Sátoraljaújhelyi táborozás a Rákóczi Szövetséggel

2019. július 18.

Adys diákokként részt vehettünk a  Rákóczi Szövetség táborában. Érkezésünk napján  színes karszalagot és  rákoczis pólót kaptunk, majd, miután megkaptuk a szobáinkat, megismerkedtünk a tájjal, és elindultunk  felfedezni a tábort.

Második nap kezdődtek el igazán a táborbeli események, mivel rögtön mentünk is Kassára és  Füzér várához. Mikor hazaértünk, megvacsoráztunk és a csapatvezetőkkel megbeszéltük a következő nap eseményeit, illetve kitaláltuk a csapatnevünket és csapatindulónkat. Lefekvés előtt elsők lehettünk, akik láthattuk egy óvodásokból és kisiskolásokból álló néptánccsoport fél órás műsorát, amivel jelentkeztek egy lengyelországi versenyre. Ámulatba ejtő élmény volt.

A  harmadik napon sportnap volt, ezért az egész napot   a táborban  töltöttük. Mindenki jelenkezhetett focira, kosárlabdára, röplabdára, asztaliteniszre, sakkra és még sok másra. A játékok után a győztesek pontokat szerezhettek a csapatuknak. Így jobban megismerhettük a Szerbiából, Ausztráliából, Horvátországból, Ukrajnából, Erdélyből érkező magyarokat, és összebarátkozhattunk velük. Kora délután ellátogattak hozzánk a Nem Adom Fel Alapítvány képviselői, akiknek ajánlására kipróbálhattuk a sakkozást bekötött szemmel, illetve beülhettünk a kerekesszékbe. Ezen kívül találkozhattunk a Középsuli.hu sztárjaival is. Pár óra szabadidős program után  Kubiszyn Viktor előadását hallgattuk meg, aki a szerfüggőségről és a saját tapasztalatairól, a múltjáról szólt. A nap végén összeszámoltuk a  pontjainkat, és elkészítettük a csapatunk címerét is. Este vígjátékot is néztünk. 

A negyedik napon részt vettünk a felvidéki napon, amely egy körút élményeivel gazdagított. Megtekintettük a híres szétválasztott falut (fele Csehszlovákia része lett, a másik része a Szovjetunióé), Borsit, ahol II. Rákóczi Ferenc született,  jó pár katolikus templomot, ahol Sissi és Ferenc József császár is járt, illetve láthattuk Tőketerebest, ahol bemehettünk és körülnézhettünk az Andrássy- kastélyban. E kastély lakói magyar grófi családok voltak, úgy mint az Andrássy, Szapáry, Csáky és Dobó családok. Hallhattunk történeteket, legendákat ezeken a helyeken, illetve sok szép tájat nézhettünk meg, akár futólag, akár közelről, elidőzve hosszasabban egyes helyeken. Legutolsó állomásaink között volt a dobóruszkai Szent Kereszt Felmagasztalásának temploma, ahol Dobó István és felesége porait találták meg egy régészeti ásatás során, illetve egy szarkofágnak is  megtalálták itt-ott a  részeit. Utolsó programunk táncház volt, amely alatt betekinthettünk a magyar néptánc csodájába, és együtt táncolhattunk olyan velünk egykorúakkal, akik mesterien elsajátították e művészetet.

Az ötödik napon megmásztuk a Megyeri Tengerszemet, és fotózkodtunk, illetve a négy csapat négy különböző játékon vehetett részt, vetésforgóhoz hasonlóan. Kipróbáltuk a Nordic Walking-ot és be is gyakoroltuk a lejtőn. Miután itt végeztünk, ellátogattunk a sárospataki Rákóczi-várba, amely egyben múzeum is. Itt reneszánsz kori építményeket tekintettünk meg, és a vár történetéről is megtudhattuk az alapvető adatokat. A kísérő, aki vállalta a körbevezetést, és mesélt a várról,  rendkívül élvezetes, interaktív módon mutatta be a helyszínt. A lovagteremben, a több mint 400 éves színpad előtt, a Tavaszi szél, illetve A csitári hegyek között című népdalok egy-egy részletének eléneklésével adóztunk II. Rákóczi Ferenc emlékének . Hazaérve szabadidős programunk volt, melynek során a mi csapatunk nagy része  a medence nyújtotta hűsölést élvezte. A nap utolsó eseménye a színházi előadás volt, amelyet egy 2018-ban megalakult társulat mutatott be, amely azzal a céllal alakult, hogy a határon túli magyaroknak mutasson be magyar színházi előadásokat. A színdarab címe Rákóczi, a bujdosó király volt.

Az utolsó előtti napon még számtalan programban vettünk részt, melyek mind élvezetesek voltak. Ennek a sok programnak az volt a lényege, hogy megismertessék és kipróbáltassák velünk a hagyományőrző tevékenységeket. Elsősorban csapatépítő foglalkozást élvezhettünk, illetve kipróbálhattuk az íjászatot is. Ezek után meghallgattuk Takaró Mihály előadását II. Rákóczi Ferencről és az általa írt könyvről, a Vallomásokról . Egy szavaló- és rovásírás versenyt is része volt a tábori programnak. Megtekintettük egy jurta felépítését, és megfigyelhettük az ősmagyar viseletet is. Ugyanitt kézműves foglalkozáson is részt vettünk, nemezeléssel tárgyakat készítettünk, illetve körkarkötőbe mintákat kalapácsoltunk. Ezek után megmásztuk a Magyar Kálváriát,  a táborba visszatérve pedig ezzel a lelkülettel hallgathattuk meg a katolikus misét, illetve  a református istentiszteletet. A vacsora utáni  gálaműsoron minden csapat egy-egy előadást mutatott be.  Így, míg kidolgoztuk a produkciót, és részt vettünk a csapatjátékokon, nagyon jól összekovácsolódott a kis csapat.

 Utolsó nap elköszöntünk egymástól, felidézve az együtt eltöltött mulatságos eseményeket. Ezeket az emlékeket soha nem fogjuk elfelejteni. 

Rengeteg felejthetetlen emlékkel gazdagodtunk, és mindig mosolyogni fogunk, amikor eszünkbe jutnak a következő kulcsszavak: Sátoraljaújhely, Nordic Walking, Sárospatak, Rákóczi- tábor.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad