2024. április 12.

Képzősök Nyílt napja az Adyban

Képzősök Nyílt napja az Adyban

Április 23-án, 10, 11 és12 órától kerül sor a Képzősök nyílt napjára az Adyban. Szeretnénk megismertetni az érdeklődő diákokkal az Ady-líceumban működő képzős osztályok, pontosabban a tanító- és óvodapedagógus-képző, valamint bölcsődepedagógus-képző csoportok tevékenységét. Interaktív formában mutatjuk be két év munkáját, és az eddig elkészített módszertani anyagokat. Ugyanakkor lehetőség nyílik elbeszélgetni a képzőbe járó diákokkal és a gyakorlatokat vezető pedagógusokkal.

Kérjük, hogy az érdeklődő diákok és szülők jelentkezzenek be az iskola titkárságán április 19-ig, péntekig a 0359410588-as telefonszámon. Szeretettel várunk mindenkit, diákot, szülőt és tanárt, aki a képző iránt érdeklődik.2024. március 26.

Mesék szárnyán

Mesék szárnyán

Iskolánk és a tanítóképző pedagógia szakos diákjainak egy csoportja részt vett a hét végén a Mesék szárnyán elnevezésű országos mesevetélkedőn. A  díszítésnek hála, igazán mesés világba léphettek be a versenyző gyerekek. A sok munka mögött persze jókedv, móka és kacagás is rejtőzött.

A gyerekeknek nagyon tetszett a díszlet és a játékok, amikkel készültünk számukra.

 2023. december 21.

Karácsonyi készülődés az Adyban

Karácsonyi készülődés az Adyban

A karácsonyi időszakban iskolánk sikeres pályázat útján elnyerte a Rákóczi Szövetség támogatását a karácsonyi készülődéshez. Az elmúlt héten el is kezdődött az ünnepi kavalkád iskolánkban. Volt, aki énekelt, volt, aki kézműveskedett, táncolt és betlehemezett. 2023. december 12.

"Hallgatni Arany, beszélni Petőfi"

"Hallgatni Arany, beszélni Petőfi"

Petőfi és Arany barátságáról, a két költő emberi és művészi nagyságáról szóló rendhagyó irodalomórán vett részt december 12-én iskolánk 6 osztálya - kilencedikesek, tizedikesek és tizenegyedikesek.

 2023. november 22.

„Föl-földobott kő, földedre hullva, /Kicsi országom, újra meg újra/ Hazajön a fiad.”

„Föl-földobott kő, földedre hullva, /Kicsi országom, újra meg újra/ Hazajön a fiad.”

Iskolánk névadójára emlékeztünk születésnapján, november 22-én. Az Ady Endre Elméleti Líceumban hagyomány, hogy ezen a napon kilencedikes diákjaink szavalóversenyen vesznek részt, melyre kedvenc Ady-versükkel készülnek. 

 2023. október 27.

A bölcsődepedagógus-képző 10.B szakmai gyakorlata

A bölcsődepedagógus-képző 10.B szakmai gyakorlata Az Iskola másként hetében a bölcsődepedagógus lányok a Csillagocska Bölcsődében, a Mesekert témakörön belül a Nagyapó répája című mesét dolgozták fel a piciknek. 

2023. október 26.

Iskola másként 4.napja a 10.B-ben Kolozsváron

Iskola másként 4.napja a 10.B-ben Kolozsváron

Csütörtökön, az Iskola másként-hét 4. napján a 10.B osztály Kolozsváron járt. Ellátogattunk a Babes-Bolyai Tudományegyetem filozófia karára, ahol Kerekes Erzsébet egyetemi oktató gyermekfilozófia témájú módszertani foglalkozást tartott az osztálynak.2023. október 25.

Iskola másként-hét 3. nap a 10.B osztályban

Iskola másként-hét 3. nap a 10.B osztályban

Szerdán a X. B osztály tanulói Plainer Zsuzsával, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatójával beszélgettek egy aktuális, de mondhatni ''kényes" társadalmi témáról: A roma esélyegyenlőség dilemmái az oktatásban. A nap második felében a PKE-n egy drámapedagógiai foglalkozáson vehettek részt.2023. október 24.

Az Iskola másként-hét 2.napja a tanítóképzősöknél

Az Iskola másként-hét 2.napja a tanítóképzősöknél

Kedden a 10.B osztály tanító-óvónőképző diákjai Oláh Anikó bábszínészt üdvözölhették osztályukban, aki a bábozás alapjait árulta el a kíváncsi pedásoknak.2023. október 23.

Az Iskola másként-hét 1. napja a pedagógia szakon

Az Iskola másként-hét 1. napja a pedagógia szakon

Hétfőn a pedagógia szak 9. és 10. osztályos diákjai a nagyváradi Mathias Corvinus Collegium székhelyére látogattak el, ahol bemutatásra került az egyesület.2023. október 23.

A Várba látogatott a 9.B osztály

A Várba látogatott a 9.B osztály Az Iskola másként hét keddi napját a 9.B osztály a nagyváradi várban töltötte. Az osztályfőnökkel először Antal Lajos asztalos és fafaragó műhelyét tekintették meg. A bicikli evolúcióját fából kifaragó mester kiállítását és pályájának fontosabb mozzanatait ismerhették meg a diákok. A városalapító Szent László király lovasszobrát csodálták meg, majd a lovagkirály életútját és róla szóló mondákat és legendákat meséltek, amire előzőleg készülniük kellett. 

2023. október 23.

A bölcsődepedagógus-képző osztály első "másként" napja

A bölcsődepedagógus-képző osztály első "másként" napja 2023. október 23-án az Ady Endre Elméleti Líceum Bölcsődepedagógus képzősei (IX.B ) szakmai gyakorlaton vettek részt a református, illetve evangélikus bölcsődében, ahol 9 órától 13 óráig tudtak bekapcsolódni a kisgyermekek mindennapjaiba.

 2023. október 22.

Csapatépítés a 9.A és a 9.C osztályoknak

Csapatépítés a 9.A és a 9.C osztályoknak Az első közös kirándulás egy Aranyoson töltött hétvége volt, ismerkedtünk, csapatot építettünk, társasoztunk, buliztunk, túráztunk, felfedeztük a Rozsda-szakadékot, élveztük a csodálatos időjárást és az együtt töltött időt.

2023. szeptember 23.

Csapatépítés a pedás osztályokban

Csapatépítés a pedás osztályokban

Iskolánk pedás osztályai, a IX.B és a X.B, szeptember 22-én csapatépítő tevékenységen vettek részt a Szilvásban. A hagyománynak megfelelően a XI.osztály volt a főszervező, de a végzős XII. sem maradt ki. Ismerkedős, szórakoztató játékok, vicces osztályhimnusz és osztályzászló, jó idő és jó hangulat jellemezte az együtt töltött időt.2023. április 05.

9.B: Alkotói nap

9.B: Alkotói nap A 9.B szerdai napja az alkotással telt. A lányok egész délelőtt egy csodaszép ruhakölteményen dolgoztak. Színes kukás zacskókból szoknyát fabrikáltak, virágdíszeket hajtogattak és az osztálycímert készítették. Reméljük, a szorgalmas munka meghozza gyümölcsét, és a mi osztályunk nyeri el a divatbemutató fődíját! 

2023. április 04.

Látogatás a Körösvidéki Múzeumban (9.B)

Látogatás a Körösvidéki Múzeumban (9.B) Ma állatkertbe szerettünk volna menni, de az áprilisi zord időjárás miatt egy melegebb helyet választottunk: a Körösvidéki Múzeum Természettudományi tárát látogattuk meg és a Viváriumot. Végigsétáltunk az időfolyosón és végignéztük a kiállított biológiai gyűjtemények sorát: foszilis növényeket és állati maradványokat, hatalmas mamut csontokat és élethűen berendezett ökoszisztémákat. Mint megtudtuk, a vivárium tulajdonképpen egy mini állatkert, ahol az ott élő kisméretű állatoknak (tarantula pókok, hüllők, kígyók) megteremtik a megfelelő életteret. Legalább láttunk élő állatokat is, igaz nem " LIKEolnánk" a képeiket, ahogy a lányok viccesen fogalmaztak. 

2023. április 04.

Tojásfát készítettünk

Tojásfát készítettünk A húsvétra való ráhangolódás, valamint a zöldheti hangulat jegyében a kilencedikes bentlakó gyermekek tojásfát készítettek Mona Gyöngyi irányításával.

2023. április 04.

Információk a tanító - óvodapedagógus és bölcsődepedagógus szakokkal kapcsolatban

Információk a tanító - óvodapedagógus és bölcsődepedagógus szakokkal kapcsolatban

 

Tudnivalók az előzetes képességfelmérésről:

Rendelkezésre álló helyek a 2023–2024-as tanévben:

· 12 hely a bölcsődepedagógus szakon

· 12 hely a tanító – óvodapedagógus szakon

 

A pedagógiai szakoknak megfelelően, itt is van egy előzetes képességfelmérés, ami már előre biztosítja a képzőbe való bejutást. Ennek menetrendje a következő:

 

· 2023. május 10 – 12: A saját iskola titkárságáról ki kell kérni a Beiratkozási lap mellékletét (Anexă la fișa de înscriere)

· 2023. május 15 – 16: beiratkozás az Ady Endre Líceum titkárságán az előzetes képességfelmérésre

· 2023. május 17 –19: előzetes képességfelmérés

· 2023. május 22: eredményhirdetés (Admis/Respins)

Ezután részt kell venni az országos felmérő vizsgán. Bejutás az EN-eredmények sorrendjében.

 

Az előzetes képességfelmérés szerkezete röviden:

  1. Erőnléti felmérés
  2. Zenei felmérés
  3. Művészeti felmérés
  4. Elbeszélgetés

További részletek itt.

Szeretettel várunk!2023. április 03.

Séta a Gombába

Séta a Gombába A tanítóképzős lányok a Zöld hét jegyében hulladékgyűjtő versennyel egybekapcsolt sétát tettek a Gombába Eszteró Ida tanárnővel. Három zsáknyi hulladék összegyűjtése után piknik következett sok zöldséggel, gyümölccsel, beszélgetéssel a testi-lelki egészségről. Végül egy kellemes  forró tea a szeles nap után. 

2023. április 03.

Szakmai gyakorlati nap a pedagógia osztályban

Szakmai gyakorlati nap a pedagógia osztályban Ha hétfő, akkor szakmai gyakorlati nap a pedagógia osztályban. Zöld hét alkalmából a bölcsödepedagógus lányok az Evangélikus és Csillagocska Bölcsődében foglalkozást tartottak a "babáknak". Madáretetőt készítettek, ami nem is olyan egyszerű feladat, ha alig tipegő bölcsiseket kell rávenni erre. Énekelve, táncolva, versikézve lányaink ügyesen megoldották a feladatot. A képek is erről tanúskodnak.

2022. december 24.

Karácsonyi készülődés az Adyban

Karácsonyi készülődés az Adyban Az ünnepre hangolódás jegyében iskolánk pedagógia és filológia szakos diákjai (9B, 10A) kézműves tevékenység keretében karácsonyfa díszeket készítettek. Csillogószárnyú angyalkákkal és pirossapkás mikulásokkal díszítették iskolánk karácsonyfáját. A tanulók szorgos kezeit Czirják Enikő és Apáti Timea tanárnők irányították. Köszönet a támogatásért a Rákóczi Szövetségnek!

2022. november 19.

Rendhagyó irodalomórák a nagyváradi római katolikus püspöki palotában

Rendhagyó irodalomórák a nagyváradi római katolikus püspöki palotában

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Vitéz János és Janus Pannonius halálának 550. évfordulója alkalmából rendhagyó irodalomórára várta és várja a Bihar megyei diákokat november 17-én és 18-án a római katolikus püspöki palotában.

A rendhagyó alkalmak három, egyenként fél órát tartó részekre vannak osztva. Mi a legelső irodalomórába pillantottunk bele, melyen az Ady Endre Középiskola IX. A, IX. B és X. A osztályai vettek részt, a diákokat Sarkadi Viktória, Kirkósa Enikő tanárok és Makai-Bölöni Judit könyvtáros kísérték el.

https://www.erdon.ro/helyi-kozelet/2022/11/rendhagyo-irodalomorak-a-nagyvaradi-romai-katolikus-puspoki-palotaban?fbclid=IwAR3JYMEEAVUTWXjWmRR95ZQWdcqn6CU4mD89pqVbV2f7Fc1_3sr7vvSeMcE

 

 2022. november 17.

Vitéz János és Janus Pannonius nyomában

Vitéz János és Janus Pannonius nyomában Rendhagyó irodalomórán vettek részt a 9.A, 9.B és 10.A osztályok diákjai a nagyváradi római katolikus püspöki palotában. A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumból érkező Simon Ferenc magyartanár Vitéz János és Janus Pannonius halálának 550. évfordulója alkalmából tartott előadást a diákoknak, akiket Kirkósa Enikő és Sarkadi Viktória magyartanárok, valamint Makai-Bölöni Judit könyvtáros kísért el erre az alkalomra. 

2022. május 17.

A tanítónő – óvodapedagógus és bölcsődepedagógus szakokra iratkozók számára

A tanítónő – óvodapedagógus és bölcsődepedagógus szakokra iratkozók számára

Várjuk szeretettel leendő diákjainkat SZERDÁN 8.15-től a földszinti 8. terembe!

A képességfelmérés beosztása:

Nr.

Képességfelmérés

Dátum

Óra

Helyszín

Megjegyzések

1.

Művészeti felmérés

18. 05. 2022

8.30

Rajzterem

rajzfelszerelés

2.

Zenei felmérés

18. 05. 2022

9.30

Rajzterem

 

3.

Interjú

18. 05. 2022

9.30

Földszint 9.terem

 

4.

Erőnléti felmérés

18. 05. 2022

11.00

Sportpálya

sportfelszerelés2022. március 22.

Információk az induló tanító–óvodapedagógus és bölcsődepedagógus szakokkal kapcsolatban

Információk az induló tanító–óvodapedagógus és bölcsődepedagógus szakokkal kapcsolatban

Tudnivalók az előzetes képességfelmérésről:

Rendelkezésre álló helyek a 2022–2023-as tanévben:

· 12 hely a bölcsődepedagógus szakon

· 12 hely a tanító – óvodapedagógus szakon

A pedagógiai szakoknak megfelelően, itt is van egy előzetes képességfelmérés, ami már előre biztosítja a képzőbe való bejutást. Ennek menetrendje a következő:

· 2022. május 11–13: A saját iskola titkárságáról ki kell kérni a Beiratkozási lap mellékletét (Anexă la fișa de înscriere)

· 2022. május 16–17: beiratkozás az Ady Endre Líceum titkárságán

· 2022. május 18–19: előzetes képességfelmérés

· 2022. május 23: eredményhirdetés (Admis/Respins)

Ezután részt kell venni az országos felmérő vizsgán. Bejutás az EN-eredmények sorrendjében.

Az előzetes képességfelmérés szerkezete röviden:

  1. Erőnléti felmérés
  2. Zenei felmérés
  3. Művészeti felmérés
  4. Elbeszélgetés

További részletek itt .

Szeretettel várunk!
Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron  

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad