Az Európai Ifjúsági Stratégia Új Megközelítésben (eSat)

2023. október 26.

A mai nap az az Erasmus programról, az ErasmusBIP programról, nyári szakmai gyakorlatról, a diákcsere tanulmányi ösztöndíjról, a  tehetségápolás és társadalmi életbe való bekapcsolódást segítő tanulmányutakról, az Európai Ifjúsági Stratégia Új Megközelítésben (eSat) című projektről, illetve  a rendszermérnök munkájáról szólt.

1. Az Erasmus programról

Ma az első foglalkozáson Sfet Ingrid, a Klebersberg Kuno Szakkollégium munkatársa beszélt az Erasmus programon belüli lehetőségekről, egyetemisták számára. Az előadás keretében az Európai Ifjúsági Stratégia Új Megközelítésben (eSat) című projekt volt bemutatva, felhívva a fiatalok figyelmét az EU Ifjúsági Stratégia céljaira és az ezáltal kínált lehetőségekre. Először kitöltöttünk egy online kérdőívet, majd az előadó bemutatta az Erasmus program által kínált lehetőségeket:

1. ErasmusBIP – 10-15 napos program – melyért kb 70Euro/nap térítést kapnak a diákok

2. Nyári szakmai gyakorlat – 2-3 hónapos program – a résztvevők kb 2000 eurós támogatást kapnak

3. Diákcsere tanulmányi ösztöndíj – 1 félévig tart – kb 380 Euro/hónap juttatást kapnak.

(2.-3. Alpontok esetén előre megkapja a diák az összeg 80%-át majd a végén, miután megírta a beszámolót utalják a fennmaradó 20%-ot. A pézösszeg csak irányadó, egyetemenként és projektenként változik.)

4. Tehetségápolás és társadalmi életbe való bekapcsolódást segítő tanulmányutak – ezek végén Youthpass Certificate – az EU-ban elismert igazolást kapnak a képzés elvégzéséről.

5. Az Európai Ifjúsági Stratégia Új Megközelítésben (eSat) című projekt által bemutatásra került az EU Ifjúsági Stratégia és ennek céljai, amivel a 18-28 év közötti fiatalok számára Ifjúsági csereprogramokra van lehetőség.

Mindez a diákok mobilitását, kapcsolatkialakító készségét és a későbbi elhelyazkedés során a szakmai hozzáértés/sokoldalúság igazolásában segít.

 

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad