Váradi diákok a Magyar világ 1938–1940 kiállításon

2020. március 09.

A magyar kormány támogatásával kedden közel 150 nagyváradi magyar diák tekintette meg  tanárai kíséretében Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban a Magyar Világ 1938–1940 című időszaki kiállítást. Az utazást a Rákóczi Szövetség Bihar megyei szervezete koordinálta.

 

A résztvevők között volt 29 adys, többségében bentlakós diák, akik nagy érdeklődéssel és figyelemmel szemlélték a nyolcvan évvel ezelőtti, változóban lévő Magyarország emlékeit.

Ez a korszak a kávézók, a magyar filmek aranykora, amikor a Szent István-emlékév és az Eucharisztikus Kongresszus alatt a magyarság bebizonyította, ragaszkodik keresztény gyökereihez.

A gyerekek örömmel vesznek részt majd hasonló látogatásokon. Köszönet a meghívásért.

A Magyar Világ 1938–1940 című kiállítás történelmi háttere, hogy nyolcvan évvel ezelőtt Magyarország változóban volt. A békés területi revíziókkal letörni látszottak Trianon bilincsei, ugyanakkor a Harmadik Birodalom közvetlen szomszédsága és egyre növekvő európai befolyása, majd a kirobbanó második világháború egyre jobban veszélyeztette a magyar önállóságot. Ez a korszak a kávézók, a magyar filmek aranykora, amikor a Szent István-emlékév és az Eucharisztikus Kongresszus alatt a magyarság bebizonyította, hogy ragaszkodik keresztény gyökereihez, miközben magyarok milliói tértek vissza az anyaországhoz. De ugyanekkor születtek meg a zsidótörvények, növekedett az antiszemitizmus, miközben a vidéki társadalom problémái még mindig megoldásra vártak. A tárlat célja, hogy a korszak politikai, társadalmi és művészeti életét interaktív eszközökkel, 20 tematikus részen keresztül és egy kávézó segítségével úgy mutassa be, ahogy azt az adott kor emberei látták és átélték, s ezáltal az érdeklődők egy pillanatképet lássanak a harmincas évek Magyarországáról.

Ez a váradi, illetve borsi diákok esetében maradéktalanul érvényesült is, akik érdekes tapasztalatokkal és maradandó élményekkel távoztak a múzeumból, ahol más kiállítások megtekintésére is lehetőségük nyílt. Az időutazás élményét a „kávézójegy” tette teljessé, melynek segítségével helyet foglalhattak az 1930-as évek hangulatát megidéző kávézóban, beleolvashattak a korszak újságjaiba, elfogyaszthattak egy forró italt és egy süteményt, valamint egy-egy apró ajándéktárggyal térhettek haza.

A kiállítás szervezője a Kodolányi János Főiskola és a Magyarságkutató Intézet, támogatók az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

Ciucur Losonczi Antonius

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/varadi-diakok-a-magyar-vilag-1938-1940-kiallitason-2685555/?fbclid=IwAR1hfR9bLQUZdWSN8kUnU1teUTQUUQoXj5Ca1eOyv2JmqzodxwOwcqxv8Ko




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad