Iskola másként2020. január 31.

Az iskola másként- hét utolsó napja: kreatív feladatok, kvíz és fotózkodás

Az iskola másként- hét utolsó napja: kreatív feladatok, kvíz és fotózkodás Iskolánk január 27-én lett éppen 30 éves. A rendszerváltás idején választották az iskola akkori tanárai névadójukul a jeles költőt. Az adys diákok e kerek évfordulót  vetélkedővel ünnepelték meg. Az Iskola másképp–hét utolsó napján egy kicsit valóban másképp történt minden. 

2020. január 27.

Másképp-hét a 11.D-ben

Másképp-hét a 11.D-ben

Az Iskola másképp-hét idén a 30 éves évforduló jegyében is szervezett iskolai és iskolán kívüli tevékenységeket jelentett a 11.D-ben.

 2020. január 27.

A nagyváradi zsidóság nyomában

A nagyváradi zsidóság nyomában

Nagyvárad történelmének része a zsidóság. Tervezők, építészek, orvosok, ügyvédek, mérnökök, gyógyszerészek, újságírók váltották ki a váradiak elismerését. A 7.B osztály több zsidó emlékművet látogatott meg: a neológ zsinagógát, az ortodox zsinagógát, a nagyváradi Rhédey-kertben (ma Bălcescu park) a Heyman Éváról mintázott szobrot és a nagyváradi Zsidó Történeti Múzeumot, Ardelean Klementina és Antonie Csilla tanárnők kíséretében.2020. január 27.

Iskola másként, ötödik nap, 10. C osztály

Iskola másként, ötödik nap, 10. C osztály Mivel ma 30 éve annak, hogy az Ady Endre Líceum ezzel a névvel, különálló magyar tannyelvű iskolaként folytatthatta tevékenységét, ezért a mai nap folyamán az iskola történetével ismerkedtünk. Először kitöltöttünk egy kérdőívet, melyen sok feladat volt. Ebben az osztály minden tanulója részt vett. Futkostunk összevissza az iskolába, hogy válaszolni tudjunk a kérdésekre. Hárman töltöttük közben a kérdőívet, válaszolva azokra a kérdésekre, amiket tudtunk. Közben az évkönyvekben megpróbáltunk utánanézni azoknak a dolgoknak, amikre nem ismertük a választ, több-kevesebb sikerrel. Hogy mi a köze az Ady Endre Líceumnak Oroszországhoz kérdésre a válasz csak a végén ugrott be, hogy az utcanév, azaz Moszkva-mi ezt írtuk így, magyarosan. Ezután az oszi leadta a kitöltött kérdőívet 10 órakor.

2020. január 27.

9. E - Iskola másként - Hétfő

9. E - Iskola másként - Hétfő Január 27-én iskolánk névadására emlékeztünk. Ebből az alkalomból  iskolatörténeti vetélkedő formájában bizonyítottuk ismereteinket, és természetesen nagyon sok érdekességet megtudtunk iskolánkról.

2020. január 23.

9. E - Iskola másként - Csütörtök

9. E - Iskola másként - Csütörtök Csütörtökön megtanultunk falat mászni. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk.

2020. január 23.

Iskola másképp - 9. A és C

Iskola másképp - 9. A és C Csütörtökön várlátogatásra mentek azok a diákok, akik nem vettek részt a Maratoni napon. Az A-ból 8-an, a C-ből 14-en. Megcsodáltuk az ódon falakat, a múltról beszélő köveket, majd Porsztner Kitty muzeológus irányításával és szakavatott tárlatvezetésével megtekintettük a Leonardo da Vinci találmányait és a Mátyás király korát felelevenítő két kiállítást. A végén pedig kipróbálhattunk korabeli játékokat, illetve különböző játékok (puzzle, keresztrejtvény, kirakós játékok, stb.) segítségével idézhettük meg a reneszánsz korát. Tartalmas időtöltés volt.

2020. január 22.

Iskola másként - 5. A, szerda

Iskola másként - 5. A, szerda

 

Kihasználva a telet és a nem túl nagy hideget, az V.A tanulói egy része megtanult korcsolyázni, míg a többiek tökéletesítették tudásukat és mozgáskultúrájukat. Osztályfőnökük, Szabó Gergő és Vad Zoltán informatikatanár vezetésével, egyszerű labdajátékok segítségével, az ötödikesek megtanultak figyelni egymásra, a forgókötéllel játszva megtapasztalhatták a közösség erejét, míg a kötélen táncolva úgy fejlődött az önbizalmuk, hogy közben egymást is segítették.2020. január 22.

Emberkereskedelem

Emberkereskedelem Kányádi Zoltán osztályfőnök és Guler Monica tanárnő irányításával beszélgettünk az emberkereskedelemről. A foglalkozás címe: Minek ne dőljünk be? Közösen kerestünk egy meghatározást az “emberkereskedelem” szóra. Az eLibertate szervezet bemutatója alapján megismerkedtünk az emberkereskedelem ágazataival, módszereivel. Csoportmunkával felvázoltunk lehetséges forgatókönyveket arra, milyen módon válhat valaki az embercsempészek áldozatává. Végül minden csoport bemutatta munkáját.

2020. január 22.

Magyar kultúra-napi rendezvény

Magyar kultúra-napi rendezvény Igazi ünneppé vált a magyar kultúra napja iskolánk könyvtárában. Iskolánk diákjai nem annyira lelkesen érkeztek, azt hitték, hogy ez is csak egy kipipálandó, kötelező program, ellenben a saját diáktársaik által készített kisfilmeket megnézve nagyon élvezték az itt töltött időt és elgondolkodtak azon mind, hogy nekik mit is jelent magyarnak lenni. 

2020. január 22.

Második helyezés a Himnusz-klub versenyen

Második helyezés a Himnusz-klub versenyen A magyar kultúra napjára kiírt Himnusz-pályázaton az 5.B osztály II. helyezést ért el a középiskolások kategóriájában. Nyereményük egy kiràndulás Kölcsey nyomában. Szívből gratulálunk nekik! Felkészítőjük Cseke Sándor vallástanár volt.

2020. január 22.

Ha kell egy kis plusz!

Ha kell egy kis plusz! Ha kell egy kis plusz - làtogatóban a Plusz Fm stúdiójában, ahol elleshettük a rádiózás csínját-bínját.

2020. január 22.

Iskola másként - Az idők végtelenségéig…

Iskola másként - Az idők végtelenségéig… A 10. C osztályközössége szerdán ellátogatott a színházba, ahol Nagy Orsolya ismertetett meg minket a színház építésének történetével, és mutatta meg nekünk a közönség által általában nem látogatható részeket.

2020. január 22.

„Méhecske” védett műhely

„Méhecske” védett műhely Az Iskola másképp program keretén belül az Ady Endre Líceum diákjai önkéntes tevékenységeken is részt vettek. Ilyen alkalom volt a Diakónia Alapítvány keretein belül működő „Méhecske” védett varróműhelyben való látogatás is a mai napon. A XI.A osztály néhány szorgalmas, lelkes önkéntes diákja nyújtott segítséget a műhely munkatársainak a raktár takarításában, illetve az ott található anyagok rendszerezésében. Tevékenységükkel és lelkesedésükkel megkönnyítették és előmozdították a műhelyben dolgozók munkáját. Köszönet érte!

2020. január 21.

Iskola másként - 5. A, kedd

Iskola másként - 5. A, kedd Az V.A Budapesten járt, és megtekintette a több ezer mesés leletet és kincset a mintegy 3000 éves sírkamrából! A Tutanhamon rejtélye és kincsei a világon, kategóriájában elsőként emlegetett régészeti rekonstrukciós kiállítás, az ókori Egyiptom titokzatos világába kalauzolt bennünket. A Tutanhamon kiállítás magával ragadó és eleven betekintést nyújt a Királyok Völgyének legjelentősebb régészeti felfedezésébe. A sírkamrák egymás után nyílnak meg a kiállítás közönsége előtt. A kiállítás szervezői egyenesen a felfedező (Howard Carter amatőr régész) bőrébe bújtatják a látogatóikat. A tárlat az eredeti formájában mutatja be a sírkamra kegytárgyait. Az idegenvezető zsenialisan bemutat mindent, még a végén megtanít balzsamozni is. Ez után várt ránk a budapesti kaland kiegészítéseként a CyberJump. A Cyberjump Trambulin Park Európa legnagyobb trambulin létesítményei közé tartozik. Itt aztán megtaláltuk a hozzánk legjobban illő sporteszközt. A Cyberjump Trambulin Park nem játszóház, hanem szabadidőközpont, ami minden korosztálynak remek kikapcsolódást tud nyújtani. Nagy élményben és tökéletes kikapcsolódásban volt részünk!

2020. január 21.

9. E - Iskola másként - Kedd

9. E - Iskola másként - Kedd Kedden a csapatépítés volt a célunk, illetve az angol nyelvtudásunk bővítése filmnézés során.

2020. január 21.

Iskola másként XI.C Kedd

Iskola másként XI.C Kedd Reggel 8.30-kor a 11.C osztály a könyvtárban az adys diákok által megalkotott kisfilmeket nézte meg. Érdeklődve és büszkeséggel nézték és hallgatták a magyar nyelvről, kultúráról, önazonossagról szóló kisfilmet. Ezt követően a 3-as teremben Victor Hugo "Nyomorultak" című nagysikerű regényének 1998-as filmváltozatát nézték meg. Rövid beszélgetés után a Szent László Líceumba gyalogoltunk át, ahol már várt minket a megmászni való fal. Itt sokan kipróbálták legalább 2-szer is a falmászást. Egészségesen elfáradva, de élményekben gazdagon zártuk a napot.

2020. január 21.

Arany nyomában jártunk

Arany nyomában jártunk Arany nyomàban jártunk, majd lazítottunk a Kidslandben.

2020. január 21.

9. A és C osztály diákjai Nagyszalontán felkeresték az Arany-emlékhelyeket

9. A és C osztály diákjai Nagyszalontán felkeresték az Arany-emlékhelyeket A magyar kultúra napján a 9. A és C osztály diákjai Nagyszalontán felkeresték az Arany-emlékhelyeket. Az Arany-házban és a múzeumban számos érdekes ismerettel gazdagodtak. Hazaindulás előtt a szoborparkban időztek, majd megkoszorúzták Arany János szobrát.

2020. január 21.

Iskola másként 2. nap, 10. C - Szerelemösvény-foglalkozás

Iskola másként 2. nap, 10. C - Szerelemösvény-foglalkozás Ezen a Keddi napon Takács Ágnes és Mátrahegyi László, a dévai szent Ferenc alapítvány részéről eljöttek hozzánk. Nagy lelkesedéssel és konkrét példával illusztrálva rávezettek arra, hogy milyen is egy igazi párkapcsolat. Sok részletet tudtunk meg a mai nap folyamán ; például hogy milyen lépcsőfokok vannak amiken át kell jutni ahhoz, hogy igazi, mély kapcsolat alakuljon ki két ember között. A mesékben is a királyfi le kell győzze a sárkányt ahhoz, hogy megszabadíthassa a Királykisasszonyt a fogságából. A fő tanulság az talán, hogy amiért nem kell megküzdeni azt nem értékeljük igazén. Talán ezért is van annyi szétszakadt család napjainkban.

2020. január 20.

A 11.E osztály programjai az Iskola Másként héten

A 11.E osztály programjai az Iskola Másként héten

Ahol nem képletekből és grafikonokból tanulható a tudomány - avagy a 11.E osztály látogatása a debreceni Agórában

A 11.E osztály látogatása a nagyváradi Vérközpontban

Iskolánk volt diákjai a pályaválasztásról beszélgettek a 11.E-sekkel és 10.F-esekkel

A Partiumi Keresztény Egyetem bemutatkozása2020. január 20.

9. E Iskola másként - Hétfő

9. E Iskola másként - Hétfő A iskola másképp hét keretében a 9.E osztály diákjai meglátogatták a Bonitas Speciális Iskola diákjait. A délelőtt során közös tevékenységeket szerveztünk, melyek kézműves foglalkozásokból és csoportos játékokból álltak.

2020. január 20.

A szerelem ösvénye

A szerelem ösvénye A XI.C osztály diákjai néhány XI.A-s diákkal együtt egy nagyon érdekes, mozgalmas és fiatalos stílusban előadott interaktív csoportmunkán vettek részt. "A szerelemösvény" nevet viselő foglalkozást a nagyváradi Szent Angéla Otthon igazgatója és két munkatársa tartotta. A középpontban a szerelem, az ismerkedés, a hűség kérdésköre állt, melyet szemléletesen közelítettek meg, különböző kedves játékokkal, kérdésekkel. A gyermekekben pozitív üzenetet és nyomot hagyott az alkalom, aminek remélhetőleg lesz még folytatása számukra.

2020. január 20.

Iskola másként a IX.F-ben

Iskola másként a IX.F-ben Az iskola másként hét első két napját a 9F osztály Kolozsváron töltötte. A két nap alatt bejártuk a várost, megcsodáltuk a látnivalókat, de ami a legfontosabb: összecsiszolódott az osztály. Az iskola másként hét harmadik napján a 9F osztály kémikusokhoz illő szorgalommal szappant gyártott. A megolvasztott alaphoz vanília, citrom, gyöngyvirág, mandarin, stb. illatú illó olajat és bőrbarát festéket kevertünk. Mákszemek hozzáadásával bőrradír is készült. Ezt a folyadékot különböző szilikonformákba öntöttük, s délben, miután kihűlt, már vihettük is haza a rózsa-, szív-, maci-, virág-, vagy akár hagyományos formájú szappanainkat.

2020. január 20.

Az Iskola másként 1. napja az 5.B-ben

Az Iskola másként 1. napja az  5.B-ben

Az Iskola másként első napja érdekesen alakult. Először egy drón segítségével elkészítettük a Himnusz klub versenyhez a filmet. Utána papírból hajtogattunk  helikoptert, sárkányt és repülőt, amelyeket az udvaron próbáltunk ki, és sok érdekes képet készítettünk ezekről,  valamint le is filmeztük, ahogy a sárkányok és papírrepülők szállnak.. A legjobban sikerült repülő 13mp-ig maradt a levegőben.2020. január 20.

Iskola másként, első nap, 10. C osztály

Iskola másként, első nap, 10. C osztály Ez a nap szórakozást és tanulást  egyaránt tartalmazott. Rövid betekintést nyerhettünk Ady múltjába, Nagyvárad azon részeibe, amikhez kötődik az ő neve. Meglátogattuk Ady kedvelt kávéházát, a Kanonok-sort, a Léda-házat és az Ady Emlékmúzeumot. A napot csapatépítéssel zártuk.

2018. december 07.

Iskola másként - összegző diplomaosztás

Iskola másként - összegző diplomaosztás Az Iskola másként-hét méltó lezárása volt azoknak az okleveleknek a kiosztása, melyeket az egyes osztályok kaptak a diák - és tanárszavazatok alapján. A diákok arra az osztályra adhatták le a voksukat, amelytől a legtöbb információt szerezték meg az adott osztály által bemutatott uniós országról, a tanárok pedig a MI ÍGY LÁTJUK AZ EURÓPAI UNIÓT  összegző összeállításra szavazhattak. 

2018. november 02.

11. A - Iskola másként - Péntek

11. A - Iskola másként - Péntek Pénteken Ianc Dorothea  és Otilia Hercuț tanárnők segítették az osztályt az EU- t bemutató plakátjuk elkészítésében.

2018. november 02.

11. D - Iskola másként - Péntek

11. D - Iskola másként - Péntek Az Iskola másként pénteki napja plakátkészítéssel telt a csütörtöki napról, az országjárásokról. Felvázoltuk, melyek tetszettek a legjobban, majd ezeket papírra vetettük egy plakát formájában.

2018. november 02.

5. B - Iskola másként - Péntek

5. B - Iskola másként - Péntek Az összegyűjtött információ alapján elkészült az 5.B kreatív plakátja, mely nagyon sok munkát és időt igényelt. Pozitív tapasztalatokkal és egy csomó új ismerettel zárult az Iskola másképp- hét. A gyerekek nagyon elfáradtak, és mi, tanárok  is.

2018. november 02.

12. A - Iskola másként - péntek

12. A - Iskola másként - péntek Köszönjuk szépen, hogy kedden új padokat kapott az osztály. Az egyéb programok végeztével ma nekiestünk a takaritásnak, hisz hétfőn már tanulnunk kell a tisztára sikált osztályban. Ma kicsereltük a szék-állományunkat is. Most már talán mindenki elfér kényelmesen, még angolórákon is. Nem mindenki jött el, az a mi osztályunkban képtelenség, de aki ott volt, az lelkesen dolgozott... a többiek helyett is... Köszönöm szépen nekik!  Pallai Marta

2018. november 02.

12. F - Iskola másként - Péntek

12. F - Iskola másként - Péntek A pénteki programunk a Mi ilyennek látjuk az Európai Uniót című plakát elkészítése volt, és az osztály kitakarítása. Sajnos, ismét csak kevesen jelentek meg, de ők nagyon szép plakátot állítottak össze. Az osztályból is eltüntették az odaszáradt rágógumik nagy részét.

2018. november 02.

10. C - Iskola másként - péntek

10. C  - Iskola másként - péntek A 10.C-s diákok, miután előző nap megbeszélték és kielemezték a látottakat, hallottakat, elkészítették az osztály közös plakátját. Röviden a lényege, az alapgondolata a plakátnak: Európa nagyon sokszínű, változatos kultúrájú népek hazája, ahol a demokratikus berendezkedés minden ország alapjellemzője, s igy megvalósul egyfajta egység a sokszínűségben. A gyerekek 11 és 12 óra  között leadták szavazataikat, míg a tanárok ugyanekkor végigjárva az osztályterméket szintén szavaztak. Hát kívancsian várjuk az eredményeket!... :)

2018. november 02.

12. B - Iskola másként - péntek

12. B - Iskola másként - péntek A pénteki nap, egyben az utolsó, ugyanolyan jól telt az osztálynak, mint a többi. Ma kitakarítottuk az osztálytermet,letöröltük szépen a táblákat,a padokat kitakarítottuk, és a székeket feltettük a padjainkra, ahogy ezt szokás. A plakátot felhelyeztük a falra, amit a napokban az osztályban csináltunk, majd ezután szavaztunk az iskola honlapján. Nekünk így telt az utolsó napunk.

2018. november 02.

Uniós napok a 10.D-ben

Uniós napok a 10.D-ben A "másképp-hét" szerdai, csütörtöki és pénteki napja az országbemutató előkészítéséről, bemutatásáról, illetve a többi osztály bemutatóiból összegyűjtött információk összegzéséről, rendszerezéséről, és az ezek alapján összeállítandó kompozíció létrehozásáról szólt. 

2018. november 02.

A 9.C összegzi a begyűjtött információkat az Iskola másként ötödik napján.

A 9.C összegzi a begyűjtött információkat az Iskola másként ötödik napján. Az iskola másként ötödik, egyben utolsó napján a 9.C egyes tanulói befejezték az EU összegző plakátjának összeállítását. Mások az összegyűjtött fotókból  bemutatót kezdtek készíteni PDF formátumban, melynek sajnos nem jutottak a végére időhiány miatt. 11 óra után megtörtént a szavazás és rendrakás az osztályban. Egyesek még maradtak egyet játszani, a többiek hazamentek, hogy kipihenve jöhessenek vissza a gólyabálra. Végkövetkeztetés: Európa sokszínű, de a mienk!

2018. november 02.

Szavazó és értékelő kérdőív diákoknak - Iskola másként-hét, 2018.

Szavazó és értékelő kérdőív diákoknak - Iskola másként-hét, 2018.

Kérünk minden Adys diákot, hogy ma, 2018. november 2-án, pénteken 11 és 12 óra között töltse ki a következő szavazó és értékelő kérdőívet.

 2018. november 01.

10.F – Iskola másként – Csütörtök és péntek

10.F – Iskola  másként – Csütörtök és péntek A csütörtöki nap folyamán Litvániát mutattuk be az osztályunkba látogató diákoknak. Akinek nem volt szerepe a bemutatóban, a többi osztálytól gyűjtötte az információkat az Európai Unió különböző országairól. Pénteken az osztály elkészítette az EU-t bemutató plakátot.

2018. november 01.

11. C - Iskola másként - Csütörtök

11. C - Iskola másként - Csütörtök

A csütörtöki nap Franciaország bemutatásával telt. Nagy örömünkre szolgált, hogy sok hasznos információt tudtunk szolgáltatni, miközben mi is tanultunk. Sikernek könyveljük el, hogy sok látogatónk volt, rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk.2018. november 01.

10. E - Iskola másként - Csütörtök

10. E - Iskola másként - Csütörtök

A 10.E diákjai az "Iskola másként" héten  bemutatták Luxemburg érdekességeit. 

Hivatalos név: Luxemburgi Nagyhercegség
Területe: 2586 km2
Lakosság: 412 000
Népsűrűség: 159 fő/km2
Főváros: Luxembourg
Államforma: alkotmányos monarchia, egykamarás parlamenttel
Pénznem: 1 luxemburgi vagy belga frank =100 centimes
Nyelv: luxemburgi (letzeburgi); francia és német
Vallás: keresztény (római katolikus 95%)
Elsődleges nyersanyagforrások: gabona, burgonya, szőlő, szarvasmarha
Fő gazdasági ágak: vas- és acélipar, vegyipar, bankügyletek, élelmiszergyártás, fém- és gépipar, mezőgazdaság, bortermelés2018. november 01.

10. C - Iskola másként - Csütörtök

10. C - Iskola másként - Csütörtök 4.nap: Ma az országbemutató előkészítése és a tulajdonképpeni bemutató zajlott. A gyerekek egy része az osztályban segédkezett, a belépő diákokat látták el a legkülönfélébb hasznos információkkal. Az osztály másik része kirajzott, és minden osztályba bejutva, gyűjtötték az információkat a holnap elkészítendő tablóhoz.

2018. november 01.

10. A - Iskola másként - Csütörtök

10. A - Iskola másként - Csütörtök A mai beszámolót Klein Éva írta: A mai nap nagyon kellemesen telt. Nagyon sok érdekességgel es kultúrával ismerkedhettünk meg, ami számunkra hasznos volt. Néhány osztály igazán ötletesen mutatta be a kapott EU-s országot."

2018. november 01.

12. B - Iskola másként - Csütörtök

12. B - Iskola másként - Csütörtök A csütörtöki nap az osztályok bemutatásáról szólt. Minden osztály kapott egy európai országot és az alapján kellett feldíszíteni a termet, és bemutatni is azt. Mi Portugáliát kaptuk, és amennyire sikerült, fel is díszítettük az osztályt. Csapatokban mentünk más osztályokba információkat gyűjteni az országokról és fotókat készíteni. Végül egy plakáton állítottuk össze,hogy mit láttunk más osztályokban. A mai nap szintén a csapatmunkáról szólt.

2018. november 01.

5.B - Iskola másként - Csütörtök

5.B - Iskola másként - Csütörtök A mai nap vendégünk volt a Máltai Szeretetszolgálat két képviselője, akik bemutatták a tevékenységüket, táboraikat, hogyan lehet segíteni a rászorulóknak. A diákok adományokat is gyűjtöttek, és hoztak az osztályba. Nagyon jól sikerült a kicsik előadása, sok tapssal jutalmazták. Finom almás sütit és üditőt kapott a nézőközönség. Az osztály többi tagja szorgalmasan gyűjtögette az információkat a többiektől,  s a nap végén összefoglaltuk mindezeket. Jó kis nap volt, mindenki kellemesen elfáradt

2018. november 01.

10. F - iskola másképpen - ADYSOK BUDAPESTEN

10. F - iskola másképpen - ADYSOK  BUDAPESTEN Az “Iskola másként” első napjaiban a 10.F osztály Budapestre szervezett kirándulást. A két napra tervezett programokat gondosan összeválogattuk, és már hetekkel előtte lefoglaltuk a látogatási időpontokat. Első utunk az Országházba vezetett. Körbevittek minket a gyönyörű épületben, és alkalmunk volt megnézni- többek között- az őrségváltást a Szent Korona jelvényeinél. Ezután átsétáltunk a Margit hídon át a Margitszigetre, ahol rácsodálkoztunk a látványos szökőkútra. Már majdnem besötétedett, mire átmentünk Budára, így a Budai Várban már csak egy rövidebb sétára maradt időnk. Ezek után a szállásra mentünk, ahonnan másnap reggel folytattuk a városnézést. Kedden első megállónk a Csodák Palotája volt. A Csopában rendhagyó, izgalmas és szórakoztató fizikai kísérleteket végeztünk és interaktív játékokat játszottunk. Következett egy teljesen más jellegű látogatás: Andrássy út 60, vagyis a Terror Háza Múzeum. A tárlatvezető segítségével megismertük az épület megrázó történetét: a kommunista államot  védelmező hatóság székhelye volt 1956-ig. Egy utolsó séta a Hősök terén és a Városligetben zártuk a budapesti kirándulásunkat. Fáradtan, de élmenyekkel gazdagon értünk haza Nagyváradra.

2018. november 01.

11. D - Iskola másként - Csütörtök

11. D - Iskola másként - Csütörtök Országjárás. Minden osztály (ország) ellátogatott a többi osztály "országába", megkóstolta az ottani ételeket, megismerte a szokásokat és bemutatókat hallgatott meg.

2018. november 01.

12. E - Iskola másként - Csütörtök

12. E - Iskola másként - Csütörtök Befejeztük a kiállítás anyagát és bemutattuk Finnországot az érdeklődő diákoknak. Majd nekiláttunk a Mi ilyennek látjuk az Európai Uniót című kompozíció elkészítésének. Az eredménnyel pedig mindenki elégedett volt.

2018. november 01.

12. A - Iskola másként - Csütörtök

12. A - Iskola másként - Csütörtök Az Oszi izgalma alaptalannak bizonyult. Kivettük a részünket az EU, pontosabban Ausztria bemutatásából. Voltak képeink, volt zászlónk, voltak infók érdekességekről is. Sőt, rövid időre ugyan, de volt "Egy kis éji zene" is, mielőtt a telefon lemerült volna. Néhányan végigszaladtunk még az iskolán, hogy láthassuk társaink bemutatóit és csodálatos diszítéseiket, de minket várt a fotós a várban a kinti fényképek elkészítése érdekében. Mint kiderült, nem is olyan könnyű egész nap arra koncentrálni, hogy minél előnyösebb legyen a pozíciónk, jó legyen a fény, és csak annyira mosolyogjunk, amennyire jól all. Igazán össze kellett szednünk magunkat, hogy néha-néha egy kis móka is beleférjen. Pallai Marta

2018. november 01.

Európai uniós országok az Adyban – Iskola másként – 4. nap

Európai uniós országok az Adyban – Iskola másként – 4. nap

Az Iskola másképp negyedik napja az országbemutatóké volt. Minden osztály a maga választotta módon, eszközökkel, díszletekkel, táncokkal és ételekkel mutatta be az előzőleg sorsolás útján hozzákerült uniós országot. Azok a diákok, akik az országbemutatókban nem játszottak aktív szerepet, körbejárták  a többi osztály bemutatóit, hogy aztán a másnapi összegző Európai Unió-kompozícióhoz minél több adatot és információt gyűjtsenek. 

 https://www.biharinaplo.ro/…/bekoltozott-az-eu-az-ady-endre…2018. október 31.

10.F – Iskola másként – Szerda

10.F – Iskola  másként – Szerda Szerdán az országbemutató előkészítése volt a feladat. Mi a sorsoláson Litvániát kaptuk, ezért megpróbáltunk egy érdekes beszámolót produkálni. Az osztály egy része PowerPoint-bemutatót készített, néhányan plakátot rajzoltak, a lányok litván néptáncot tanultak, a többiek az osztálytermet díszítették.

2018. október 31.

10. A - Iskola másként - Szerda

10. A - Iskola másként - Szerda

Reggel 8 órakor elkezdtük díszíteni az osztálytermet Németországot reprezentáló dekorációval. Felosztottuk az osztály tagjai között a prezentációban betöltendő szerepeket, amelyet másnap, 2018. október 31-én adtunk elő. Ezt követően az  osztályunkban lévő összes  padot levittük az iskola pincéjébe, kicserélve  a kétszemélyeseket  egyszemélyesekre. Majd zárásként átbeszéltük a másnapi bemutatót.2018. október 31.

12. F - Iskola másként - Szerda

12. F - Iskola másként - Szerda 2018. október 31-én szerdán a bemutató előkészítése volt a feladat. A 12.F. osztály a sorsoláson Ciprust kapta, erről az országról kellett egy érdekes, tartalmas beszámolót készíteni, majd csütörtökön bemutatni. Az érdekes információk gyűjtését már az előző hetekben elkeztünk, most csak ezek összedolgozása maradt, de ez sem volt egyszerű feladat. Betegség miatt sokan hiányoztak az osztályból és nehéz volt lépést tartani a különböző ötletekkel. Az osztály végleges berendezését másnap reggel fejeztük be.

2018. október 31.

A 9.C dolgozik az iskola másképp harmadik napján.

A 9.C dolgozik az iskola másképp harmadik napján. Az Iskola másképp harmadik napján a 9.C osztály tanulói készültek a másnapi országbemutatóra. Adatokat kerestek Észtországról, összeállítottak egy rövid szórólapot a fontos tudnivalókról/érdekességekről, plakátokat ragasztottak, Power Point bemutatót készítettek, hogy az osztály új kivetítőjét is bevethessék/felavathassák a másnapi bemutatón.

2018. október 31.

10. C - Iskola másként - Szerda

10. C - Iskola másként - Szerda 3.nap az osztály tagjai a Dániával kapcsolatos bemutatót készítették, és ennek megfelelően díszítették az osztályt: vágtak, ragasztottak, táblára írtak, anyagot gyűjtöttek és szerkesztették a powerpointos bemutatót. Holnap az utolsó simítások következnek, és a bemutató főpróbája reggel 8-tól.

2018. október 31.

12. B - Iskola másként - Szerda

A szerdai nap a csoportmunkáról szólt. Portugáliát kellett jobban szemügyre vennünk, informálódnunk róla. Vágtunk ki színes papírokból betüket, és kiraktuk belőle a "Portugália" szót, az osztályt kidíszítettük képekkel, amin Portugália városait és fővárosát lehet megtekinteni. Telerajzoltuk a táblát is, majd készítettünk zászlókat is, hogy adja meg a hangulatot. Nem utolsó sorban a powerpointos prezentációnk is készen áll a bemutatásra. (u.i.: képek amiatt nincsenek feltüntetve, mivel az osztály szeretne minél több kiváncsi érdeklődőt Portugáliáról!)

2018. október 31.

12.A - Iskola másképpen - Szerda

12.A - Iskola másképpen - Szerda Szerdán sok feladat várt ránk, többek kozott a fotózkodás is. Nem a ruha teszi az embert, mondja a közmondás, de azért nem árt rendesen felöltözni, ha az ember meg akarja örökíttetni bájos fiatalkorát a későbbi időszakokra. Egy biztos: ma kedvükre öltözhettek, szépülhettek a lányok, meg hát az ifjú urak is. Hogy kinek jutott ideje/ kedve/ energiája Ausztria bemutatásán gondolkodni, az majd kiderül holnap. Az Oszinak is jár egy kis izgalom, ha már a fotózkodás láza nem ragadta el a fiatalokkal együtt. Pallai Márta

2018. október 31.

5. B - Iskola másként - Szerda

5. B - Iskola másként - Szerda

Az 5.B feladata a máltai kultúra, művészet, népviselet bemutatása volt. Csoportokban dolgoztak, és egyénileg is  végeztek kutatást, hogy összegyűjtsék a legfontosabb információkat. Az adatok mellett képanyagot is kerestek, és összeállitottak egy rövid bemutató plakátot. Végül  főpróbára került sor, ahol  felolvasták a szövegüket.2018. október 31.

9. E - Iskola másként - Szerda

9. E - Iskola másként - Szerda A szerdai nap adatgyűjtéssel, festéssel, rajzolással, és - Szabó Gergő tanár úrnak köszönhetően- játékkal telt. A mi osztályunknak Írországot kellett bemutatnia.

2018. október 31.

A 9.C dolgozik az Iskola másképp-hét harmadik napján

A 9.C dolgozik az Iskola másképp-hét harmadik napján Az iskola másképp harmadik napján a 9.C osztály tanulói készültek a másnapi országbemutatóra. Adatokat kerestek Észtországról, összeállítottak egy rövid szórólapot a fontos tudnivalókról, érdekességekről, plakátokat ragasztottak, Power Point-bemutatót készítettek, hogy az osztály új kivetítőjét is bevethessék/felavathassák a holnapi bemutatón. Ezek után még maradt egy kis idő a gólyabálra való osztályprodukció gyakorlására is és a bemutatkozó film hiányzó részleteinek rögzítésére. Nagyon várjuk a gólyabált!

2018. október 30.

11. F - Iskola másként - Kedd

11. F - Iskola másként - Kedd A keddi napon kora délután megkezdtük a túrát a kis Zengőkő felé, ami végül picit hosszabbra sikeredett a tervezettnél. Az út során gyönyörű erdőn mentünk keresztül, míg felértünk a célunkig, ahol pazar látvány fogadott minket, s az eső is elállt.. A hosszú túra után, a szállásra visszatérve, beszélgettünk és filmet néztünk az osztállyal.  

2018. október 30.

12.A - Iskola másként - Kedd

12.A - Iskola másként - Kedd

A keddi napot rövid megbeszéléssel kezdtük: levontuk a következteteseket a hetfői egyetemlátogatásról.

Aztán Ilona néni vezérletével kicseréltük a padokat. Nagyon kellett sietni, mert előre le volt foglalva a

Why Not pizzázó, ahol folytattuk a hetfői nap feldolgozását. 

Lassan-lasan mindenkiben tudatosul, hogy döntenie kell a jövőjét illetően. 

Így aztán nem is igazán volt időnk fényképeket készíteni, még a selfie-k is elmaradtak. 

 2018. október 30.

12. B - Iskola másként -Kedd

12. B - Iskola másként -Kedd  Keddi napunkat a szabadban töltöttük. Tettünk egy sétát a Gombában,ahonnan letekintettünk a városra,majd elsétáltunk a Ligetbe, ahol közösen játszottunk egy focimeccset. A meccs után látogatást tettünk a Várban néhány tanárunk kíséretében. Összességében egy kellemes napot töltöttünk közösen a szabadban.

2018. október 30.

12. F - Iskola másként - Kedd

12. F - Iskola másként - Kedd

A Bihar Megyei Tanfelügyelőség és a Megyei Tanács által összeállított programok közül 2018. október 30-án, kedden a 12.F osztály a repülőteret választotta. A leírás szerint meg lehetett volna nézni az utasterminált, egy gép le- és felszállását, a speciális járműveket és a vezérlőtornyot.

Mivel erre a hétre több iskola is jelentkezett a programokra, ezért öt diákcsoport  látogatott el egyszerre, így az ígért programokból csak a le- és felszállást megtekintése maradt. Egy kisebb diákcsoport a repülőgépre is felszállhatott (a repülőtéren dolgozó anyuka speciális engedélyt kapott a gyereke osztálya számára).

Így is volt látnivaló, egészen közelről megnézhettük a Ialomita nevű Tarom- repülőgépet.

Sokkal kisebb a repülőtér, mint amire számítottunk, sokkal rövidebb kifutón száll le- és fel a gép, mint amire többen gondoltunk, nem is annyira zajos. Legalább a nagyváradi repülőtérrel így is megismerkedtünk.2018. október 30.

10. C - Iskola másképpen - Kedd

10. C - Iskola másképpen - Kedd A 2.napunkon két tevékenységet szerveztünk: filmnézést és bowlingozás/biliárdozást a Lotus bevásárlóközpontban. Mindkét tevékenységen a diákok jól érezték magukat, és hasonló tevékenységeket szeretnének még a jövőben is.

2018. október 30.

11. C - Iskola másként hét - Kedd

11. C - Iskola másként hét - Kedd

Az Iskola másként-hét második napján, kedden karitatív tevékenységeken vettünk részt. A Szent Erzsébet Idősek otthonát látogattuk meg. Az ott lakóknak kedveskedtünk egy rövid kis műsorral, amit beszélgetések, rövid séták követtek. Részt vettünk az autista fiatalokkal együtt kézműves foglalkozásokon, ami színezésből, gyöngyfűzésből állt. Mind az idősek, mind az autista fiatalok számára ez a látogatás egy kis változatosságot, vidámságot vitt a szürke hétköznapokba. Ezután a konyhán segédkeztünk a rászorulóknak szánt ételcsomagok összeállításában, amit busszal ki is vittünk, és szét is osztottunk. Ez a nap különös és mély benyomásokat hagyott mindannyiunkban.

http://hirek.varad.org/hu/hirek/jotekonysaggal-toltottek-egy-napjukat-az-adysok?fbclid=IwAR1JjVI-PN8a6TCqKe9KWUIKjOR-g6fJ_-8VWuED7ddd9l4

 2018. október 30.

Iskola másként - A keddi napot az 5.A és 5.B a Nymphaeában töltötte.

Iskola másként - A keddi napot az 5.A és 5.B a Nymphaeában töltötte.

A keddi napot az 5.A és az 5.B a Nymphaeában töltötte.

Mindenki jól érezte magát, nagy sikert aratott a piros és kék csúszda, de a merészebbek a tölcsért is kipróbálták. Volt, aki a tériszonyát próbálta legyőzni  a lengőhídon való átkelésnél, vagy  a vízicsatában győzedelmeskedett. Közösségépítő és szervező készségüket bizonyították és egymásra is  odafigyeltek.

Kissé elfáradva, de élményekkel gazdagon tértek haza a kis pancsolók.2018. október 30.

9. A - Iskola másként hèt - Kedd

9. A - Iskola másként hèt - Kedd Kedden végül abban maradtunk, hogy az osztályban tevékenykedtünk, szórakozunk közösen. A 10.A-ból Pekker Márk és az iskola olasztanárnője is csatlakozott hozzánk. A mai nap folyamán gyakoroltunk,ettünk, új padokat vittünk az osztályunkba, kártyázgattunk, hajat fontunk és természetesen szórakoztunk az osztályunkkal.

2018. október 30.

11. E - Iskola másként - Kedd

11. E - Iskola másként - Kedd Ezen a napon meglátogattuk a Szegedi Egyetem több épületét, rektori hivatalát, könyvtárát, bentlakását és előadótermeit. A város egyik nevezetessége a Vadaspark. Ezt is meglátogattuk, olyan ritka állatfajokat láttunk, amelyek nem találhatók meg a nagyváradi állatkertben.

2018. október 30.

6. B - Készülődés a csütörtöki bemutatóra az osztályban.

6. B - Készülődés a csütörtöki bemutatóra az osztályban. A 6.B osztály plakátokkal, képeslapokkal készült a másnapi osztálybemutatóra. A kidíszített osztályteremben így "spanyol hangulatot" teremtettek.

2018. október 30.

A 9. E keddi kirándulása

A 9. E keddi kirándulása Kedden reggel nyolckor indultunk útnak a 10.D-sekkel és a 8.A-sokkal együtt. Először Kaplonyba mentünk, ahol megnéztük a templomot és a kriptát. Idegenvezetőnk,egy ferences rendi szerzetes érdekes információkat osztott meg a csoporttal. Ezután Nagykároly következett, ahol a Károlyi-kastély felújított termeiben sétálgattunk. Végül Érmindszenten Ady Endre szülőházánál fejeződött be utunk, ahol hat ügyes diák elszavalta kedvenc Ady-versét, majd közösen megkoszorúztuk a költő szobrát. Tartalmas utazás volt!

2018. október 30.

A 6.B keddi napja

A 6.B keddi napja Ezen a napon megnéztük Salvador Dali, Marc Chagall és Giorgio de Chirico biblikus témájú képkiállítását a vármúzeumban. Ezt követően sétáltunk, játszottunk a várudvaron.

2018. október 30.

A "másként-hét" második napja a 10.D-ben

A "másként-hét" második napja a 10.D-ben

Irodalmi-történelmi-művészeti kalandozás volt a 10.D -seknek a 9.E-vel közös osztálykirándulása. A Kaplony - Nagykároly - Érmindszent útvonalat jártuk be: meglátogattuk a kaplonyi kriptát és a nagykárolyi kastélyt, megnéztük Ady Endre szülőházát, és megkoszorúztuk iskolánk névadójának érmindszenti szobrát.2018. október 30.

Csapatépítésen a 9.C – "másként-kedd"

Csapatépítésen a 9.C – "másként-kedd" A "másként-hét" második napján a 9.C osztály filmet nézett, bowlingozott és biliárdozott, mindezt a Lotus Centerben. Először is megnéztük a Venom című sci-fi - akció - horrorfilmet. Venomról, az élősködőről, aki a megfelelő gazdatestet keresi, valaki azt írta, hogy „nagyon szerethető, humoros karakter, Tom Hardyval jó párost alkot”. A film élvezetes, mivel 3D-s, és vígjáték elemekkel ötvözött. A film után jólesett egy kis játék. Öten a biliárd mellett döntöttek, a többiek pedig bowlingoztak. Az osztály remekül érezte magát, a film is remek volt, a játék is, de főképp a társaság! Soha rosszabb napot!

2018. október 30.

Várlátogatáson a 12.E és 11.A – "másként-kedd"

Várlátogatáson a 12.E és 11.A – "másként-kedd" A 12.E és a 11.A osztály Tóth Márta és András Emese osztályfőnökök kíséretében ma a várba látogattak. A vár udvarán nagy volt a forgalom, több ismerős és ismeretlen diákcsoporttal is összefutottunk. A vármúzeumban először a híres premier-kiállítást néztük meg Chirico, Dalí és Chagall bibliai témájú alkotásaiból, ezután pedig a Weöres Sándor- kiállítást, ahol végre nem csak nézni, de játszani is szabad volt a kiállított tárgyakkal. „Jó volna az iskolában is egy ilyen verstant tanító gép!” – jegyezték meg a diákok. A képeket Antal Sámuel (11.A) készítette.

2018. október 29.

12. A - Iskola másként - Hétfő

12. A - Iskola másként - Hétfő Kolozsvárra látogatott el az osztály nagy része. A Babeş-Bolyai Tudomanyegyetem Bölcsész Karán voltunk, pontosabban a magyar tanszéken. A dékánhelyettes mintaórát mutatott be arról,  hogyan viselkedtek a színházban a nézők a 18. es 19. századokban. Beszéltek a magyar, illetve az idegennyelv -tanítasról, a lehetséges szakokról, a néprajz szakról, valamint Mărcuțiu-Rácz Dóra, kedves volt tanítványa az iskolánknak beszélt a diákéletről, valamint a hangulatrol. Nagyon tanulsagos volt. Az egyetem megtekintese utan rövid szabadprogram volt a főteren és környékén.

2018. október 29.

11. F - Iskola másként - Hétfő

11. F - Iskola másként - Hétfő Az osztályunkkal ma, hétfőn reggel indultunk el Aranyosra. Miután megérkeztünk a szállásra, lepakoltunk és kipihentük az út fáradalmait.

Később az osztállyal elindultunk túrázni, hogy megcsodálhassuk a híres Rozsda-szakadékot.2018. október 29.

12. F -Iskola másként - Mediplus

12. F -Iskola másként - Mediplus 2018. október 29-én, hétfőn a 12.F osztály (egy része) a Mediplus cégnél volt látogatóban. Itt a diákok betekintést nyerhettek a cég felépítésébe, az üzleti stratégiájukba és néhány állás követelményeit is megismertették velük: mivel foglalkoznak a raktárban dolgozók, mi a feladatköre egy telefonos eladási ügynöknek, és mi a feladata a kiszállítónak. A személyzetis azt is megosztotta velük, hogy mire kell odafigyelni egy állásintejú során. Köszönjük a cégnek a vendéglátást!

2018. október 29.

12.B - Iskola másként - Hétfő

12.B - Iskola másként - Hétfő A hétfői napot  közös sétával kezdtük. Az első hely, ahová elmentünk, az a Rhédey park volt, ahol két kvízjátékot is jatszottunk.. a nyertesek 10-est kaphattak bizonyos tantárgyból. A kovetkező állomás az állatkert volt, ahol sok állatot megtekintettünk. Onnan a Pece partjára mentünk tovább sétálni. Csoportkép-készítéssel  ért véget  hétfői program.

2018. október 29.

10. C - Iskola másképpen - Hétfő

10. C - Iskola másképpen - Hétfő Az Iskola másképp-hét programjának első napján a 10.C osztály Flonta Ioan tanár úr és Takács Péter osztályfönök kíséretében Debrecenbe, az Agóra Tudományos Élményközpontba látogatott, majd azt követően a csapat  nagyobbik része az Aquaticum strandján élvezte az eltöltött órákat, míg egy kisebb csapat a Fórum Plázában kedvére nézelődött. 

2018. október 29.

11. E - Iskola másként - Hétfő

11. E - Iskola másként - Hétfő A hétfői nap osztálykirándulást szerveztünk Szegedre. Végigjártuk a város központját, megtekintettük nevezetességeit. Az egyetem előtt álló Szentgyörgyi Albert szobrát, a Dóm teret, az arcképcsarnokot, ahol megtaláltuk Révai Miklós szobrát. 

2018. október 29.

9.E - Iskola másképpen - Hétfő

9.E - Iskola másképpen - Hétfő A hétfői napot a 9.E osztály az iskolában kezdte, ahol a közelgő Gólyabál táncainak átismétlése történt, majd a már hetek óta tartó Ady-projekt folytatásaként Ady-sétán vett részt. Megismerkedtünk azokkal a helyszínekkel, amelyek Ady számára fontosak voltak abban a néhány évben, amíg Nagyváradon tartózkodott. Az EMKE kávéház, a Nagyváradi Napló szerkesztősége, a ház, melyben szobát bérelt, majd a valamikori Royal kávéházba is bekérezkedtünk, ahol a váradi szecesszióról is beszélgettünk. Ezután a Mülleráj következett, ahol Deák Bernadett elszavalta a Fölszállott a páva című Ady-verset. Végül elsétáltunk a Léda-házig. Visszaérve az iskolába folytatódtak a  jó hangulatú táncpróbák.

2018. október 29.

11. C - Iskola másként - Hétfő

11. C - Iskola másként - Hétfő Az Iskola másként-hét első napján a 11.C osztály Debrecenbe kirándult, meglátogattuk az Agóra Tudományos Élményközpontot. Az épület a Debreceni Egyetem mellett helyezkedik el, egy botanikus kert közepén. Folyosóin sok érdekes, tudományos kísérleteken alapuló szórakoztató, interaktív játék van, amit rendre ki i próbáltunk. A különtermekben pedig ismeretterjesztő előadásokat hallgathattunk meg például a folyékony nitrogén tulajdonságairól, illetve a zenélő villámokról.

2018. október 29.

A 10.E-sek a mesebeli Máramarosban

A 10.E-sek a mesebeli Máramarosban

2018. október 29-30. között osztályfőnökünk vezetésével felfedeztük Máramaros szépségeit.

Máramaros megye a Kárpátok északkeleti hajlatában, a Tisza-folyó forrásvidékénél található. Ennek a tájnak nagy része erdőkkel, mezőkkel patakokkal teli csodaszép hegyvidék. A vidéknek a föld mélyén még mindig számottevő só, arany-, ezüst- és vasérctartalékai vannak, de a hatalmas területen elterülő gazdag erdei is felbecsülhetetlen értékkel bírnak. Máramaros legnagyobb vonzereje a fennmaradt élő falusi kultúra, a népviselet, az évszázadok óta változatlan, hagyományos falvak a faragott kapukkal és különleges fatemplomaikkal.2018. október 29.

9.A, hétfő - Iskola másként: mozizás

9.A,  hétfő - Iskola másként: mozizás Mi, a 9.A osztály úgy döntöttünk,hogy a hétfői napot mozizással töltjük, a Lotus Cinema Palace moziba mentünk megnézni a “The Nun” című filmet. Visszafele jövet az iskolába, a December 1 parknál találkoztunk iskolánk könyvtárosával,Cseresznyével és egy velünk egyidős magyarországi osztállyal, és úgy gondoltuk, készítünk velük is egy képet.

2018. október 29.

A 9.C csapatépítése és állóképesség-tesztje az Iskola másképp első napján.

A 9.C csapatépítése és állóképesség-tesztje az Iskola másképp első napján.

Az iskola másképp első napján a 9.C osztály  csapatjátékokon vett részt. A játékhoz jó állóképességre, erőnlétre és jó taktikai érzékre volt szükség. Három 30 perces kört játszottunk. Az első körben két négy fős csapat játszott, a másodikban két öt fős, míg a harmadikban ugyancsak két négy fős csapat mérte össze erejét. A játék végére mindenki kellemesen elfáradt és leizzadt. Majd kaptunk egy-egy papírt, melyen a helyezés és az elért pontszám szerepelt.

         

2018. október 29.

A 10.A hétfői kirándulása Sonkolyosra

A 10.A hétfői kirándulása Sonkolyosra Az osztályunkkal ma, hétfőn reggel indultunk el Sonkolyosra. Vonattal érkeztünk, s leszállás után egyből lepakoltuk a csomagjainkat a szálláshelyen, majd elmentünk túrázni. Egy kis gyaloglás után meg is érkeztünk a Nagy-Magyar barlanghoz, ahol denevérfajtákat láttunk, érdekes dolgokat tudtunk meg a helyről és megkóstolhattuk a barlangi forrás vizét. Barlanglátogatás után az osztály csapatépítő játékokat játszott, és őszintén beszélgettünk érzéseinkről, problémáinkról. Visszamentünk a szálláshoz, megebédeltünk és elindultunk az osztályfőnöknővel túrázni. Miután újra visszatértünk a panzióba, beszélgettünk és izgalmas játékokat játszottunk. Így összességében nagyon jó nap volt, rég éreztem magam ennyire felszabadultnak az osztályommal. Kicsit mindenki önmaga lehetett, s kibontakozhattunk a magunk sokszínűségében.

2018. október 29.

It’s Halloween again! ☺

It’s Halloween again! ☺

Október 26-án ünnepelték az adysok a halloweent. Az angol katedra egy nyolcadik osztály közreműködésével évente megszervezi ezt a gyerekek által közkedvelt eseményt.  A szándék az, hogy a diákok az angolszász kultúrába tanórán kívül is betekintést nyerjenek, és megszeressék a nyelvtanulást. Nállunk a halloween nem újdonsült divat, hanem alkalom a tanulásra, és nem helyettesiti a saját ünnepeinket, hanem gazdagitja a gyerekek tudását, és nekünk ez a célunk és a jelszavunk: Tanulni jó!

 2018. október 29.

Üvegfestés a rajzteremben az 5.B-vel

Üvegfestés  a rajzteremben az 5.B-vel A "másként-hét" egyik kedves meghívottja, vendégünk, Tóth Beáta beavatta az 5.B osztály tanulóit és felügyelő tanárait (Czirják Enikő, Erdei István, Durne Estera) e technika rejtelmeibe. Fóliára és üvegre is rajzoltunk motívumokat, melyekből kiállítás is született a tevékenység végén. Az osztályteremben a falat dekoráltuk, papírt hajtogattunk, és előkészületeket végeztünk a heti feladat megoldásához.

2018. október 29.

Hétfői csapatépítés a 6.B-ben

Hétfői csapatépítés a 6.B-ben

A hétfői nap (2018.10.29.) programja: a hangsúly a barátokkal közösen átélt offline szórakozáson volt. Megnéztük a Johnny English Strikes Again című filmet a Lotus Cinema Palace-ban. Ezután megebédeltünk a KFC-ben. A tömegközlekedés szabályait is felelevenítettük (villamossal mentünk és jöttünk).

 

 2018. október 29.

Adysok a Bihari Naplónál

Adysok a Bihari Naplónál

A 12.E és a 11.A osztályok Tóth Márta, András Emese osztályfőnökök és Ianc Dorotea tanárnő kíséretében a Bihari Napló szerkesztőségébe látogattak. Rais István főszerkesztő és Pap István szerkesztő- riporter fogadták az adysok küldöttségét. A diákok beleláthattak egy szerkesztőség belső életébe. Nemcsak a diákok kérdezték a munkatársakat a műhelytitkokról, de mint vérbeli riporter, Pap István is faggatta kollégáit. Végezetül kedvesen meg is vendégeltek mindnyájunkat: „Tudom, hogy nem a legegészségesebb koszt a ropi, a keksz és az üdítő, de legtöbbször a riporter is ezt ebédeli két helyszín közt, amikor sűrű napja van!”- kínált kedvesen a szerkesztő.2018. október 29.

A "másképp-hét" első napja a 10.D-ben

A "másképp-hét" első napja a 10.D-ben

A 10.D osztály első napja a séta és a mozizás jegyében telt. A késő reneszánsz stílus elemeit figyeltük meg a váradi várban sétálva: a Fejedelmi Palota vízsszintes tagolását, az ablakok szimmetriáját és a az ablakkeretek timpanonját, az épület ötszögű alaprajzát és a szép nevű bástyákat, miközben elbeszélgettünk Szent László, Vitéz János püspök és Mátyás  király Váradhoz fűződő kapcsolatáról.  Érdekes volt a középkori kivégzőeszközök és harcászati eszközök (akasztófa, guillotine, hajítógép) látványa is.

A vársétát közös filmnézés követte: a Johnny English Strikes Again című vígjátékot néztük meg a Lotus Center adysoktól nyüzsgő mozitermében. 2018. október 03.

11. D - Iskola másként - Szerda

11. D - Iskola másként - Szerda A szerda a másnapi országbemutatóra való készülődéssel telt.  Egyesek táncot próbáltak, míg mások a kapott országról néztek utána érdekességeknek, információknak.

2018. október 03.

Sorsolás az Iskola másképp–hét országbemutatójára

Sorsolás az Iskola másképp–hét országbemutatójára Az Iskola másképp-hét témája az Adyban az Európai Unió országai. Ehhez sorsolta ki a 12.D-s Fándly Gergő által írt számítógépes program azt, hogy melyik osztály melyik uniós országot fogja majd minél ötletesebben és szemléletesebben bemutatni. 

2018. október 01.

11. D - Iskola másként - Hetfő -Kedd

11. D - Iskola másként - Hetfő -Kedd Osztálykirándulásunk alkalmával elutaztunk Budapestre, különbözõ érdekes programokon vettünk részt és mindezt városnézéssel zártuk.

2018. szeptember 21.

Kirándulás a Rozsda-szakadékhoz

Kirándulás a Rozsda-szakadékhoz

Nagyon jó ötlet volt, hogy a mi kis osztályunk, a 9.C a tanév kezdetén elment Aranyosra kirándulni. A legzárkózottabb diákok is barátra találtak. De ami a legfontosabb, hogy a huszonhat diákból, akik egy osztályba kerültünk, egy kis közösséggé váltunk!

Esténként filmeket néztünk közösen. Napközben elmentünk a Rozsda-szakadékhoz, amely bölcs megállapításunk szerint: „Nem is annyira rozsdás!" Sok felvétel készült a magasból, mivel egyikünk drónt is hozott magával. Mindenki nagyon jól szórakozott.

Néhány szülő is velünk volt, finomakat főztek és jót kirándultak velünk együtt. Reméljük, ez csak a kezdet volt, és lesz még folytatása. (Balázs Botond, Balogh Levente 9.C)2017. november 08.

Tudomány és művészet a debreceni kiránduláson a 9.D-vel

Tudomány és művészet a debreceni kiránduláson a 9.D-vel

A 9.D és a 8.A osztály idei első tanulmányi kirándulása a természettudományokhoz és a művészetekhez egyaránt kapcsolódott. Az Agóra Tudományos Élményközpontban tett látogatás során életünk mindennapi csodáinak megfejtésére nyílt játékos lehetőség: az interaktív térben több mint 30 tudományos alapú interaktív játékot próbáltunk ki, a robotika teremben megismerkedtünk a Tesla-tekerccsel, mely a dallamokat – többek között a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdal dallamát - fényjelenséggé, villámmá alakította, a planetáriumban bejártuk az egész őszi égboltot, és megcsodáltuk annak csillagképeit, szemügyre vettük a a Holdat, a Szaturnuszt és az Androméda-galaxist is, és látványos fizikai kísérleti bemutatón vettünk részt.

A Déri Múzeum egészen másfajta élményt tartogatott: a több mint 20 tárlat betekintést nyújtott a Debrecen környéki népélet világába, a debreceni polgárság hétköznapjaiba, de megcsodálhattunk egyiptomi múmiákat, 1848-as fegyvereket, páncélokat, hétköznapi és ünnepi viseleteket. Különleges élményt jelentett a 19-20. századi festészet egy-egy remekművének és a történelmi tablóknak (Madarász Viktor, Orlai Petrich Soma, Benczúr Gyula, Markó Károly alkotásainak)a  látványa, de a múzeumlátogatás fénypontja természetesen Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája volt.

A Debreceni Református Kollégium előtt, elolvasgatva az emléktáblákon szereplő neveket,  nem mulasztottuk el a közös képet a kollégium egyik leghíresebb diákjával, Arany Jánossal sem.2017. november 02.

Iskola másként: negyedik napi programkavalkád

Iskola másként: negyedik napi programkavalkád Az  iskola másképp-hét negyedik napja a tudomány és művészet jegyében telt. 

2017. november 01.

Iskola másként: harmadik napi gólyaforgatások

Filmeket készítettek az Iskola másképp-hét harmadik napján az adys kis- és nagydiákok. A kitétel az volt, hogy az elkészített film valamiképpen illeszkedjen a hét tematikájához, és ne haladja meg az öt percet. A kilencedikesek a gólyabálra készítették bemutatkozó osztályfilmjüket.

2017. november 01.

Iskola másként: harmadik napi filmvetítések

Az Iskola másképp-hét harmadik napján a diákok az előző héten általuk kiválasztott filmeket tekintették meg. A választható filmek listája a diákok, tanárok és szülők együttes javaslataiból állt össze, és mindegyiknek nevelő célzata volt. 

2017. október 31.

Iskola másként-heti kirándulás a 9.F-ben

Iskola másként-heti kirándulás a 9.F-ben

A hét fénypontja a  9.F osztály számára a kirándulás volt az Érdmindszent-Nagykároly-Kaplony útvonalon.2017. október 31.

Iskola másként: második napi programkavalkád

Iskola másként: második napi programkavalkád Az Iskola másképp-hét második napja a tanulmányi kirándulásoké volt: számtalan közelebbi és távolabbi helyre látogattak el a diákok, ezek között voltak országon belüliek és országhatáron túliak is. A közös bennük, hogy mindegyikük a másként tanulásról és a közösségi élményekről szólt. 

2017. október 30.

Nana’s Pizza

Nana’s Pizza

Az egész világon sok millióan tudnak és tanulnak olaszul, leginkább azért, mert vonzónak találják az olasz kultúra múltbéli és jelenkori gazdagságát (statisztikák szerint Itália területén található a világ kulturális örökségének több mint a fele), vagy mert érdeklődnek a képzőművészet, az opera, illetve az olasz gasztronómia iránt.2017. október 30.

Iskola másként: első napi programkavalkád

Iskola másként: első napi programkavalkád Rendkívül változatos programokon vehettek részt az adysok az Iskola másképp-hét első napján: a szülők és tanárok javaslatai alapján a nap meghívottai a legkülönbözőbb témákban tartottak előadásokat. Elméleti és gyakorlati előadások és bemutatók közül választhattak a diákok. 

2017. október 30.

Az álhírekről és ezek veszélyeiről az Adyban

Az álhírekről és ezek veszélyeiről az Adyban

Az Iskola másképp programsorozat keretében a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban is színes programokat szerveznek a héten. Hétfőn a Varadinum.ma szerkesztője, az Erdélyi Magyar Televízió munkatársa, Borsi Balázs újságíró beszélt a diákoknak a hírek világáról, az álhírek terjedéséről és a tudatos médiafogyasztás fontosságáról.

http://varadinum.ma/az-alhirekrol-es-ezek-veszelyeirol-az-adyban/2017. október 30.

Változatos tevékenységek az Ady-líceumban

Változatos tevékenységek az Ady-líceumban

Az Iskola másképp-hét zajlik az Ady Endre Középiskolában, aminek keretében számos érdekes foglalkozáson vehetnek részt a diákok az intézmény falain belül és kívül. Mi is bepillantottunk néhány tevékenységbe, és tanúsíthatjuk: a gyerekek nagyon élvezték.

http://www.erdon.ro/valtozatos-tevekenysegek-az-ady-liceumban/36647342017. október 26.

Hétfői és szerdai programok, filmek választása

Csütörtökön, október 26-án, 11 óra 40 perckor indul az online applikáció, melynek segítségével minden diák megjelöl az Iskola másként hétfői napjára két választható tevékenységet és egy filmet, amit az Iskola másként héten, szerdán szeretne megnézni. A programok és a film kiválasztását a következő linken lehet megtenni, az osztályfőnököktől kapott kódok segítségével: 

 2017 - Szabadon választott programok megtekintése és kiválasztása.

Kérünk minden diákot, válasszon két tevékenységet és egy filmet. A megjelölt tevékenységeken fognak a jövő héten résztvenni. A program 11 óráig lesz megnyitva.

Segítséget lehet kérni az órát tartó tanártól, illetve az igazgatóságon, Fándly Gergőtől.

A felmerülő problémákat kérem jelezni az osztályfőnököknél. 

Jó választást kívánunk!2017. október 20.

Iskola másként – filmlista összeállítása

Iskola másként – filmlista összeállítása

Pénteken, október 20-án, 10 óra 40 perckor indul az online applikáció, melynek segítségével minden diák megjelölhet egy filmet, amit az Iskola másként héten, szerdán szeretne megnézni. A film kiválasztását a következő linken lehet megtenni, az osztályfőnököktől kapott kódok segítségével: 

 2017 - Szabadon választott programok megtekintése és kiválasztása.

Kérünk minden diákot, válasszon filmet. Ennek alapján fog összeállni a legkedveltebb filmek listája, amiből a jövő hét folyamán történik meg a valódi választás. A program 11 óráig lesz megnyitva.

Segítséget lehet kérni az órát tartó tanártól, illetve az igazgatóságon, Fándly Gergőtől.

A felmerülő problémákat kérem jelezni az osztályfőnököknél. 2016. november 03.

Ez a nap más volt, mint a többi

Ez a nap más volt, mint a többi

Műhelyfoglalkozások, interaktív előadások és nem utolsó sorban iskolán kívüli tevékenységek zajlottak a csütörtöki nap folyamán az Ady Endre Líceumban. A diákok elektronikusan regisztráltak.

http://www.erdon.ro/ez-a-nap-mas-volt-mint-a-tobbi/32526322016. november 01.

Iskola másképpen 2016

Iskola másképpen - Programok Iskola másképpen - Órarend Iskola másképpen - Programonkénti órarend Iskola másképpen - Tevékenységek, helyszínek és gyülekezőhely

2016. október 31.

Várad, a mi városunk

Várad, a mi városunk

Az Iskola másképp héten – amely Várad, a mi városunk címet viselte – Nagyvárad kulturális és építészeti értékeivel ismerkedtünk: a város híres szülötteinek, valamikor  itt élő személyiségeinek egykori lakhelyét vagy életének fontos helyszínét kerestük fel, illetve a város szecessziós és barokk épületeit látogattuk meg, majd Dévára és Vajdahunyadra kirándultunk. A héten szerzett új ismeretekből feladatlapot állítottunk össze és plakátot készítettünk.2016. október 28.

A tematika: Nagyvárad a mi városunk

A jövő héten zajlik le a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban az Iskola másképp program, mely a Nagyvárad a mi városunk tematika köré fog csoportosulni. A programsorozatról Ciubotariu Éva, az iskola aligazgatónője tájékoztatta tegnap a Bihari Naplót.

http://www.biharinaplo.ro/helyi/2016/10/27/a-tematika-nagyvarad-a-mi-varosunk.biharinaplo
Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

Nem kellenek a megálmodott álmok,
Új kínok, titkok, vágyak vizén járok,
Röpülj, hajóm,
Nem kellenek a megálmodott álmok. (Ady Endre) Intézményünk alkalmazottainak átoltottsága:
Situația vaccinării personalului liceului:

63 fő, 75%

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad