Határtalanul – Természeti értékeink

2017. március 20.

 

A BUDAKESZI NAGY SÁNDOR JÓZSEF GIMNÁZIUM ÉS A NAGYVÁRADI ADY ENDRE LÍCEUM KÖZÖS PÁLYÁZATA

 

 

        Természeti értékeink megismerése a témája annak a pályázatnak, mely a Határtalanul elnevezésű program keretében lehetővé teszi szűkebb pátriánk természeti szépségeinek megismerését, valamint betekintést nyújt távolabbi vidékek növény- és állatvilágába is.

         A pályázat keretében az Ady Endre Líceum X.E-s diákjai március 17-20 között Budakeszire utaztak, hogy a helybeli gimnazistákkal közösen vegyenek részt a projekt első találkozóján. Az idei program keretében a tanulók a Fűvészkertben ismerkedtek földünk színes növényvilágával, majd a híres budapesti állatkertben csodálták meg közeli és távoli élőhelyek különleges állatvilágát.

        A következő nap útiránya Dömös volt, ahol a középkori dömösi apátság romjainak szomszédságából indult az a turista út, mely a Rám-szakadékon át vezetett Dobogókőre. A diákok nagyszerű élménynek nevezték ezt a nyolc és fél kilométeres túra útvonalat, mely a táj szépségei mellett a kaland izgalmát nyújtotta a résztvevőknek. Meredek ösvényeken, patakon, keskeny pallókon vezetett az út, melyen korlátok segítették az előre haladókat, néhol pedig létra biztosította a továbbjutást. A résztvevők nem csupán a fizikai állóképességüket bizonyították, hanem helyzetfelismerő képességüket is. A legnagyobb próba pedig a segítőkészség és az egymásra való odafigyelés próbája volt, hiszen a domborzati formák, a helyi adottságok kihívásainak mindenki a maga ritmusában felelt meg. Így aztán fontossá lett, segített a jó szó, a türelem, az együttérzés, a biztatás, a kinyújtott kéz. Amikor végre megérkezett a társaság Dobogókőre, jólesett megpihenni a báró Eötvös Loránd menedékház előtt elhelyezett padokon. Az egész napos program méltán került az első helyre a diákok értékelésében. Az eső miatt hétfőre halasztott budakeszi séta keretében sor került a mamutfenyők megtekintésére.

        Minden nap végén alkalom nyílt a közös élmények feldolgozására, a baráti beszélgetésre is. És közben sorra készültek a fotók, videofelvételek. Ugyanis ezek a találkozók alkalmat nyújtanak egymás megismerésére, új barátságok szövődésére is. Júniusban, amikor a budakeszi testvériskola diákjai Nagyváradra utaznak, hogy együtt keressék fel, és közösen gyönyörködjenek a Nyugati-Kárpátok szépséges tájaiban, növény- és állatvilágában, projektzáró fényképkiállításra kerül sor azzal a céllal, hogy a megismert természeti értékek megőrzésére hívják fel a figyelmet.

Tóth Márta




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad