Jóga a stressz ellen

2017. március 03.

Közhelynek számít, hogy a stressz a mindennapok tartozéka. Legyen az ember akár vizsgázó diák, tanár, vagy más foglalkozást űző személy, a munkahelyen, de akár az otthon közegében is érheti ennek hatása. Péntek délután az Ady Endre Líceum kis tornatermében az érdeklődők jógával oldhatták fel a héten felgyülemlett stresszt.

A stressz az életünk része, sokszor mozgatórugója, hiszen nyomása alatt viszünk véghez fontos teendőket, hosszabb távon azonban káros következményei is lehetnek. Stressz hatására a test jeleket ad, ami kimerültségben, fájó testrészekben jelentkezhet. Ezek megelőzésére, illetve orvoslására tartott Csepregi Janka-Zsófia péntek délután fél öttől az Ady Endre Líceum kis tornatermében jóga workshopot, amely folyamán szó esett a stressz fajtáiról, annak a testen megjelenő tüneteiről. Kiderült, a stressz nem mindig csak negatív, hanem pozitív jelleggel is bírhat. „Ilyen pozitív stresszt (eustresszt) érzünk például egy randi előtt” – fejtette ki a jógaoktató.

Csepregi Janka elmondása szerint a jógának számtalan jótékony hatása van: nemcsak fizikailag, de lelkileg is jót tesz, fejleszti a koncentrációképességet, lehetőséget ad egy életmódváltásra. Kezdő jógázóként azonban fontos könnyebb gyakorlatokkal indítani, ugyanis egy helytelenül megválasztott, túl nehéz gyakorlat akár sérüléseket is okozhat.
© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad