Jóga a stressz ellen

2017. március 03.

Közhelynek számít, hogy a stressz a mindennapok tartozéka. Legyen az ember akár vizsgázó diák, tanár, vagy más foglalkozást űző személy, a munkahelyen, de akár az otthon közegében is érheti ennek hatása. Péntek délután az Ady Endre Líceum kis tornatermében az érdeklődők jógával oldhatták fel a héten felgyülemlett stresszt.

A stressz az életünk része, sokszor mozgatórugója, hiszen nyomása alatt viszünk véghez fontos teendőket, hosszabb távon azonban káros következményei is lehetnek. Stressz hatására a test jeleket ad, ami kimerültségben, fájó testrészekben jelentkezhet. Ezek megelőzésére, illetve orvoslására tartott Csepregi Janka-Zsófia péntek délután fél öttől az Ady Endre Líceum kis tornatermében jóga workshopot, amely folyamán szó esett a stressz fajtáiról, annak a testen megjelenő tüneteiről. Kiderült, a stressz nem mindig csak negatív, hanem pozitív jelleggel is bírhat. „Ilyen pozitív stresszt (eustresszt) érzünk például egy randi előtt” – fejtette ki a jógaoktató.

Csepregi Janka elmondása szerint a jógának számtalan jótékony hatása van: nemcsak fizikailag, de lelkileg is jót tesz, fejleszti a koncentrációképességet, lehetőséget ad egy életmódváltásra. Kezdő jógázóként azonban fontos könnyebb gyakorlatokkal indítani, ugyanis egy helytelenül megválasztott, túl nehéz gyakorlat akár sérüléseket is okozhat.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad