Ady, Nagyvárad és Debrecen

2019. január 30.

Váradi közintézmények vezetői egyeztettek Debrecenben, a helyi önkormányzat és testvérintézmények irányítóival idei Ady-ünnepségekről. A részleteket Debrecenben ismertették.

Száz éve hunyt el Ady Endre- ez adta az apropóját az egyeztetésnek, mely az új városházán kezdődött, majd egy különleges helyszínen, az egykori Angol Királynő Szálloda Bunda éttermében folytatódott, ott, ahol a költő szívesen tartózkodott debreceni évei alatt. A sajtótájékoztatón ezt egy, erre az alkalomra a Déri Múzeumból- melynek gyűjteményét 1977 óta gazdagítja- elhozott emléktábla jelezte, mely 1924 és 1942 között az épület homlokzatát díszítette. A kettős minőségében- vagyis mint megyemenedzser, és az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke- jelen levő Szabó József azt emelte ki, hogy szeretnének minél több embert megszólítani, az Ady-kultuszt méltó módon továbbvinni, hiszen véleménye szerint még mindig van mit tanulnunk Adyról, és sokat tehetünk ezért. Vad Márta, a nagyváradi Ady Endre Líceum igazgatónője arról számolt be, hogy hétfőn indították útjára ünnepségsorozatukat annak jegyében, hogy nemcsak a név kötelez, hanem „a lélek is mindig ott van”. A 100 nap-100 vers keretében a honlapon minden nap más-más Ady-verset mutatnak be a diákok saját készítésű videóin keresztül. Az ifjú tehetségeik irodalmi szárnypróbálgatásait egy külön kötetben szeretnék kiadni, melynek anyaga már gyűl. Diákok által felkutatott százéves tárgyakból terveznek kiállítást áprilisban, és egy Nagy versmondást szeretnének összehozni közösen magyarországi és erdélyi, az Ady nevét viselő tanintézményekkel. Novemberben a 16. Partiumi Ady Endre Szavalóversennyel zárnák a sorozatot.

https://www.biharinaplo.ro/cimlap/2019/01/29/ady-nagyvarad-es-debrecen.biharinaplo




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad