó, hasznos és elégtétellel eltöltő tevékenység. A projekt utolsó találkozóján, sajnos, diákjaink és tanáraik nem utazhattak Isztambulba, de abban a reményben váltak el egymástól, hogy szívesen dolgoznának együtt a jövőben is hasonló projektekben.

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/a-nagyvaradi-adysok-virtualis-talalkozoja-az-erasmus-partnerekkel-3718351/?fbclid=IwAR1vRSRHlW404898j12nBm2MaEGjXP8r1SzBmszDH8jdbu5wNx0the4MQ4M




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad