A modern technika anyanyelvünk szolgálatában - a magyar nyelv napján is

2023. november 13.

A magyar nyelv napja alkalmából a 9.E osztály diákjaival azt próbáltuk ki, hogyan hozhatunk létre irodalmi szövegeinkből digitálisan szerkesztett képeket, illetve mire használható fel az MI irodalomórán.

Az ősi magyar hitvilág témakörén belül a Csodaszarvas-monda, a turul-monda, illetve Arany János Rege a csodaszarvasról című műve, Juhász Gyula Emese álma című verse és a Fehérlófia című népmese szövegével foglalkoztunk. A diákok a számukra leginkább tetsző műhöz készítettek illusztrációkat WordArt szófelhő generátor, illetve a Bing Image Creator segítségével. A WordArt lehetővé tette, hogy hogy az irodalmi mű szövegéhez vagy szövegrészletéhez válasszanak betűtípust, hátteret, és olyan alakzatot készítsenek a választott mű szavaiból, mely maga is jelentést hordoz: a mű hangulatát vagy fő gondolatát tükrözi. A Binggel pedig szöveges utasítások alapján dolgoztak: megadták a kép leírását, illetve a kontextust, amely a helyszínt, a tevékenységet jelenti.

A diákok alkotó módon nyúltak a nyelvhez, az irodalomhoz, a képi megjelenítés pedig magát az irodalmi művet hozta közel a 21. századi diákhoz.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad