Hétfő - Az informatika napja a 10.C-ben

2023. október 23.

Hétfő - Az informatika napja

 

Mivel matek-info osztály vagyunk és sokakat érdekel közülünk az informatika, ezért jól jött, hogy megismerhettük az informatika múltját és jelenét.

 

    Kányádi Zoltán osztályfőnökünk tartott egy bemutatót az informatika történetéről. 

        Érdekes volt látni, hogy az 1980-as években még csak 16-32 MB RAM-al rendelkeztek a személyi számítógépek, manapság pedig ugyanennyi, csak éppen GB-ban a belső memória mérete. Képeken láttuk, hogy az első számítógépek még szekrény nagyságúak voltak. Ekkor még lyukszalaggal, illetve lyukkártyával vitték be és tárolták az adatokat. Komoly változás a Commodore számítógépek megjelenésével történt, amikor a Floppy meghajtó lett a külső adattároló, madj pedig a merevlemezek elterjedésével és a processzorok állandó fejlesztésével kialakult az IBM PC standard, ami a mai napig a személyi számítógépek alapstruktúráját adja. 

         Érdekes volt, hogy 1986 -ban jelent meg először a grafikus képernyő, addig csak szövegmódban használták a kijelzőket. Ezzel együtt jelent meg az MS DOS-ra épült Windows, mely 1995-től vált önálló operációs rendszerré, az Intel Pentium processzor megjelenésével. És azóta hatalmas iramban fejlődik tovább a hardware és a software egyaránt.

 

    Fürtös Mátyás kb. 10 évvel ezőlőtt végzett szintén matek-infó osztályban. Majd elvégezte a matematika egyetemet, de végül úgy döntött, hogy programozó lesz. 

    Tőle nagyon sok jó tanácsot kaptunk, mivel gyakorló informatikus - a jelenkor embere. Megtudtuk, hogy milyen irányba érdemes elindulni, milyen programozási nyelvekkel érdemes foglalkozni, ha trendik akarunk lenni - ez pedig a JAWASCRIPT, a HTML és a CSS - mely mindenképp szükséges az érvényüléshez. Azt is megtudtuk, hogy úgy érdemes infót tanulni, hogy kitűzünk magunk elé egy célt/projektet, melyet önképzéssel megvalósítunk - azaz tutorialokból lehet a legjobban fejleszteni magunkat. 

   Azt is megtudtuk, hogy érdemes a csapatmunkához hozzászokni, jó lenne angolul tudni, ha érvényesülni szeretnénk. És persze az érvényesüléshez szükséges, hogy tudjanak rólunk, ezért érdemes a LINKEDIN-en egy profilt létrehozni, melyet állandóan kell újítani, hogy megteremtsük annak a lehetőségét, hogy fejvadászok esetleg ránk találjanak. 

  Nagyon fontos a gyakorlat az első munkahely megtalálásánál. Ezért egyetem alatt érdemes lenne munkát vállalni, mivel azzal megkönnyíthetjük az elhelyezkedésünket egyetem után.

 

    Jankó Szép Tibor, iskolánk volt fizikatanára, szintén már 15 éve az informatika egy másik területén dolgozik. Tőle megtudtuk, hogy "nem mindig minden fenékig tejföl". Szerinte sok munkára, kitartásra, türelemre és jó kommunikációs készségre van szüksége a ma informatikusának, mivel általában csapatban történik a munka. 

        Sokszor a legtöbb türelemre egy program hibájának a megtalálásához van szükség - ez nagy koncentrációt igénylő feladat. 

 

    Mindent összevetve, hasznosan telt ez a nap. Beleláttunk egy programozó munkájába - így már van némi elképzelésünk arról, hogy miként fejlesszük magunkat ezen a téren, és hogyan tudjuk majd "eladni" magunkat. 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad