Határtalanul! A szekszárdiak látogatása Nagyváradon

2019. április 17.

Ebben a tanévben iskolánk 10.E osztályos diákjai és a szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola tanulói a “Határtalanul!” program keretében számos közös tevékenységen vehettek részt. A két tanintézmény közötti együttműködés megvalósítását a két projektfelelős: Szavári Attila igazgatóhelyettes (Szekszárd) és Puskás Ágnes (Nagyvárad) vállalták fel.

A „Határtalanul!” program céljai között szerepel az, hogy elmélyítsük a diákokban a Kárpát-medencében élő magyarság összetartozását, hogy megismertessük a fiatalokkal a kultúránk részét képező történelmi és irodalmi emlékhelyeket, hogy a projektben részt vevő tanulók élményeket szerezzenek, és közöttük barátságok, jövőbeli kapcsolatok alakuljanak ki.

A januári, Szekszárdon tett látogatásunk után, április 8-12. között Nagyváradon fogadtuk magyarországi barátainkat. A projekthéten a szekszárdi diákok és tanárok információkat gyűjtöttek a romániai oktatási rendszerről, betekintést nyertek az iskolánkban zajló tevékenységekbe, és részt vettek néhány tanórán. Ezek mellett vendégeink Csorba Krisztián történelemtanár és Makai-Bölöni Judit vezetésével megismerkedtek Nagyvárad történelmével, megtekintették városunk műemlékeit és ismerkedtek városunk kulturális értékeivel.

A Medve-barlanghoz tett kirándulás során a váradiak és szekszárdiak együtt gyönyörködhettek Bihar megye természeti értékeiben, a magyarországiaknak pedig alkalmuk nyílt megkóstolni a miccset.

Vendégeink Cseke Sándor vallástanár kíséretében Nagyszalontára is ellátogattak. Itt a Csonka Toronyban tett látogatás utáni városnéző séta során megtekintették Arany János szülőházát, megismerték a város híres szülötteit és a település nevezetességeit.

A projekthét végén a szekszárdi csoport a magyar költészet napján megnyitott Ady és kora című kiállítást is megtekintette András Emese magyartanárnő vezetésével. Ezután felidéztük a héten átélt eseményeket és emlékeket. Mindenki elmondta, mi volt számára felejthetetlen élmény, mi állt hozzá érzelmileg legközelebb az öt nap eseményei közül. A projekt értékelése során kiderült, hogy a diákok túlnyomó többsége új barátokra, kedves ismerősökre tett szert, új ismeretekkel és élményekkel gazdagodott,  és szívesen részt venne a jövőben is hasonló projektekben.

Reméljük, hogy hasonló szép napok és kalandok várnak még ránk!

 

Puskás Ágnes




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad