"Reading a Painting" – újabb rendhagyó órák a múzeumban

2019. április 09.

Az Ady Endre Líceum négy éve vesz részt a Creative Speaking (Kreatív beszéd) projektben, ami évről-évre különféle angol nyelven zajló tevékenységekkel mélyíti el a gyerekek nyelvtudását.

Ebben a tanévben a projekt célkeresztjébe a festészet került, innen az idei tevékenységsorozat címe: Reading a painting (Olvassunk festményeket), vagyis fejtsünk meg együtt, értelmezzünk közösen egy festményt. A projekt egyik sajátossága, kihívása, hogy a tanárok a projektben résztvevő, véletlenszerűen kisorsolt iskola diákjainak tartanak foglalkozást. A tevékenységeknek minden alkalommal a Körösvidéki Múzeum ad otthont.

 Az idén már két alkalommal is részt vehettünk. Január 29-én a 10. A, D, E és F osztályokból verbuválódott, festészetet és angol nyelvet kedvelő csapatot Fazekas Csilla-Anikó és Koszta Gyöngyi-Kinga angoltanárnők vitték a múzeumba, ahol az Emanuel Egyetem diákjai különböző kérdésekkel vezették rá őket a kiválasztott festmény rejtelmeire, bátorítván őket arra, hogy a „vászon mögé” lássanak. A festmény megértéséhez a holokauszt történéseiről is tudniuk kellett, valamint fel kellett ismerniük az ember szabadság iránti vágyának kifejeződését a festmény alapján. A diákok lelkesedéssel vettek részt ezen a sajátos módszereket igénylő, rendhagyó angolórán. Jutalmul megnézhettük a múzeum időszakos tárlatait: a Renoir lenyomatokat, és rácsodálkozhattunk a régmúlt idők játékaira.

Március 26-án Fazekas Csilla, az Ady Endre Elméleti Líceum angoltanára tartott sikeres tevékenységet az Infratirea iskola legjobbjainak az Emanuel Egyetem hallgatóival közreműködve. A beszélgetés során párhuzamokat fedezhettek fel a festészet és az irodalom képalkotása között, szimbólumokat kerestek és fejtettek meg a gyerekek. A tevékenység végén a tanárnő arra kérte a diákokat, hogy képzeljék el, hogy maguk is belépnek a festménybe, s próbálják megfogalmazni, mit látnak, hallanak, milyen szagokat éreznek, és hogyan éreznék ott magukat, majd arra kérte a diákokat, hogy csoportokban dolgozva adjanak címet a festménynek. Mindannyiian akkor ámultunk el  igazán, amikor az egyik csoport eltalálta a festmény eredeti címét: Nyitott kalitka, ami  Fux Pál, nagyszalontai születésű festő (1922-2011) alkotásának eredeti elnevezése.

Mindkét tevékenység nagy siker volt tehát, s azzal búcsúztunk házigazdáinktól, hogy visszatérünk még.

                                                                                   Fazekas Csilla, Koszta Gyöngyi




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad