Lengyel diákok Váradon, iskolánkban

2023. október 02.

Október 2-án 50 lengyel diák és három őket kísérő pedagógus érkezett iskolánkba.

A lengyel iskola (III Líceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Alfreda Lityńskiego) biológia-kémia szakos hallgatói egy romániai körúton vettek részt, melynek egyik állomása Nagyvárad városa és azon belül a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum volt.

Szerettek volna betekintést nyerni egy itteni iskola életébe, ezért kapcsolatba léptek Vad Márta igazgató asszonnyal, aki természetesen igent mondott a megkeresésre.

A lengyel diákokat négy adys diák, Balla Johanna, Ellenes-Jakabffy Zselyke (12.E), Szellő Nikoletta (12.D), Szátvári Viktória (10.A) vezették körbe az iskolában. Meséltek nekik az iskolai tevékenységekről, szakkörökről, diákcsere programokról. Megmutatták nekik az időkapszulát, a fizika és a kémia laborokat.

A lengyel pedagógusokat Vad Márta igazgató asszony és Koszta Gyöngyi-Kinga, olasz-angol szakos tanár vezette körbe. Betekintést nyertek iskolánk több mint két évszázados múltjába, a romániai oktatás sajátosságaiba, valamint a pezsgő diákéletbe.

A találkozó végén a viszontlátás és egy közös Erasmus-projekt reményében váltunk el.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad