Földünk növény-és állatvilága a Nyíregyházi Állatparkban

2024. április 24.

Az Európa legjobb állatkertje címet többször is elnyert parkba látogatott a Zöld hét harmadik napján a 6.b és a 7.A osztály. Az itt élő közel ötezer állatot földrészenkénti csoportosításban ismerhettük meg, mintha egy Föld körüli sétára indultunk volna. A hatalmas állatvilágot változatos növényzet veszi körül, így a ritka és messzi tájakon élő állatok mellett botanikai ritkaságokkal is megismerkedhettünk.

Az állatpark egy 30 hektáros tölgyerdő mélyén terül el, különlegessége abban is áll, hogy hatalmas, árkos kifutórendszert építettek az állatoknak. 

A mintegy 500 faj közel 5000 egyede a különböző világrészek szerint látogathatóak. A Sarkvidéken az Északi- és Déli-sark élővilága látható, köztük olyan ritkán látható állatokkal, mint a jegesmedve, Humboldt-pingvin, rénszarvas, sarki róka vagy Kaliforniai oroszlánfóka.

A Zöld Piramis komplexum ad helyet az Ócenáriumnak és az Esőerdőháznak. Az előbbiben üvegfolyosóban közlekedve az 500 000 literes akváriumban lévő cápák, ráják, korallok világát csöppentünk, a Viktória házban főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát láthattuk. Itt kapott helyet a hatalmas röpde, ahol azonnal trópusi hangzavar fogadott minket. Itt láthattuk a park páratlan madárkollekcióját is, vagy üvegfalon keresztül hüledezhettünk a hatalmas mississippi alligátorokon vagy az édesvízi állatokat bemutató akvaterráriumban zajló színes, nyüzsgő életen. A ház talán legkülönlegesebb állata a kihalás szélén álló szumátrai tigris, melyből összesen 400 egyed él a természetben.

Az Andok Kalandok Észak-, Közép- és Dél-Amerika világát mutatja be. Találkozhattunk bölényekkel, pumával, mosómedvével is. Több mint 20 faj közel 100 egyedét pedig kalandparkszerűen, a lombkorona magasságából figyelhettük meg. A függőhidakon keresztül haladva a nanduk, a jaguárok, a kapucinus majmok, a játékos ormányos medvék vagy az alpakák életébe éppúgy bepillantást nyerhettünk, mint az Andok jellegzetes medvefajának, a pápaszemes medvék csapatának mindennapjaiba.

Az Ausztrália elnevezésű kifutórendszerben egy helyen találkozhattunk a földrész emblematikus állataival: kengurukkal, dingókkal, kakadukkal és papagájokkal. 

Tarzan Ösvénye a rendkívül színes és gazdag állatvilággal rendelkező Afrikába csábít, mégpedig úgy, hogy az Állatparkon átívelő sétányon sorra megtekinthettük a többnyire csak filmen látott állatokat: zsiráfokat, páviáncsapatot, antilopokat, zebrákat, orrszarvúkat. A Föld legnagyobb szárazföldi állatai, az afrikai elefántok is Tarzan ösvényét gazdagítják, csakúgy, mint a törpezvízilovak, az oroszláncsalád, a flamingók, a krokodilok és a szurikáták. Itt laknak a gepárdok is, és bepillantást nyerhettünk egy tradícionális maszáj falu életébe is.

Az állatvilág mellett a növényvilág is legalább olyan változatos; mindenhol az adott kontinensre jellemző növényeket fedezhettük fel. A Kert szabadban bemutatott látványosságai a kaktusz- és agávé gyűjtemény, a liliom-, sásliliom- és írisz gyűjtemény, a Madagaszkár pozsgásait bemutató kollekció, a Sziklakert, illetve az Illatkert. 

A három órás séta is kevésnek bizonyult ennek a rendkívül gazdag állatvilágnak a megismerésére és megcsodálásara. Az állatpark pedig a maga gondozottságával, tisztaságával, a bemutatott fajok és egyedek nagy számával, életterük különleges bemutatásával nagyszerű élményben részesített mindannyiunkat.

K.E

 

Forrás: http://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/allatkert-vadaspark/nyiregyhazi-allatpark/45813622/#caml=8hk,3lc5i9,7xse4n,0,0

 

 

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad