A rendelő bemutatása

     Számos célkitűzésünk mellett azt is felvállaltuk, hogy  diákjainkat hozzásegítjük ahhoz, hogy bátor és kiegyensúlyozott személyiségekké váljanak. Ennek pedig egyik nem elhanyagolható feltétele a megjelenés.Mindannyian tudjuk azt, hogy egy kapcsolat kialakításához gyakran első lépésként elég lehet akár egy szép mosoly is. Ezt az adottságot (amelyet van, aki áldásként kap,és van, aki keményen megdolgozik érte, mert fogorvoshoz jár) számos alkalommal kamatoztathatja majd a fiatal, akár egy állásinterjú alkalmával, akár egy baráti társaságban vagy kapcsolatban, bárhol, ahol magabiztosságával érvényesülni szeretne.

            Mi ehhez tudunk hozzátenni. Az elmúlt évek során már kialakult az a módszeres előadássorozat, amelyekkel a tanéveket kezdjük. Felkeresve az osztályok tanulóit olyan témaköröket beszélünk át, mint:

            - a helyes szájhigiénia;

            - a dohányzás káros hatásai a fogakra és a szájüregre;

            - a tanulás, a stressz, a kamaszkori hormonváltozás által okozott módosulások a szájüregben;

            - az iparosodás és a fogszuvasodás összefüggései – legyünk zöldek;

            - a fogszabályozás és a táplálkotási szokások összefüggései.

            Kisebbek és nagyobbak egyaránt szeretik ezeket a fogászati-osztályfőnöki órákat, amelyek végül egy állapotfelméréssel zárulnak, amelyről a szülők értesítő levelet kapnak. Ezek az értesítők semmire nem köteleznek, de ennyi év elteltével bátran mondhatjuk, hogy van értelme a munkánknak, mert évről–évre kevesebb a fogászati problémával érkezett diákjaink száma, érettségire pedig már nagyon kevés a fogászati problémákkal távozó diákok száma.

            Ezekből a következtetésekből arra gondoltunk, hogy az út, amelyen elindultunk, járható. Örvendetes az, hogy a diákok és a szülők megfogadják a tanácsokat, és gond esetén nem szemet hunynak, hanem megoldásokat keresnek azokra.

         Ezek a fogászati megoldások megtalálhatóak az iskolai fogorvosi rendelőben is, vagy saját családi fogorvosuknál. A cél a gyermek egészségének a fejlődése és megtartása. Ennek a célnak megfelelően meghívás esetén szívesen eljárunk szülői értekezletekre is, vagy részt veszünk nyílt napok rendezvényein. Fontos a párbeszéd és az alkalmak megragadása a fogászati beszélgetésekre és felvilágosításokra.

            Az iskolai fogászati rendelőt az Alma–Mater Alapítvány működteti és felügyeli. 1993- ban szerelték fel, azóta működött kisebb-nagyobb megszakításokkal. 2007-ben az EU-s szabványoknak megfelelően újítottuk fel a teljes műszerkészletet, teljesen új felszerelést lízingelve. Számos pályázaton vettünk részt, ezek zömét sikeresen lezártuk Závodszky Tamás tanár úr vezetésével. A szülői elvárásoknak igyekszünk megfelelni, így nem csupán a műszerezettség állapota, de a kezelések alkalmával használt anyagok is kiváló minőségűek. Igyekszünk a városi standardokat megtartani, hogy diákjaink és családjaik is bizalommal forduljanak rendelőnkhöz.

            A gyermekfogászaton túl számos egyéb kezelés is igénybe vehető, a foghúzástól a megtartó kezeléseken keresztül a fogpótlások széles skálájáig.
Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron  

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad