Jóga a stressz ellen

2017. március 03.

Közhelynek számít, hogy a stressz a mindennapok tartozéka. Legyen az ember akár vizsgázó diák, tanár, vagy más foglalkozást űző személy, a munkahelyen, de akár az otthon közegében is érheti ennek hatása. Péntek délután az Ady Endre Líceum kis tornatermében az érdeklődők jógával oldhatták fel a héten felgyülemlett stresszt.

A stressz az életünk része, sokszor mozgatórugója, hiszen nyomása alatt viszünk véghez fontos teendőket, hosszabb távon azonban káros következményei is lehetnek. Stressz hatására a test jeleket ad, ami kimerültségben, fájó testrészekben jelentkezhet. Ezek megelőzésére, illetve orvoslására tartott Csepregi Janka-Zsófia péntek délután fél öttől az Ady Endre Líceum kis tornatermében jóga workshopot, amely folyamán szó esett a stressz fajtáiról, annak a testen megjelenő tüneteiről. Kiderült, a stressz nem mindig csak negatív, hanem pozitív jelleggel is bírhat. „Ilyen pozitív stresszt (eustresszt) érzünk például egy randi előtt” – fejtette ki a jógaoktató.

Csepregi Janka elmondása szerint a jógának számtalan jótékony hatása van: nemcsak fizikailag, de lelkileg is jót tesz, fejleszti a koncentrációképességet, lehetőséget ad egy életmódváltásra. Kezdő jógázóként azonban fontos könnyebb gyakorlatokkal indítani, ugyanis egy helytelenül megválasztott, túl nehéz gyakorlat akár sérüléseket is okozhat.
"Vannak olyasok, akik leírják, amit akarnak mondani, de a’ csak száraz, sótlan és ízetlen; némelyek pediglen legkisebb dolgot is úgy fel tudják ékesíteni, olyan ízt adnak annak, hogy tetszik."


Az el nem dalolt csodaszép daloknak,
A sohsem csókolt csókos asszonyoknak,
A csak álomban élő büszke tettnek,
A szép Holnapnak, meg nem érkezettnek
Vagyok királya, vagyok büszke hőse.

(Midász király sarja)

ADY 100

A nap verse: Az Értől az Oceánig,

előadja Demeter Réka X. D

 


Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...mindannyian átváltozunk szürke, hétköznapi nyárspolgárokká.

De átváltozunk-e?"

Ady Endre

Órarend


Szárnypróbálgatások

 

 

 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad