Pszichokuckó

Pszichológus az iskolában

 

      „– Na, halljátok, idáig jutottunk – ”, ütötte meg a fülemet ez a megjegyzés, miközben pár diákot terelgettem a kiskuckóm felé. Tudták, hogy egy beszélgetés vár rájuk az iskolapszichológussal, s hát, nem túl sok öröm csengett a hangjukban. Magamban mosolyogtam rajtuk, s kerestem az okát, mi lehet e megjegyzés mögött. Válasz lehet rá, hogy mivel ez a munkakör, lehetőség kicsit szokatlan a diákoknak, tartanak is tőle egy bizonyos fokig.

      Az iskolai oktatás során a tanárok számtalanszor szembesülnek azzal a helyzettel, hogy vannak olyan tanulók, akik nem úgy teljesítenek, nem úgy viselkednek, mint a többiek, viszont képességben nem gyengébbek, mint ők. Ugyanakkor ezeket a problémákat a tanár az óra keretein belül gyakran nem képes orvosolni. Ez a tapasztalat hozta felszínre azt az igényt, hogy olyan szakemberekre lenne szükség az iskolákban, akik segítséget tudnak nyújtani a diákok, tanárok, szülők számára a különböző nevelési helyzetek kezelésében. Ezt az igényt ismerte fel az iskola 2006-ban, mikor azt a döntést hozta, hogy iskolapszichológust alkalmaz. Örömmel vettem a lehetőséget, hogy bekapcsolódhatok az iskola munkájába és szaktudásommal segíthetem a felmerülő gondok, problémák megoldását. Érezhető volt, hogy amint volt kihez fordulni, egyre több probléma került felszínre és az igény is megnőtt ezek orvoslására.

      Munkám részeként lehetőség van egyéni beszélgetésekre diákokkal, szülőkkel, tanárokkal, különböző témákat dolgozok fel az osztályfőnöki órák során, mint például: önismeret, kommunikáció, konfliktuskezelés, viselkedéstípusok, pályaválasztási tanácsadás, káros szenvedélyek stb. Szülők számára pedig az egyéni beszélgetés vagy a szülőértekezlet keretén belül is jó alkalom kínálkozik az őket érintő témák feldolgozására.

      Mindenkit szeretettel várok a „pszichokuckó”-ban!

Luka Enikő, iskolapszichológus
© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad